Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Čeští vojáci v Afghánistánu dostali Bronzovou hvězdu. To oni kryjí Američanům záda

Autor: ČTK - 
12. února 2015
16:57

Dva čeští vojáci v Afghánistánu obdrželi Bronzovou hvězdu, jedno z nejvyšších amerických vyznamenání. Ocenění získal Petr Liška, velitel strážní roty střežící spojeneckou základnu Bagrám, a vedoucí praporčík Adam Kopecký. Rota za své působení od loňského října zlikvidovala jednu z buněk fundamentalistického hnutí Taliban a objevila jednu z největších skrýší výbušnin odhalených v okolí základny.

"Musím se přiznat, že jsem takto vysoké ocenění vůbec nečekal a v první moment jsem jím byl zcela zaskočen. Je však třeba jej vnímat ne jako ocenění jednoho nebo dvou lidí, ale jako uznání práce 150 českých vojáků, kteří zde na základně a v jejím okolí odvádějí výbornou práci," komentoval vyznamenání Liška.

Bronzová hvězda patří k nejvyšším americkým armádním vyznamenáním určeným pro jednotlivce. Američané ji udělují za hrdinství nebo záslužnou službu v bojových podmínkách. V minulosti už ji obdrželo několik českých vojáků, naposledy loni v říjnu předchozí velitel strážní roty Jiří Pazděra a tehdejší vedoucí praporčík David Lavička.

Čeští vojáci hlídají okolí základny Bagrám. Vyjíždějí do asi 15kilometrové vzdálenosti a jejich úkolem je zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo získávat zpravodajské informace. Loni v červenci byla jedna z hlídek napadena sebevražedným atentátníkem, který zabil na místě čtyři vojáky a pátý zemřel v nemocnici. Prezident Miloš Zeman je poté 28. října vyznamenal medailí za hrdinství. Tu získal i voják, který byl v červenci postřelen při jedné z dalších hlídek.

Zobrazit celou diskusi