Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kuvajt po teroristickém útoku: Zatkli nejméně 18 podezřelých

Autor: ČTK - 
27. června 2015
11:56

V souvislosti s pátečním teroristickým útokem na šíitskou mešitu v Kuvajtu dnes místní policie při celostátním zátahu zadržela přinejmenším 18 podezřelých. Informoval o tom zpravodajský web al-Arabíja. Atentát, k němuž se už přihlásila radikální organizace Islámský stát, si vyžádal přinejmenším 27 obětí a přes 200 zraněných.

Kuvajtské ministerstvo vnitra dnes uvedlo, že policie zadržené v současnosti vyslýchá. Informace webu al-Arabíja o jejich počtu ale nepotvrdilo. Kuvajt podle mluvčího úřadu vypraví dnes obětem útoku státní pohřeb. Dnešek vyhlásily úřady rovněž dnem státního smutku. 

Dějištěm teroristického útoku se stala mešita imáma Sádika, která leží v rušné čtvrti na východě metropole Kuvajtu. Sebevražedný atentátník se odpálil u vstupu do budovy v době tradičních pátečních poledních modliteb. Na sociální síti Twitter se k útoku přihlásila odnož radikální sunnitské organizace Islámský stát působící na Arabském poloostrově. IS ovládá rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii. 

Šíité tvoří asi třetinu obyvatel Kuvajtu. Emír, vláda i zástupci parlamentu už uvedli, že útok byl spáchán ve snaze narušit jednotu země a rozdmýchat v zemi sektářské násilí. Radikální sunnité považují šíity za odpadlíky od pravé víry.

jaromir123 ( 27. června 2015 15:12 )

Aby jsi se vztekem neudusil - i když, žádná škoda.

Zobrazit celou diskusi