Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Superrychlý mobilní internet 5G míří do Evropy. Propojí lidi, auta i ledničky

Autor: bud - 
16. ledna 2017
05:55

Mobilní sítě páté generace (5G) mají vzniknout v Evropě do roku 2020, dohodli se politici v Bruselu. Mají být rychlejší, spolehlivější a hlavně mají propojit kromě mobilních telefonů i další zařízení jako auta nebo ledničky. Díky nové internetové technologii budou spolu moci tato zařízení komunikovat a tím nám usnadní život. „Teoreticky by se mohla sama doplňovat i vaše lednička,“ řekl Blesk.cz odborník Patrick Zandl.

Mnohem vyšší rychlost, spolehlivost a kapacita přenosu. To by mají být hlavní zlepšení připravovaných 5G sítí, které by lidem měly zjednodušit a zkvalitnit život. Internet totiž v budoucnu nebudou využívat nejen lidé, ale také stroje.

„Je třeba si uvědomit, že stále více připojených zařízení neobsluhuje člověk. Jde například o palubní systémy automobilů, které si navzájem vyměňují informace, a rozsah této komunikace s nástupem samořiditelných vozidel roste,“ řekl Blesk.cz expert na mobilní technologie Patrick Zandl. Dalším příkladem jsou podle něj třeba brýle pro virtuální realitu nebo technologie a služby, které už jsou vymyšlené, ale zatím reálně neexistují.

Lednička na internetu

Stále se zdokonalující technologie v autech jsou už dnes typickým příkladem budoucího využití. „Systémy na podporu řízení v automobilech spolu komunikují, aktualizují se podle zjištění, stahují si dopravní informace, a pokud dojde k nějaké události na trase, je na to vozidlo schopno reagovat v předstihu, například tím, že vás vyvede ze zácpy, v extrémním případě zabrání havárii,“ popisuje Zandl. Jenže vývoj podle něj půjde ještě dále. „Teoreticky by se sama mohla plnit i vaše lednička,“ dodává.

Komunikaci těchto zařízení se obecně říká „internet věcí“ a týká se i různých čidel, která sledují stav a polohu. To všechno představuje velké množství putujících informací, které je potřeba přenášet. Jen v případě automobilů půjde o stovky milionů nově komunikujících objektů. K tomu je nutné vybudovat kvalitní mobilní sítě, protože ty stávající brzy přestanou tento „provoz“ zvládat.

Inovativní řešení představují právě sítě 5G, které by měly být v následujících letech rozšířeny po celém světě. Zatímco asijské země jako Japonsko, Čína nebo Jižní Korea chtějí mít tyto sítě připravené už během roku 2018, v Evropě se rozvoj mírně vleče. Doposud nebylo možné sítě budovat, protože k tomu nebyl určen vyhrazený kmitočtový prostor.

Evropě chybí hnací motor

V posledních týdnech se věci daly do pohybu. Členské státy EU se spolu s europoslanci na jednání v Bruselu shodli na tom, že do roku 2020 bude uvolněno frekvenční pásmo 700 MHz, v rámci něhož bude technologie 5G fungovat. Jde o uvolnění doposud obsazeného prostoru (momentálně ho využívají hlavně televize), kde budou moci operátoři nové sítě budovat.

„Rychlý a kvalitní internet bude dostupný všem a všude,“ vzkazuje europoslankyně Patrizia Toyia, která jednání vedla. Hlavním cílem europoslanců je, aby technologické a frekvenční změny běžní lidé nepocítili ve svých peněženkách.

Přestože Zandl tento krok hodnotí pozitivně, mohou se podle něj věci ještě dost zkomplikovat. „V Evropě chybí hnací motor. EU sice tlačí operátory k tomu, aby sítě 5G uspíšili, ti ale Evropu vydírají a chtějí, aby jim EU umožnila zasáhnout do principu síťové neutrality a tím vlastně vyšachovat menší lokální ISP z trhu,“ je přesvědčen expert, podle kterého by to třeba v Česku znamenalo pohromu, protože téměř polovinu internetu tady obsluhují lokální poskytovatelé.

„Jak tohle měření sil mezi EU a velkými operátory skončí, zatím není jasné. Může se ale snadno stát, že Evropa termíny 2020 a možná i 2025 prošvihne,“ dodal skepticky.

ivan604 ( 17. ledna 2017 09:44 )

 K čemu je mi 5G internet, když dodnes jsem nesehnal do svého notebuku přenosný internet za rozumnou cenu, který by neměl omezení dat ? A to ani LTE !

djaba ( 16. ledna 2017 20:14 )

Dalo mi hodně práce najít mobilní internetový tarif na předplacenou SIM bez možnosti telefonování .Za jeden megabajt platím 70 haléřů .Na běžný surf to stačí , ostatně tam kde to potřebuji chodí stejně jen EDGE , o nějakém LTE nebo H+ si můžu jen přečíst .

agfor ( 16. ledna 2017 12:25 )

Nepotřebuji rychlejší internet. Stačí mi ten, co mám, ale nechci za něj platit tolik, co jinde za 4G.

Zobrazit celou diskusi