Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šlechtová s výhradami podepsala sociální bydlení. Řada je teď na vládě

Autor: ČTK, sou - 
1. února 2017
18:53

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) s výhradami podepsala návrh zákona o sociálním bydlení. Ministryně o tom dnes informovala na sociálních sítích. Prosazení zákona má vláda ve svém programu a koaliční dohodě. Přípravu normy ale poznamenaly neshody mezi koaličními politiky.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová zveřejnila na svém profilu na sociální síti fotku, na které podepisuje, byť s výhradami, zákon o sociálním bydlení. „Nechť vláda rozhodne v zájmu občanů,“ upřesnila. Návrh zákona tak nyní půjde do legislativní rady vlády.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) věří, že se pak vládě podaří normu rychle projednat a do voleb prosadit. 

Prosincový návrh normy z dílny ministerstva práce, aby fond sociálních bytů místo obcí zřídil a vedl jeho nový úřad, narazil. Podle poslední verze zákona by měl sociální byty přidělovat Státní fond rozvoje bydlení, potřebným by je měl dát do tří let.

Obce by mohly sociální byty mít jen dobrovolně. Pokud by je poskytovaly, dostaly by na jejich výstavbu a údržbu i na sociální práci s nájemníky dotace od státu. Bydlení by lidem v nouzi měly zajistit do dvou let. Podle původních plánů měly obce mít sociální bydlení povinně.

Zákon o sociálním bydlení měl platit už od začátku letošního roku

Šlechtová podpisem splnila i svá slova o tom, že je připravena návrh zákona podepsat hned po jeho předložení MPSV, která v pondělí pronesla na demonstraci se zástupci iniciativy Mít svůj domov. Ta sdružuje stovku organizací na pomoc lidem v tísni, odborníků na sociální problematiku i aktivistů. Podle ní by se ale měla například zmenšit skupina lidí, kterých by se týkal.

Vláda ve svém programu a koaliční dohodě uvedla, že připraví a prosadí zákon o sociálním bydlení. Původně měl platit už od začátku letošního roku. Kvůli neshodám koaličních politiků se přípravy protáhly. Počítá se s platností od ledna 2018. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil normu za jednu z deseti priorit svého kabinetu pro zbytek volebního období.

zednik ( 2. února 2017 08:23 )

Obce by dostaly by na jejich výstavbu a údržbu i na sociální práci s nájemníky dotace od státu..... Co je to údržba? Normálně si ji lidé platí ze svého fondu oprav, menší věci si platí přímo nájemníci sami. To si ti, se kterými bude sociálně pracovat ani nevytřou chodbu a ještě se jim bude pravidelně v bytech např. malovat a měnit baterie, toaletní mísy apod?

agfor ( 1. února 2017 21:20 )

Ty tři křížky tam mohla nakreslit dávno. Jen kdo bude s těma asociálama v domech bydlet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa