Cihlová budova Manor House Stables stojí v malé vesničce Headbourne Worthy nedaleko Winchestru. Po desítky let sloužila k ubytování vysloužilých závodních koní, mezi nimi i několika šampionů. Když maštal přestala sloužit svému účelu, majitelé ji ponechali svému osudu.

Architekt Andy Ramus našel dům v dezolátním stavu. Stavba ho přesto upoutala natolik, že vypátral vlastníka a nahlédl dovnitř. V interiéru objevil ohromný potenciál, který se rozhodl využít.

Ruinu odkoupil a spolu s kolegy ze studia AR Design vypracoval projekt, jehož cílem bylo vrátit do opuštěné maštale život.

Majitelé mají v ložnici k dispozici prostornou šatnu a za ní i koupelnu
Majitelé mají v ložnici k dispozici prostornou šatnu a za ní i koupelnu
Autor: AR Design Studio

Podstatné bylo zachovat co nejvíce původních prvků, případně pro ně najít pro nové praktické využití. Vzniklo tak třeba moderní umyvadlo rafinovaně ukryté do žlabu pro koně. Nově přidané části interiéru jsou většinou bílé. Design nábytku je minimalisticky, bez ozdob. Slouží jako neutrální podklad, který akcentuje původní vybavení.

V prostorné kuchyni se snoubí bílá s původními dřevěným prvky a kovem
V prostorné kuchyni se snoubí bílá s původními dřevěným prvky a kovem
Autor: AR Design Studio

Základní tvar Manor House Stables se při přestavbě nezměnil. Poškozené zdi bylo nutné opravit, stará okna a dveře nahradily kvalitnější kusy. Nejvýraznějším zásahem, který je patrný zvenčí, byla kompletní výměna střešní krytiny. Sedlovou střechu nově zdobí tašky v šedém odstínu, který ladí s barvou rámů oken i dveří.

Moderní interiér s patinou

Poškozené a výrazně opotřebené kovové mříže, staré kamenné žlaby, dřevěné dělicí příčky i posuvné dveře byly odvezeny, repasovány odborníky a vráceny na místo. Výsledkem je nápaditý interiér, ve kterém příjemně kontrastuje patina starého dřeva a kovu se sněhobílou výmalbou stěn, několika kusy moderního nábytku a decentními tmavě šedými obklady stěn v koupelnách.

Architekti dokázali zužitkovat i stará pítka pro koně
Architekti dokázali zužitkovat i stará pítka pro koně
Autor: AR Design Studio

Denní světlo do interiéru přivádí několik klasických oken, velkoformátová okna na střeše a a skleněné dveře obrácené směrem do ulice. Po setmění prostor osvětlují industriální kovové lustry.

Vzdušný prostor bez příček

Ačkoli maštal složí jako rodinné bydlení, na zdi zde prakticky nenarazíte. K oddělení jednotlivých místností (tvar přesně kopíruje původní stání pro koně) slouží repasované příčky z tmavého masivního dřeva. Výjimky tvoří pouze mléčně bílá skleněná stěna a vestavěná skříň oddělující prostor na spaní od koupelny. Kamenné žlaby, pítka i kovové prvky se staly součástí elegantně řešených koupelen.

Fotogalerie
11 fotografií

Vnitřní dispozice domu jsou funkční a prostor dělí na dvě hlavní části. V klidové zóně jsou situovány tři ložnice. Největší slouží majitelům a kromě šatny obsahuje také komfortní hygienické zázemí se solitérní vanou. V dětském pokoji je sprchový kout, třetí místnost slouží k ubytování návštěv.

Hned za ložnicí pro hosty začíná společenská zóna. Kromě minimalistické kuchyně zahrnuje také jídelnu, rodinnou koupelnu a velkorysý obývací pokoj, ze kterého je možné vystoupit ven na terasu.