Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Největší zločin Česka: Před 14 lety nám EU zakázala rum, co dalšího nám Unie provedla?

  • Autor: dce - 
    1. 1. 2017
    05:30

    Dnes je tomu 14 let, co jsme v Česku přestali pít rum. Aspoň ten tuzemský. Podle nařízení Evropské unie totiž nesplňoval předpisy, kde rum musí být vyroben z cukrové třtiny a melasy. To pro tuzemský rum neplatí, a tak zanikl – místo něj máme ale pořád tuzemák. Evropská unie za roky její existence a našeho členství v ní přivedla na svět skutečně pořádný balík zákazů a příkazů. Které z nich Čechy otrávily nejvíc?

  • 1.Tuzemský rum

    Podle pravidel Evropské unie může označení rum používat pouze alkoholický nápoj vyrobený z cukrové třtiny a melasy. Tuzemský rum toto ale nesplňuje – vyrábí se dochucením zředěného potravinářského lihu (vyráběného z brambor) rumovou trestí. Jde o tradiční českou náhražku drahého kubánského rumu.

    Protože ale technicky vzato nejde o rum, nemůžeme toto označení používat. Pro tento alkoholický nápoj se tedy od roku 2003 používá název Tuzemák.

    K vzteku ovšem je, že rakouský Inländer Rum (Tuzemský Rum) byl v roce 2008 uznán jako zeměpisně chráněný a slovíčko rum v jeho názvu nevadí, ačkoliv není vyráběn stejně jako ten pravý kubánský. Podobnou výjimku mají i Slovinci pro svůj Domači Rum.

    Tuzemský rum se již 14 let musí prodávat bez označení rum. Tuzemský rum se již 14 let musí prodávat bez označení rum. | Profimedia

  • 2.Pomazánkové máslo

    Opět tradiční český výrobek, který podle EU nesplňuje pravidla pro použití tohoto názvu. Nejde totiž o máslo... Pomazánkové máslo se vyrábí ze zakysané smetany a nemělo by obsahovat rostlinné tuky.

    Pro EU obsahuje tento produkt málo tuku na to, aby byl nazýván máslem. A aby výrobci neklamali zákazníky, museli v roce 2014 z názvů výrobků toto slovo vyjmout. A název zůstal „tradiční pomazánkové“. Každý si ho ale navždy bude pamatovat jako pomazánkové máslo.

    Zajímavostí je, že poslední kelímek vyrobeného pomazánkového másla dostal darem prezident Miloš Zeman. S nevyžádanou kampaní se ovšem výrobcům zvýšili odběry tohoto výrobku.

    V Česku skončil v roce 2014 tradiční výrobek – pomazánkové máslo. Podle nařízení EU se nesmí takto označovat produkty, které neobsahují dostatečné množství mléčného tuku. V Česku skončil v roce 2014 tradiční výrobek – pomazánkové máslo. Podle nařízení EU se nesmí takto označovat produkty, které neobsahují dostatečné množství mléčného tuku. | Profimedia.cz, ČTK

  • 3.Marmeláda

    I v případě třetí „špatně pojmenované“ potraviny jde jen o slovíčkaření. Marmeláda byla původně vyráběna z kdoulí. Ty ale ve vyhlášce nehrají roli. Překvapivě musí od roku 1979 marmeláda být alespoň z jedné pětiny z citrusových plodů – po vzoru tradičních anglických marmelád.

    Existovala možnost si vyjednat výjimku z vyhlášky pro Česko, to ale naši zákonodárci prošvihli, a tak máme smůlu. Místo marmelády máme ovocnou pomazánku. Ani žádost o výjimku pro firmu Hamé nevyšla – EU ji okamžitě smetla ze stolu.

    Na marmeládu bez citrusových plodů zapomeňte, EU ji zakázala! Na marmeládu bez citrusových plodů zapomeňte, EU ji zakázala! | profimedia.cz

  • 4.Omezení příkonu vysavačů

    Evropská unie má na srdci blaho matičky přírody, a proto v roce 2014 začal platit zákaz prodeje domácích vysavačů s příkonem nad 1600 W. V roce 2017 by mělo začít platit omezení i pro vysavače s příkonem nad 900 W. Před zavedení ovšem běžně domácnosti vysávali luxem s příkonem i 2200 W.

    Pokud tedy chcete vysávat i nadále pořádným „trhačem koberců“, budete si muset pořídit průmyslový vysavač nebo takový, který kombinuje suché a mokré čištění.

    Podle vyhlášky EU budeme mít již brzy ještě „línější“ vysavače Podle vyhlášky EU budeme mít již brzy ještě „línější“ vysavače | Shutterstock.com

  • 5.Zákaz igelitek

    Nejde o zákaz plastových tašek, ale pouze o zákaz vydávání bezplatných igelitek v obchodech. A je nutné říct, že ačkoliv toto opatření má skutečně smysl, mnoho Čechů ho neslo obzvláště nelibě.

    Česko rozdávání igelitek dokonce oproti požadavkům EU zpřísnilo. Samozřejmě jde o opatření pro zlepšení stavu životního prostředí. Prakticky okamžitě po zavedení opatření většina obchodních řetězců zaznamenala rozdíl – výroba klesla u mnohých až na polovinu. 

    A místo aby lidé za každou igelitku platili po koruně, naučili se nosit textilní tašky, které mohou používat výrazněji déle. Přišli jen o to nepřeberné množství pytlíků na odpadky.

    Igelitové tašky zdarma už v obchodech neuvidíte. Igelitové tašky zdarma už v obchodech neuvidíte. | Shutterstock

  • 6.Zákaz běžných žárovek

    K zákazu prodeje obyčejných žárovek přistoupily země z celého světa. Evropská unie toto začala vyžadovat od roku 2009. Cílem je samozřejmě snížit spotřebu elektřiny a nahradit je úspornými žárovkami.

    Ty mají při stejné svítivosti přibližně jen čtvrtinový příkon. Mnozí zarytí odpůrci ovšem stále namítají, že světelnost úsporných žárovek není často stejná. A pro mnoho spotřebitelů je problémem také mnohanásobně vyšší cena.

    Evropská komise zakázala obyčejné žárovky. Evropská komise zakázala obyčejné žárovky. | Profimedia.cz

  • 7.Zákaz nafukovacích balonků a frkaček

    Nebojte, neporušovali jste vyhlášku. Evropská unie zakázala nafukování balonků pouze dětem do osmi let věku bez dozoru dospělé osoby. Totéž platí i o foukání do frkaček.

    Bezpečnost dětí je v tomto případě skutečně na prvním místě. Nebylo výjimečné, aby dítě vdechlo gumový balonek a začalo se jím dusit. Podobné produkty musejí být označeny varováním o nevhodnosti do určitého věku dítěte. Zda balonky ale dítěti povolíte i o samotě, je už jen vaše rozhodnutí.

    Podle EU by nafukovací balonky neměly přijít do ruky dětem mladším 14 let. Podle EU by nafukovací balonky neměly přijít do ruky dětem mladším 14 let. | Profimedia

miro 49 ( 1. května 2017 07:23 )

Dalším ze zákazů EU bude zákaz myšlení, ale ten už naše vlády dodržují víc než čtvrtstoletí.Nechtělo by to změnu?

cipisek254 ( 1. ledna 2017 11:40 )

pjotri:

pjotri ( 1. ledna 2017 11:24 )

Jakk ( 1. ledna 2017 11:22 )

Na tyto nesmysly a další přiblé nařízení EU je jediná odpověď, vystoupit z toho eurokocourkova!!!

pjotri ( 1. ledna 2017 11:22 )

Je zajimavy, ze Rakusaci rum prodavat muzou pod stejnym nazvem, jako kdysi my - tuzemsky rum (inlaender Rum). Vzhledem k cene, ktera je nizsi, nez u nas, je jasne, ze se NEJEDNA o trtinovy rum, ale lih z brambor s pridavkem esence, jako u nas. Inu typicky pristup EU - jeden muze, druhej nesmi, zduvodneni je usmevny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání