Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Reaganův atentátník dnes: Fanoušek Nirvany se rád prohání v autě

Autor: ČTK - 
8. června 2015
11:53

Pachatel neúspěšného atentátu na amerického prezidenta Ronalda Reagana by chtěl „zapadnout“ a být „dobrým občanem“. John Hinckley v minulosti žádal o práci v restauraci rychlého občerstvení, miluje řízení auta a rád poslouchá Elvise Presleyho, Paula McCartneyho i Nirvanu. Hinckley nesmí již dlouhé roky mluvit s médii, jeho život ale přiblížily soudní dokumenty, které byly nyní zveřejněny.

Reagan byl 30. března 1981 americkým prezidentem teprve deset týdnů, když ho při odchodu z washingtonského hotelu Hilton zasáhla do hrudi střela z Hinckleyho zbraně. Tehdy pětadvacetiletý syn texaského milionáře vystřelil šestkrát a zasáhl čtyři lidi - kromě prezidenta i jeho osobního tajemníka Jamese Bradyho, agenta tajné služby a policistu. Reaganovi byla během následné dvouhodinové operace vyjmuta kulka z levé plíce, jen kousek od srdce, a jeho stav se rychle lepšil. Brady ale po útoku zůstal ochrnutý a loni v srpnu zemřel, což policie začala vyšetřovat jako zabití. Prokuratura však stíhání Hinckleyho v lednu zastavila.

Po útoku byl Hinckley shledán duševně nemocným a umístěn do psychiatrické léčebny, teď je ale podle svých právníků zdráv a měl by být zcela propuštěn. O propuštění v současné době rozhoduje federální soud.

Nyní šedesátiletý neúspěšný atentátník v posledních letech léčebnu často opouštěl, měl povoleno pobývat v domě své matky ve Williamsburgu ve státě Virginie. Tam by po svém případném propuštění žil. Prokuratura nicméně trvá na tom, aby měl na kotníku připevněn elektronický náramek, což soudce v minulosti odmítl.

Více než 100 stránek zveřejněných dokumentů přibližuje, co Hinckley dělal v posledních dvou letech během návštěv své matky. Pracoval například jako dobrovolník na místní psychiatrické klinice, ale chodil i na nákupy. Žádal také o práci v kavárnách Starbucks a fastfoodovém řetězci Subway. Rád si kupoval cédéčka a jako velký milovník hudby chodil i na koncerty. Protože ho baví fotografování, navštěvoval i kurz focení. Svou matku pak vozil na večeře a brával ji na projížďky autem.

Na nahrávkách, které byly zveřejněny, se rovněž Hinckley vrací k loňskému úmrtí Reaganova tajemníka Bradyho. Poté, co ho střelil Hinckley do hlavy, strávil Brady 33 let na kolečkovém křesle. „Přimělo mě to zamyslet se nad tím, co jsem tomuto muži udělal,“ řekl Hinckley v rozhovoru se zaměstnanci léčebny. „Zkrátil jsem mu život, mnoho let žil v bolestech, neměl takový život, jaký by měl mít... Přál bych si, abych to mohl vrátit zpět, ale už se to stalo,“ dodal.

Za Hinckleyho činem prý tehdy podle psychiatrů stála posedlost herečkou Jodie Fosterovou, kterou chtěl atentátem ohromit. Film Taxikář, v němž herečka hrála dvanáctiletou prostitutku, viděl prý nejméně patnáctkrát. Kvůli své obsesi se dokonce zapsal na kurzy tvůrčího psaní na Yaleově univerzitě, když zjistil, že tam Jodie Fosterová studuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi