Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Atentát na Heydricha málem nevyšel: Zkomplikoval ho zaseknutý náboj!

Atentát na Heydricha zkomplikoval zaseklý náboj
Atentát na Heydricha zkomplikoval zaseklý náboj  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, zrk - 
27. května 2015
21:29

Atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha zkomplikoval v květnu 1942 zaseknutý náboj v samopalu Josefa Gabčíka. Vyplývá to z nově nalezeného konceptu zprávy tehdejší protektorátní policie. Atentát provedli výsadkáři poslaní z Anglie, Heydricha museli nakonec zlikvidovat bombou.

Dokument objevil archivář Vojtěch Šustek v Archivu bezpečnostních složek. „Je v něm jasně řečeno, že samopal Sten Gun, který odhodil Josef Gabčík na místě atentátu, měl v nábojové komoře vzpříčený náboj," řekl serveru. V archivu je o atentátu podle něj uloženo obrovské množství dokumentů, proto byl tento objeven až tak pozdě.

Historici dosud předpokládali, že Gabčíkovi selhala zbraň, ale oficiální podklady k této domněnce neexistovaly. Často tak museli vyvracet například spekulace o Gabčíkově osobním selhání nebo špatně naplánované akci. „Kde chybí jasná fakta, tam nastupují nejrůznější – a často až fantasmagorické – hypotézy, co vše se mohlo stát a proč Josef Gabčík nevystřelil," uvedl Šustek.

Atentát se stal v pražské Libni v takzvané kobyliské zatáčce v místech, kde se tehdejší Kirchmayerova třída stáčela do ulice V Holešovičkách. Podle připraveného plánu měl Gabčík vystřelit na Heydricha, který seděl v otevřeném voze. Heydricha ale nakonec zneškodnil Kubiš bombou, kterou hodil před pravé zadní kolo automobilu. Na následky atentátu zemřel Heydrich 4. června 1942.

Parašutistům se podařilo uprchnout, Němci ale jejich úkryt v kryptě pražského kostela Karla Boromejského, později zasvěceného Cyrilu a Metodějovi, odhalili. Po několikahodinovém boji 18. června část parašutistů, mezi kterými byli i členové dalších výsadků, padla, další se v bezvýchodné situaci zastřelili.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zauber ( 28. května 2015 17:08 )

Antentát na Heydricha byla pěkná k-o-kotina. Co, ovšem také od západu čekat. Není-liž pravda? Lidice a Ležáky to je ten výsledek, není třeba dalšího komentáře.

pelagie ( 28. května 2015 09:30 )

No to je novinka , to přece musí každý vědět ..celá situace byla několikrát zfilmována a probírána v pořadech kde je atentát popisovaný......

joudajoudovy ( 28. května 2015 08:09 )

tato zprava je stara... jiz ve filmu atentat z roku 1964, je zasekly naboj zdokumentovan.

tggb ( 28. května 2015 07:19 )

já myslel, že to zk.urvený hitlerovský prase zdechlo

camps ( 27. května 2015 23:58 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace :-., http://salveto.blogspot.cz/

Zobrazit celou diskusi