Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češi surfují na webu přes mobily nejméně z celé EU, zjistili statistici

Autor: tmp - 
15. ledna 2017
20:15

Většina Evropanů surfuje na internet přes smartphony. Jenže Česká republika je jedna z pěti zemí, kde to ovšem neplatí, lidé stále raději internet prohlíží přes laptopy nebo počítače. Evropský statistický úřad Eurostat dokonce u Čechů zaznamenal vůbec nejnižší míru užívání internetu přes telefony. Pouhých 55 procent oproti evropskému průměru 79 procent.

„Češi dosahují v rámci EU hned dvou prvenství v oblasti přístupu na internet. Radost ale nemůžeme mít ani z jednoho z nich,“ komentoval pro Blesk.cz hlavní ekonom skupiny Cyrrus Lukáš Kovanda. A mluvil právě o výrazném náskoku v oblíbenosti notebooků před laptoty.

„Nikde jinde v EU notebooky tak jasně tablety „neválcují“, co se využití pro přístup na internet týče, jako právě u nás,“ uvedl ekonom. Tablet je nosičem k surfování internetu vybírán pouze 19 procenty uživatelů. To je společně s Bulharskem skutečně nejméně z celé Evropské unie.

Na druhou stranu laptop v rámci Evropy nejčastěji používají Norové – v celkem 66 procentech. V Evropské unii pak dominuje Velká Británie, něco málo přes 60 procent.

Pro Čechy je mobilní internet drahý

„Druhým ze smutných prvenství je pak v celé EU nejnižší podíl lidí, kteří pro přístup na internet využívají svůj mobilní telefon, ať už chytrý, nebo ne,“ pokračoval. Právě mobilní telefony podle aktuálních dat Eurostatu již převyšují laptopy a notebooku co se týče používání internetu ve všech zemích Evropské unie. Nejvíce používají své telefony Španělé, v celkem 93 procentech případů. Na druhém místě jsou Kypr a Holandsko se shodnými 88 procenty.

Na druhém konci žebříčku se umístili právě Češi. Ty se na internet připojují přes svůj telefon pouze v 55 procentech případů, což je hluboko pod evropským průměrem 79 procent. 

Podle Kovandy za oběma prvenstvími stojí zejména ceny tuzemského internetu. „Na Češích si snaží nadstandardně mastit kapsy poskytovatelé datových přenosů a širokopásmového připojení k internetu. Tyto služby jsou v ČR v poměru k hrubému domácímu produktu na obyvatele v podstatě nejdražší v celé EU, snad s výjimkou Bulharska. Poměrně vysoké ceny odrazují od internetového surfování prostřednictvím jak tabletů, tak telefonů,“ uzavřel ekonom.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lesnismes ( 16. ledna 2017 07:39 )

Nebylo potreba nic zjistovat. Svrab a nestovice ,hnus ziti v cechii.

krtek. ( 15. ledna 2017 21:05 )

jednak a pak, nechce se mi tahat brejle abych si precetl ty pidipismenka, jeste s pulkou displeje zahnojenym reklamama

308win ( 15. ledna 2017 20:54 )

Že by zase někdo objevil Ameriku? Tady to ví kdejaký traktorista z horní dolní že platy máme ani nee čtvrtinové a ceny vyšší než průměr €U

Zobrazit celou diskusi