Krkonoše - vydejte se k prameni Labe

Pohoří Krkonoše leží na území Libereckého a Královehradeckého kraje. Přesně na hranici se nachází i pramen řeky Labe, který je výborným turistickým cílem. Svoji cestu k prameni můžete začít třeba v Harrachově, do kterého se snadno dostanete hromadnou dopravou i autem. Odtud se vydáte na východ podél řeky Velká Mumlava, po modré stezce. Cesta je vhodná i pro cyklisty a handicapované. Na rozcestí U Čtyř pánů odbočte na žlutou turistickou trasu. Ta vás dovede až k prameni Labe. A kam od pramene pokračovat? Můžete se vrátit na modrou stezku a pokračovat směrem do Špindlerova Mlýna, nebo můžete vyrazit opačným směrem zpět do Harrachova. Pokud se chcete držet v Liberecku, ale nechcete se vracet do Harrachova, můžete se od pramene vydat po červené turistické stezce směrem do Rokytnice nad Jizerou.

Kam vyrazit pěšky v Jizerských horách?

Jedny z nejkrásnějších turistických stezek v Jizerských horách se nachází v okolí zdejších vodních nádrží Josefův Důl, Bedřichov a Souš. Pokud se tedy chcete vydat na výlet, můžete začít třeba v krajském městě Liberec. Na severu města vyrazíte po modré stezce, projdete kolem vrcholu hory Brdo, až k nádrži Bedřichov. Odtud se můžete vydat několika směry. Jednou z možností je cesta na jih do Janova nad Nisou po žluté turistické trase. Můžete se také vydat po modré a následně zelené stezce, kolem přehrady Josefův Důl, až do města Tanvald. Můžete se také vydat po nejvyšších místech Jizerských hor. Jizera, Holubník, Špičák... na většinu vrcholů vedou turistické stezky.

Lužické hory - výlet až na hranici

Vydejte se Lužickými horami po celé jejich šířce. Vydejte se s vesnice Dolní Podluží, jižně od města Varnsdorf, po modré turistické stezce. Ta vás provede pod horami Weberberg, Ptačinec, Pěnkavčí vrch a Stožec. Na rozcestí Nová Huť se můžete rozhodnout, zda budete pokračovat pěšky, vlakem nebo autobusem. Pokud se rozhodnete pokračovat dále po modrých značkách, čekají vás další kilometry nádherné cesty. Projdete kolem hor Zaječí vrch, Velký Buk a Klíč. Po modré stezce se dostanete až do města Nový Bor.

Tipy na dovolenou v Libereckém kraji

Související odkazy

Objevte památky Libereckého kraje 

Vydejte se do hor na severu Čech – příroda Libereckého kraje 

Odpoledne v aquaparku nebo výlet na Ještěd? Poznejte Liberec 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Ústecký a Liberecký kraj

Tajemné místo v srdci hor: Jizerka je Mekkou běžkařů, nalezištěm drahokamů a rájem astronomů!