Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Levné telefony s Androidem posílají data do Číny. Koupit si je můžou i Češi

Autor: sou - 
3. ledna 2017
22:30

Textové zprávy, údaje o hovorech nebo informace pro identifikaci uživatelů. Taková data podle deníku The New York Times odesílají levné telefony s Androidem na čínské servery. Obsahují totiž škodlivý kód, který do nich nainstalovala firma, která je dodavatelem technických řešení pro několik výrobců chytrých telefonů. Podle experta ze společnosti ESET se kvůli online nákupům přímo z Číny mohou tato zařízení objevit i v České republice.

Více než 700 milionů převážně levných zařízení s operačním systémem Android v sobě ukrývá malware, který přeposílá soukromá data jejich uživatelů do Číny. Do mobilních telefonů ho přitom měla nahrát přímo společnost Shanghai Adups Technology Company, která je dodavatelem technických řešení pro několik výrobců chytrých mobilních telefonů v zámoří.

„Obecně lze říci, že pokud uživatel nepoužívá žádný antivirový program, který by ho na přítomnost podobné hrozby upozornil, nemá prakticky šanci to zjistit,“ řekl pro Blesk.cz manažer technické podpory ve společnosti ESET Pavel Matějíček. I poté, co uživatel zjistí, že se taková aplikace v zařízení nachází, má velké problémy se jí zbavit.

Pozor na „dobré koupě“ z internetu

Podle informací deníku The New York Times problematický software odesílá do Číny údaje týkající se SMS zpráv, logy volání a sbírá osobní informace pro identifikaci uživatele. „Díky možnostem nakupovat zboží z Číny online nelze vyloučit, že se takové zařízení objeví i u nás,“ uvedl Matějíček. Škodlivý kód může navíc i stahovat, instalovat, aktualizovat nebo odstraňovat aplikace a spouštět příkazy se zvýšeným oprávněním. Uživatel ho přitom nemůže v zařízení jednoduše deaktivovat ani odstranit.

Podle vyjádření zástupců společnosti AdUps má být software pouze k dispozici pro čínské výrobce, aby dokázali lépe monitorovat chování uživatelů. K uživatelům v USA nebo Evropě se dostat neměl. Mobilní telefony o nás přitom dokážou prozradit mnoho zajímavých informací. Může se jednat o méně podstatná statistická data o používání telefonu, životnosti baterie až po detaily o poloze zařízení z GPS.

„Podle druhu malware pak mohou zařízení odesílat výrobci telefonu různé informace, jako jsou fotografie, nahrávky hovorů a v podstatě je možné využívat i ostatní funkce telefonu,“ zmínil Matějíček. Takové „stopování“ uživatelů pak může sloužit i k lepšímu cílení reklamy.

„K podobným účelům, jako je cílení reklamy, je malware v mobilních zařízeních obvykle využíván. Na podobných principech však fungují známé internetové vyhledávače, zde je však uživatel s touto skutečností obeznámen,“ upřesňuje Matějíček a upozorňuje, že nebezpečné může být i například vkládání fotografií na sociální sítě s přesným určením místa, na kterém se zrovna v tu dobu nalézáte.

„Tyto informace mohou sloužit i k trestné činnosti, sledování osob a podobně. Pokud například zloděj, který vykrádá byty, uvidí, že jste momentálně s rodinou na dovolené, je dost pravděpodobné, že tuto informaci využije,“ uzavřel Matějíček.

gabreta ( 4. ledna 2017 05:15 )

Je mi fuk, jestli mně kontroluje Číňan. Přes operátory nás stejně dávno kontroluje CIA tak co je horší??

santikxauz ( 4. ledna 2017 05:02 )

Například NSA není z Číny ani USA.

anka ( 4. ledna 2017 02:21 )

akorat to jsou vetsinou hackeri z Ciny nebo z Ruska, kdo se snazi ukrast hesla k bankovnim uctum...  

fotrpjotr ( 3. ledna 2017 23:59 )

Ty lepší až do USA.

Zobrazit celou diskusi