Mácháč, Mšeno i Fojka - přehrady Liberecka

Pokud hledáte přírodní vodní plochu pro své letní radovánky, v Libereckém kraji ji určitě naleznete. Mezi nejlepší volby patří rozhodně Máchovo jezero. Po celém obvodu nádrže se nachází pláže, restaurace, kiosky a parkoviště. Kolem jezera vede silnice, všechny pláže jsou tedy perfektně přístupné. A pokud vás nelákají davy, nedaleko "Mácháče" se nachází Břehyňský rybník. Pokud se chcete skutečně výrazně ochladit, vydejte se do Jizerských hor. Skvělou volbou je například nádrž Mšeno ve městě Jablonec nad Nisou. Nachází se přímo ve městě, je tedy skvěle dostupná a veškeré základní služby jsou zde zajištěny. Skvělé koupání je i ve výše položených nádržích, jako je Souš, Josefův Důl a Bedřichov. Zde se ale připravte na opravdu ledovou vodu i v horkých letních dnech a horší přístupnost dopravními prostředky. Pokud to tedy se studenou vodou nechcete zase tolik přehánět, vydejte se k malé vodní nádrži Fojtka ve městě Mníšek.

Přírodní voda Libereckého kraje

Skvělé vodní plochy a zejména rybníky nabízí okolí města Česká Lípa. Vydejte se například k Radvaneckému rybníku u města Sloup v Čechách. Zdejší rozhlehlá vodní plocha je vždy čistá a okolí rybníka zdobí březové lesy a hory. U vody se nachází kemp, parkoviště, restaurace, kiosky, sprchy i WC. A kam vyrazit dále? Třeba k obci Holany, u které se nachází hned čtyři rybníky - Milčanský, Holanský, Nohavice a Jílovka. Skvělá přírodní koupaliště se ale nachází i dále na severu. Pokud se vypravíte do Hrádku nad Nisou, dostane se vám příjemného pobytu u nádrže Kristýna, až na samé hranici s Německem. Další rybníky Libereckého kraje, které stojí za vaší pozornost, jsou Hamerský a Horecký.

Koupaliště Liberecka

Pokud kromě odpočinku u vody hledáte zábavu i pro své děti, můžete navštívit koupaliště Zákupy. To nabízí kromě kempu, parkoviště, kabinek, restaurace a jiných služeb i tobogán. Skluzavku nabízí také koupaliště Nový Bor. Skromněji je vybavené koupaliště Bělá pod Bezdězem a Jablonné v Podještědí. Naopak velmi luxusní zábavu za každého počasí nabízí aquapark Babylon v Liberci. Pokud nemáte rádi davy lidí a přežijete absenci nejrůznějších služeb, skvěle vám poslouží i koupaliště Mimoň a Polesí. A za zmínku stojí také přírodní koupaliště Varnsdorf.

Tipy na dovolenou v Libereckém kraji

Související odkazy

Zámek Zákupy 

To nejlepší letní ochlazení v Ústeckém kraji 

Jaké jsou nejlepší pěší výlety v Libereckém kraji?

Jizerské hory: Procházky přírodou severních Čech 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Ústecký a Liberecký kraj