Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Američtí dragouni dostali opušťák: České holky, třeste se

Autor: simao, ČTK - 
30. března 2015
19:45

Vyrazili na dlouhou cestu z Estonska do Německa, odpočinou si i v Praze. Američtí vojáci z diskutovaného konvoje přitom na pondělní večer dostali volno. A ke kasárnám na Ruzyni pro ně připravili autobusy, aby mohli navštívit hlavní město. České holky, třeste se?

"Bylo to úžasné a nemohlo být lepší," chválil si přijetí v Česku americký voják Mike Weatherholt. Většina vojáků z konvoje USA, který přes Pobaltí, Polsko a Česko míří na německou základnu, již dorazila do Prahy.

V kasárnách v Praze-Ruzyni však dostali "opušťák" na pondělní večer. A navíc pro ně připravili autobusy, které je v případě zájmu odvezou k metru. V úterý pak mají vojáci volný den. Především na opravy konvoje. Náhradní díly pro ně dopravil dnes na kbelské letiště z Německa americký transportní vrtulník Black Hawk.

Do kasáren v Praze-Ruzyni dnes přijela většina konvoje, jeho zbytek se očekával večer. Americké vojáky v Praze vítaly stovky příznivců i veteránská technika. Odpůrců přesunu na plánovanou demonstraci u ruzyňských kasáren přišla jen hrstka.

Video Spojenecká armáda v Česku: Velký sestřih jejich spanilé jízdy! - Blesk.cz, infobiro.tv
Video se připravuje ...

Tři kolony rozdělené na menší útvary vyrazily do Prahy z kasáren v Liberci, Pardubicích a Vyškově, kde Američané nocovali. I v Pardubicích si užívali Američani pohostinnosti, vyrazili do pivovaru.

Jejich přejezd do hlavního města zkomplikovala nehoda kamionů na Pražském okruhu, kvůli níž musela armádní vozidla změnit plánovanou trasu a nabrala zpoždění. První američtí vojáci tak do ruzyňských kasáren dorazili krátce po poledni. Během odpoledne je následovaly další části konvoje.

U kasáren americké vojáky vítalo několik stovek lidí s vlajkami USA, NATO či Evropské unie. Pozdravit účastníky tzv. Dragounské jízdy přijely také dvě desítky historických armádních strojů. Jejich kolona dopoledne projela Prahou a na Hradčanském náměstí jí požehnal kardinál Dominik Duka. V krátkém projevu k jejím účastníkům zdůraznil potřebu připomenout "páté koloně" v zemi, že Američané jsou českými spojenci.

Video Americký bažant Tyler (20) v Praze pokukuje po holkách! - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

V úterý se ruzyňská kasárna od 10:00 do 18:00 otevřou pro veřejnost, aby se mohla s "americkými dragouny" setkat a prohlédnout si jejich techniku, kterou tvoří hlavně obrněné transportéry Stryker a terénní auta Humvee. Část amerických vojáků se také vydá do Plzně, aby uctili památku svých předchůdců padlých při osvobozování Československa v roce 1945. Na cestu konvoj opět vyjede ve středu brzy ráno.

tatu ( 31. března 2015 20:02 )

Však se pražské děvy jen třesou!!To bude v Praze za 9 měsíců nových američanků...

japos22 ( 31. března 2015 18:37 )

A hádej kdo byl za troubu?

karolcenter ( 31. března 2015 16:17 )

České rozhoďnožky rády prijmú v sebe čierne americké fasy.

kkkastr ( 31. března 2015 13:33 )

No ještě předevčírem plakali jak jsou unavení z té cesty, tak ať to chudáčkové zvládnou.

stokl.roman ( 31. března 2015 09:51 )

A ještě jim za to dám pivo

Zobrazit celou diskusi