Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nenechte si krást data. Víme, jak si zabezpečit mobilní telefon

Autor: ula - 
14. června 2016
19:04

Poté, co jeden ze zaměstnanců mobilního operátora T-Mobile ukradl osobní údaje klientů, se řada lidí začala ptát, zda je vůbec možné se něčemu podobnému vyhnout. Informace mohou z telefonu totiž vydolovat i hackeři a podvodníci. Jak se tomu bránit? 

Ochrana telefonu heslem nebo PINem by už měla být samozřejmostí, stejně jako automatické zamykání po určitém čase. Jenže ne všichni mají toto skutečně nastaveno, protože ne každého baví neustále zadávat heslo. 

„Stále častěji se používá ochrana pomocí otisku prstů. Je to rychlé, jednoduché, takže nedochází k tomu, že by to uživatele přestalo bavit a ochranu by vypnul,“ řekl Blesk.cz Filip Kůžel, šefredaktor serveru MobilMania.cz

Odborník: Aplikace zatím nemají ideální řešení

Co se týká aplikací, stahujte pouze ty prověřené. Podle odborníka je bezpečnost aplikací, nebo spíše jejich požadavek na přístup k funkcím mobilního telefonu, vážným problémem. Přehnané požadavky mají i aplikace renomovaných jmen.

Obecně je ale dobré stahovat aplikace pouze z oficiálního zdroje (Google Play pro Android a Apple App Store pro iPhone a iPad). Než si je stáhnete, projděte si diskuzní fóra, stejně tak čtěte i reakce uživatelů.  „Novější verze Androidu umožňují pokročilou správu těchto požadavků, takže můžete aplikaci upřít přístup k některé funkci. Často však skončíte tím, že aplikace přestane fungovat. Je to opravdu složitá problematika, momentálně bez ideálního řešení pro uživatele,“ říká Kůžel.

Šifrování komunikace

Pokud se chcete cítit při komunikaci bezpečněji, využívejte šifrování. „Šifrování je dobré k tomu, že i když někdo odposlechne vaši komunikaci, uvidí jen změť nesrozumitelných znaků, ze kterých nebude schopen zjistit obsah vašich zpráv,“ vysvětluje odborník. Šifrovaných aplikací ke komunikaci je celá řada, vhodný je například WhatsApp. Je dokonce bezpečnější než Messenger, u něhož šifrování Facebook teprve testuje.

Pozor na neověřené Wi-Fi sítě

Nikdy se nepřipojujte na internet přes neověřené Wi-Fi sítě a zvláště na nich neotvírejte např. svoje elektronické bankovnictví. Nikdy nevíte, kdo vaši komunikaci „poslouchá“. Stejně tak neotvírejte podezřelé přílohy v e-mailech. Je mnoho rafinovaných způsobů, jak nachytat uživatele. Odborník radí spoléhat na selský rozum a také na informačně-technologickou gramotnost.

Největší hrozbou jste paradoxně vy sami jakožto uživatelé telefonu. Neberte možnost zneužití vašeho telefonu na lehkou váhu, držte se doporučení a riziko, že někdo zneužije vaše data, bude minimální. 

tgbg ( 15. června 2016 08:07 )

Venezuela : fašistické zlo RUSKA opět pořádá protesty teroristů ,rabují obchody útočí na lidi ,jako ruský majdan na ukrajině , pokud Maduro navyhostí rusa neziskovky, rusa ambasádu a pokud vláda rázně nezakročí proti teroristům ,RUS tam vyvolá občanskou válku jako v desítkách jiných zemí fašistické zlo RUSKA ,nejzločinnější hnus na této planetě, a s nimi jejich kuřbuřti jak fašistická diktatura ruska likviduje ekonomiky desítek zemí světa ,je třeba izolovat tento teroristický režim

bobrnautus ( 14. června 2016 20:26 )

V případě veřejných Wi-Fi je určitě dobrý nápad používat VPN. Já osobně mám tarif za 176 Kč a má to i tu výhodu, že když jsem v zahraničí, virtuálně jsem pořád v ČR, takže mi fungují blokované stránky a vysílání.

Zobrazit celou diskusi