Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž, co schválil smrt českých vojáků: Byl jsem jízlivý, dalo se to napsat líp!

Autor: bru, ČTK - 
15. června 2015
18:41

Veřejně schválil útok na české vojáky v Afghánistánu, které zabil atentátník. Dnes se ostravský komunista Michal Kesudis postavil před soud. Uznal ale jen to, že byl jízlivý. Za komentářem, který podle žalobce projevuje sympatie k hnutí směřujícímu k potlačení lidských práv, si prý stojí.

Není se čemu divit, že kvůli tomuto statusu má teď Michal Kesudis (37) pořádné problémy a hrozí mu i vězení...

„Tak jsem někde četl, že se osamocenému afghánskému vlastíkovi na jízdním kole podařilo odvařit čtyři naše žoldáky. Přijel k nim a jen, co ho spatřili, šli s**t, totálně na odpis. To, co se jim stalo, si po čertech zasloužili. Jsem vděčný, že nás těch šmejdů zbavili. Čeští žoldáci patří s těmi americkými k těm nejzk*****ějším,“ napsal Kesudis napsal i na profil armády.

Za obsahem svého statusu si Kesudis prý stojí. Za obsahem svého statusu si Kesudis prý stojí. | ČTK

Žalobce vidí tento text jako schvalování trestného činu. Michalu Kesudisovi (37) tak teď hrozí až tříleté vězení.

Podle svých slov chtěl vyjádřit svůj nesouhlas k práci vojáků v Afghánistánu, kterou považuje za okupační. Za obsahem sdělení si prý stojí. „Hájil jsem jen, nebo chválil, ozbrojený odpor proti ozbrojenému tyranovi. Nicméně to není podstatou toho, co jsem napsal. Armáda se změnila v žoldnéřské vojsko a nástroj agrese. Byl jsem hodně jízlivý. Nebylo to správné, nikdo si nezaslouží, aby se s ním takto jednalo. Pokud jde o obsah, za tím si stojím,“ obhajoval se Kesudis u soudu.

Soudkyně také vyslechla znalce, který uvedl, že Kesudisův text byl „silně společensky závadový“ a nepřijatelný.

„Přehnal jsem to, ujel jsem. Dalo by se to napsat líp, abych se někoho nedotkl a aby to bylo srozumitelnější. Nikdy jsem neschvaloval trestný čin, nehlásím se k hnutí směřujícímu k potlačení práv člověka,“ pokračoval Kesudis ve své obhajobě.

 

Obžalovaný se navezl do vojáků, kteří zemřeli při vojenské misi v Afghánistánu. Obžalovaný se navezl do vojáků, kteří zemřeli při vojenské misi v Afghánistánu. | ČTK

Kesudis se v době výroku, který je již ze sociálně sítě smazaný, živil jako operátor, nyní je nezaměstnaný. Členství v KSČM má kvůli kauze pozastavené.

Advokát obžalovaného navrhoval řadu důkazů spojených s prací vojáků v Afghánistánu a také mezinárodními smlouvami, například ekonomické zdůvodnění mise, a také svědectví muže, který prý Kesudise dobře zná a může prokázat, že není fanoušek hnutí Taliban.

Soudkyně většinu návrhů zamítla kvůli nadbytečnosti. Chce ale při dalším jednání, které nařídila na 31. srpna, probrat rozkazy týkající se vojenských patrol, především jak se mohou po Afghánistánu pohybovat a co je jejich úkolem.

Na skupinu elitních českých vojáků zaútočil výbušninou sebevrah 7. července, když byli na pravidelném výjezdu mezi civilisty. K vraždě se přihlásilo hnutí Taliban. Útok nepřežili čtyři výsadkáři, pátý zemřel na následky zranění později při převozu do vlasti.

 

deratizator ( 28. července 2016 21:29 )

zjisti si co obnáší pojem žoldák, pak aspoň nebudeš v diskuzích za blba

tgbg ( 15. června 2015 20:48 )

Díky pane Havle, díky za záchranu komunistických gaunerů a č*bek. K*revští komunisti táhněte si budovat svůj zk*rvený komunizmus někam na Kamčatku. I tu nakonec zlikvidujete. Co komunista to kolaborntská a fašistická k*rva.

eliska963852 ( 15. června 2015 19:58 )

I demokracie má své mantinely. Co by mu tak asi udělali komouši, kdyby hanil naši lidouvou armádu a jejím vojákům přál smrt? Takhle dostane maximálně podmínku, možná ani to ne.

eliska963852 ( 15. června 2015 19:46 )

Kdo označuje padlé vojáky za žoldáky, je "špínou země", řekl Zeman Zdroj: http://pardubicky.denik.cz/z-regionu/kdo-oznacuje-padle-vojaky-za-zoldaky-je-spinou-zeme-rekl-zeman- 20141028-svhy.html

eliska963852 ( 15. června 2015 19:27 )

Tenhle chudák nestojí ani za ránu pěstí.

Zobrazit celou diskusi