Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Kravina nad kravinu.“ Šlechtová čeká vášnivou při na vládě o sociální bydlení

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. března 2017
05:52

Na vládu ve středu míří zákon o sociálním bydlení, který předkládá ministryně Michaela Marksová (ČSSD). Její kolegyně ze Sobotkova kabinetu Karla Šlechtová (ANO) jej sice podepsala, neznamená to však prý, že pro něj zvedne ruku i na vládě. Důvod? Návrh obsahuje dle jejího pohledu i „kraviny“. Především to, že nový systém by pro obce nebyl povinný. Sama Šlechtová za to však sklidila kritiku od platformy Mít svůj domov.

Vláda projedná velmi diskutovaný zákon o sociálním bydlení a nebude to hladce a v klidu, naznačuje ministryně Karla Šlechtová (ANO). „Očekávám velice vzrušenou debatu, protože můj podpis neznamená můj hlas,“ řekla Blesk.cz Šlechtová. Zákon podepsala 1. února. I přes výhrady, které k němu má.

Vedení ANO nakázalo neblokovat návrh

Šéfka ministerstva pro místní rozvoj (MMR) přiznává, že si její podpis přálo samotné vedení hnutí ANO. „Já jsem ten zákon podepsala čistě z politických důvodů, protože to bylo i doporučení ze strany vedení hnutí ANO, abychom tento zákon neblokovali. Principiálně já osobně tento zákon velmi podporuji. Ale bohužel není dobře napsán,“ míní Šlechtová.

A kritizuje tak na dálku svou vládní kolegyni z čela resortu práce a sociálních věcí (MPSV) Michaelu Marksovou (ČSSD). Šlechtová má výhrady, které se týkají velikosti cílové skupiny, pro jakou má být sociální bydlení určeno. Ale i financování.

„To je ta otázka: Kdo je ta cílová skupina. Pro nás tou cílovou skupinou jsou senioři, matky s dětmi, nízkopříjmové osoby, ale pouze ty, které v tuto chvíli nemají žádné kompetence k bydlení. To znamená – nemají byt, nemají nájemní smlouvu a opravdu nemají peníze se o sebe postarat,“ říká Šlechtová. Podle gestorů zákona z MPSV míří návrh mj. na všechny seniory apod.

Šlechtová však upozorňuje, že už v současnosti má MMR mnoho dotačních programů, kde putují dotace na seniory, děti, startovací byty. „Pokud vláda schválí tu širší skupinu, tak chci vidět pana ministra Babiše, jestli pro to zvedne ruku. Protože jsou to miliardové mandatorní výdaje a pak se můžeme rozloučit s výstavbou dálnic, s podporou důchodů a budeme mít sociální bydlení,“ doplnila Šlechtová.

Šlechtová: „Kravina nad kravinu“

Babišova ministryně má problém také s tím, že obce nebudou dle kompromisního návrhu, který nakonec podepsala, mít žádnou povinnost.

„To je přesně ten nesmysl, kdy MPSV ustoupilo obcím a není tam povinnost ze strany obcí. Vznikne systém a obec bude mít možnost do něj vstoupit, a nebo ne. Prosím vás, velmi otevřeně, to je kravina nad kravinu. Tam má být povinnost obcí do toho vstoupit, aby ony samy nesly odpovědnost a ne to házely na stát. Stát tady nemůže být od toho, aby přinášel spásu pro veškeré nízkopříjmové osoby. To není možné,“ čertí se Šlechtová. 

Vedle toho však upozorňuje Šlechtová i na 300 tisíc volných bytů v Česku. Zároveň se ale mluví o tom, jestli bude kvůli sociálnímu bydlení nutné stavět byty nové.

„To je přesně ta otázka, kterou jsem debatovali zhruba rok a půl s MPSV. V některých místech se bude muset asi něco postavit. Jsou místa například na Moravě, kde obce nevlastní byty. A tam vidím, že ta výstavba bude muset být,“ řekla Blesk.cz dále Šlechtová.

Dodala ale zároveň, že z oněch 300 tisíc volných bytů je třeba zjistit, kolik jich je v soukromých rukách a kolik ve vlastnictví státu. Do druhé kategorie se bude snažit umisťovat lidi Státní fond rozvoje bydlení.

Marksová chce dál velkou cílovou skupinu

I ministryně práce a sociálních věcích Michaela Marksová naznačuje, že dohoda nad zákonem o sociálním bydlení nebude úplně snadná. Byť jde o jednu z priorit, kterou si vytyčila stihnout prosadit do konce volebního období. 

„Zákon o sociálním bydlení je pro mě zcela zásadní. Každý ví, že střecha nad hlavou je základ. Uvidíme, zda to tak vnímají i naši koaliční partneři,“ uvedla Marksová na sociální síti.

A pro Hospodářské noviny ministryně z ČSSD dodala: „Trváme na tom, že cílová skupina musí být velká, to znamená senioři, rodiny s dětmi, děti z dětských domovů, zdravotně postižení. Ministerstvo pro místní rozvoj chce ale cílit na ty úplně nejchudší. Na tom se nikdy nedohodneme.“

Kritiky se však Karla Šlechtová dočkala i z řad platformy Mít svůj domov, která zákon o sociální bydlení prosazuje dlouhodobě. Její zástupci se proto právě se Šlechtovou v úterý sešli.

Kritika Šlechtové: Zdržuje přijetí návrhu?

Blesk.cz o schůzce informovali zástupci Mít svůj domov. „Paní ministryně Šlechtová mluvila o tom, že bude navrhovat, aby se do zákona vrátila povinnost obcí zajišťovat sociální bydlení. To je z našeho pohledu obstrukční taktika. Na tom se nedohodnou a zákon nebude. Paní ministryně nemá žádný reálný návrh, aby to prošlo do voleb i s povinností obcí,“ vyjádřil po schůzce svou obavu Štěpán Ripka.

Šlechtové navíc předali návrh na úpravu zákona, který by zohlednil údajné riziko segregace. „Nemůžeme si dovolit situaci, kdy Státní fond rozvoje bydlení bude bez jakékoli regulace skupovat ty nejlevnější byty na Šluknovsku a nastěhovávat tam lidi z celé republiky,“ míní Ripka.

„Požádali jsme proto paní ministryni, aby ten návrh načetla na vládě. Nepotvrdila, že návrh, který by zastavil prohlubování segregace, načte. K užšímu vymezení skupiny příjemců pak platí, že když se bude bydlení dotovat jen velmi úzké skupině obyvatel, bude to více stigmatizující,“ dodal Ripka.

VIDEO: Protest za zákon o sociálním bydlení a proti byznysu s chudobou před Úřadem vlády

rockyshowman ( 18. března 2017 11:50 )

To zase bude kravina! Měla by se seznámit s tím, že pro život na zemi a zdravou výchovu dětí je potřeba pár muž a žena!!! Tak je to od přírody a od nepaměti, jinak bychom vymřeli. Madam M....... to vyhovuje, místo nefunkčních, tu bereme plodné migroše - šky. Díky takovým snad zeměkoule nevymře. Paní ministryně se pak zaměřuje na věci nepodstatné a pro naši zemi zcela nepotřebné.

moiaza ( 8. března 2017 09:52 )

 Už jste viděli že ze sněmovny mocných vyšlo něco rozumného?

bizon_pepa ( 8. března 2017 08:13 )

"Šlechtová: „Kravina nad kravinu“ Ta paní asi není normální, když to podepíše.

kukuku ( 8. března 2017 07:44 )

Před chvílí ukazovali v TV záběry z táboření spolku darmošlapů prosazujících tento zákon - "ředitel Platformy", "výzkumný pracovník organizace asi s tímto zaměřením"... A nikdy jsem po '89 neslyšel, že by někdo přišel s ideou, že by se o bydlení měli starat i zaměstnavatelé - firemní byty pro získávání zaměstnanců, které není možno sehnat...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa