Ještě když byla Dagmar na koleji, už se fotil její studentský pokoj do časopisu. Tím, že vystudovala architekturu, byla načas v Americe a předělala si v Praze dva nájemní byty, měla inspirace habaděj.

Ve svém třetím pražském pronájmu pod střechou vinohradského činžáku bydlí už osm let. Když nám řekla, že tatínek byl hajný a vyráběl makety historických zbraní, že koníčkem její maminky je dodnes zařizování a že babička psala pohádky, byli jsme doma. Prostě tvůrčí rodina.

„Podlaha a obklady tu byly naštěstí neutrální,“ říká Dagmar, „a tak jsem hlavně malovala, tapetovala, natírala. U linky, jediného původního zařízení, jsem měnila jen madla. Ráda vařím pro víc lidí, a tak už mám nakreslenou trochu větší kuchyň, černočernou, s obklady 10 × 20 cm se zkosenými hranami, jako jsou v pařížském metru. Pořád ale radši investuju do cestování.“

Zařízení do bytu nových věcí kupovala v designových showroomech ve slevách. Třeba křeslo Acapulco z50. let, mexickou klasiku, má ve třech barvách, zařídila jimi i chilloutovou část restaurace v Sovových mlýnech.

„Místo skříní používám kufry, pytle a tyče i řetězy na ramínka,“ dodává. „Hodně věcí mám vystavených, občas zařízení přeskládám. Mám ráda prostorné a světlé interiéry a jsem pedant na detaily. Ale to víte, kovářova kobyla chodí bosa,“ směje se.

„Vyřádím se na interiérech klientů, především na komerčních projektech. Baví mě, že se z nich může těšit víc lidí. V bytech by se ale mohli všichni víc odvázat.

SPRÁVNÉ KOMBINACE, OSVĚŽUJÍCÍ KONTRAST
Byt s nápady a vzpomínkami zdobí i top designové kousky. Všechno seskládat, to je to, co Dagmar baví.

1. KLASIKA NA SEZENÍ
V předsíni vedle sebe postavila Dagmar houpací křeslo RAR od Vitry, které navrhli manželé Eamesovi v roce 1950, a křeslo od Jindřicha Halabaly z období Bauhausu, přehozené odolnou a recyklovatelnou látkou tyvek.

2. BUSTY A FIGURÍNY
Jedna z jejích babiček byla kastelánka na dačickém zámku. Pro případ krádeže kdysi nechala vyrobit kopie tamních bust, a tak má Dagmar v kuchyni sádrovou nymfu, říká jí holka a na hlavu jí odkládá přilbu na motorku. U postele má Apollóna, ale taky nohy figuríny, které trčely z kontejneru. Jedna socha je dokonce živá – kočka Lara s krví britská modrá.

3. FOTKY A OBRAZY
Stěny zdobí fotografie ze zahraničí, její nebo ty z Indie, které dostala od sestry Miriam.

Fotogalerie
14 fotografií

Nové Proměny Bydlení
Autor: archiv NPB