Lidé si mohli u památníku na Vítkově prohlédnout, v jakých podmínkách museli pracovat chirurgové či zubaři. Zájem měli návštěvníci i o autentické vozy a rozsáhlou expozici zbraní, která zahrnovala vše od kapesního nože až po těžké kulomety.

Na Vítkově se ale včera i střílelo. A to jak z kanonové houfnice, tak z protitankového děla. „Samozřejmě to byly jen slepé patrony,“ uklidnil prezident vojenského klubu Rota Nazdar Vilém Fencl. Střela to ale byla vždy ohlušující. Lidé si museli zacpávat uši.

Obdiv přítomných návštěvníků si vysloužila unikátní sanitka z roku 1940. Ta sloužila jako zubní ambulance a k dispozici bývala jak pozemní armádě, tak perutím. Jezdila tedy spravovat chrup i našim pilotům. Na světě existovaly dvě tyto sanity, dochovala se ale jen jedna. A ta byla k vidění právě na Vítkově.

Lidé se ale i vzdělali. Na přítomné vojenské technice se totiž vyjímaly bílé hvězdy. Řada návštěvníků si však mylně myslela, že jsou symbolem Američanů. „Byly na všech spojeneckých autech – ať už britských, francouzských či amerických. Z letadel je díky tomu jednoduše rozpoznali. Je to spojenecká hvězda,“ upřesnil velitel Vilém Fencl.

Podívejte se na fotogalerii, jak to na Vítkově vypadalo.

Fotogalerie
12 fotografií