Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Češi mají předražená mobilní data, všimla si vláda i ČTÚ. Slibují slevu

Autor: pet - 
30. ledna 2017
10:50

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje zákon, který by měl donutit velké telefonní operátory zlevnit své mobilní tarify. Česko je má jako jedny z nejdražších v celé Evropě a zákazníci doplácejí na slevách pro firmy. Zákon už podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Změny by se měly týkat pokut, snížení cen tarifů i ochrany spotřebitele. Informovaly o tom v pondělí Hospodářské noviny.

Sledovat na internetu videa nebo poslouchat hudbu je s dnešní cenou za internetová data v mobilu drahá zábava. Česká republika patří mezi pět států v celé Evropské unii, kde telefonní operátoři prodávají podle statistik vysoce předražená mobilní data. Jejich objem v rámci telefonních tarifů je vcelku nedostatečný a drahý, dokonce patnáctkrát dražší než třeba v sousedním Polsku.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který dohlíží na byznys operátorů, a ministerstvo dopravy a obchodu začaly tuto situaci řešit. Jaromír Novák, šéf ČTÚ, by chtěl snížení cen docílit radikálním navýšením pokut, kterými jsou sankciováni velcí operátoři za to, že omezují své menší konkurenty. I když byl zákon o ochraně spotřebitelů několikrát novelizován, pokuty pro operátory zůstaly stejné.

Pokuta činí například dva miliony a pro velké operátory jako T-Mobile, O2 nebo Vodafone není podle ČTÚ dostatečně odstrašující. „Navrhujeme, aby se nově mohly pokuty ukládat ve výši procent z obratu operátora,“ řekl Novák. Pokud zákon projde, pokuty by se mohly vyšplhat do řádů stamilionů nebo i miliardy korun.

Proč jsou data v Česku tak drahá?

Na českém trhu působí tři největší čeští operátoři: O2, T-Mobile a Vodafone. Menší operátoři si tak musí pronajímat sítě od nich a za pronájem platit podle úřadu vysokou cenu. Největší operátoři se sice zavázali, že sníží poplatky za pronájem menším operátorům, podle ČTÚ však tento závazek nedodržují. Zákon, kterým se pokuty řídí, je starý 12 let. To by se teď mělo změnit.

Mobilní internet je v Česku velmi drahý. Mobilní internet je v Česku velmi drahý. | Profimedia

Firemní tarif je levný, ten pro lidi příliš drahý

Novela z dílny ministerstva průmyslu a obchodu by měla postihnout i situaci, kdy lidé doplácejí na slevy, které mají s operátory dohodnuté úřady nebo větší firmy. Například operátor O2 uzavřel s Vojenskou nemocnicí Olomouc smlouvu na tarif 30 GB dat za pouhých 150 korun měsíčně. Aby si běžný občan mohl dopřát tuto nálož dat, musel by zaplatit 3700 korun, tedy dvacetpětkrát více.

„Považuji za nepřijatelné, aby čeští zákazníci dopláceli na slevy pro firmy,“ prohlásil premiér Sobotka (ČSSD), který apeloval na Jana Mládka, ministra dopravy a obchodu, aby se na ochranu spotřebitelů v zákoně zaměřil. Původní znění zákona s ní totiž nepočítalo a Mládek byl osočen stranou TOP 09, že podporuje velké operátory. Podle Mládka však musí „dojít k politickému tlaku na zlevňování, na němž by se měl podílet antimonopolní úřad spolu s ČTÚ“. Co přesně politickým tlakem ministr myslel, však nevysvětlil.

Nový zákon by měl i zabránit možnosti, aby si operátoři měnili smlouvy jednostranně, podle sebe. Tomu se děje docela často. Velcí operátoři vypínali data těm, kteří již spotřebovali předčasně svůj měsíční datový limit. Novinkou by měla být i rychlejší změna operátora, aby klient mohl snadně a rychle přejít ke konkurenci.

venda27 ( 30. ledna 2017 13:34 )

Připadám si jako po probuzení z komatu pustím zprávy a tam neustále mluví o tom jak padá sníh a jaká příšerná arktická zima nás postihla a ve městech se tvoří imverze a jak nemáme topit a jezdit autem všechno je drahé tak opravdu nevím jaký je rok

stacho ( 30. ledna 2017 11:38 )

Slibují a slibují a slibují že se na vše vy.ser.ou od roku 1989.....

Deneček ( 30. ledna 2017 11:25 )

Vláda musí mít opravdu dlouhé vedení,když jim to došlo až teď.

TrojanSlovakia ( 30. ledna 2017 11:12 )

 veru máte to predražené. U nás na SK v 4ke stojí 30GB 10Eur na predplatenke.

krat5 ( 30. ledna 2017 11:03 )

Aha, ČSSD se před volbami probudilo a chce ukázat, že mu na lidech opravdu záleží. Stejně si myslím, že jim na to nikdo neskočí. Zatočit s operátorama mohli už před mnoha lety, vys.ali se na to. Já jim nevěřím ani dobrý den.

Zobrazit celou diskusi