Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nemají střechu nad hlavou, ale Facebook ano. Bezdomovci v Česku jsou online

Autor: tmp - 
22. března 2016
05:00

Mobilní technologie se stávají čím dál tím důležitější. A to, že někdo nemá střechu nad hlavou, nehraje roli. Mezi lidmi bez domova jsou čím dál častěji i tací, kteří mají laptop nebo tablet. Blesk.cz to řekl sociální pracovník Luboš Jansa, který se problematikou mobilní technologie mezi bezdomovci blíže zabýval. Podle něj jsou bezdomovci aktivní i na sociálních sítích, přes které například urovnávají vztahy s rodinou.

Procházíte noční Prahou a pod odvětráváním z metra vidíte obličej bezdomovce ozářený světlem z displeje jeho chytrého telefonu. I on totiž, stejně jako každý jiný, vlastní mobilní technologie.

„Obecně lze říci, že lidé bez domova tyto technologie využívají ke stejným činnostem jako kdokoliv z nás,“ říká poněkud obšírně Luboš Jansa, který v minulosti pracoval pro Armádu spásy. Ale ihned dodává, že pro bezdomovce jsou mobily nejdůležitější hlavně kvůli komunikaci s potenciálními zaměstnavateli.

„Samozřejmě je potřeba mít finanční prostředky na uskutečnění telefonátu. V opačném případě se pak lze setkat se situacemi, kdy osoba bez domova kontaktuje zaměstnavatele například skrze sociální službu a udá mu svoje kontaktní údaje,“ řekl Jansa, podle kterého se nejedná o neobvyklé ani ideální situace.

Právě na sociálních sítích jsou dnešní bezdomovci velmi aktivní. Umožňuje jim to připojení k internetu zdarma na několika veřejných místech. Ještě donedávna mohli pražští bezdomovci využívat i svého souputníka Radima z Dejvické, který pracoval jako „chodící hotspot“ v rámci charitativního projektu Wifi 4 Life.

„Kromě turistů internet hojně využívali i další lidé bez domova, bohužel kvůli financím jsme museli projekt pozastavit,“ řekl Blesk.cz jeden z tvůrců Luboš Boleček. Bezdomovci měli za osm hodin nošení zařízení, které zajišťuje připojení na internet v okruhu dvaceti metrů, dostat jídlo, ubytování a ošacení. Projekt se ale v Česku neujal, autoři ale inspirovali Mexiko, kde se podobný projekt rozjel.

Díky sociálním sítím bezdomovci navazují kontakty s kamarády, ale i s těmi, se kterými už do života nepočítali. „Některým z nich se díky sociálním sítím podařilo znovu navázat kontakty s rodinou,“ uvedl Jansa.

Sociální sítě mají navíc výhodu, že skrývají sociální status člověk. „Člověk bez domova na nich může komunikovat bez toho, aby se obával předsudků, které jsou s nimi spojeny,“ vysvětlil Jansa.

Hlavní překážkou není samotné pořízení telefonu. „Většina osob bez domova nějaký základní mobilní přístroj vlastní,“ řekl Jansa. Většinou si ho pořídí v bazaru jako například paní Zuzana, která je na ulici už 14 let.

„Mám teda Sony Xperii Z1, a stála mě pomalu tři a půl tisíce,“ řekla žena Blesk.cz. Na mobil si prý ušetřila z důchodu, který měsíčně dostává. Horší je to ale s jeho provozem. „Málokdo si může dovolit platit paušálně každý měsíc. Z toho důvodu si telefony dobíjejí kredity,“ uvedl Jansa. Nedostatek kreditu a omezení služeb je pro bezdomovce velmi bolestivé. „Jelikož se snižuje jejich soběstačnost a stávají se více závislí na pomoci druhých,“ zakončil sociální pracovník.

Podle odborníků žije v celé České republice až 35 tisíc lidí bez domova. Jen v Praze je bezmála 4500 bezdomovců, z čehož je 80 procent mužů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cb.radio ( 30. prosince 2016 07:15 )

Tobe bych zakazal dejchat.Debile

lepabrena ( 22. března 2016 19:14 )

Tohle hovoří jen o tom, že ČR se nedokáže o své občany v obtížné životní situaci ani základně postarat a sociální bydlení, které je běžné ve všech zakládajících státech EU, je pro Českou republiku sprosté slovo.

lepabrena ( 22. března 2016 19:10 )

Cenzor stále aktivní, maže všechny informace a už můj šestý příspěvek. Je vidět, odkud vítr vane a kdo Blesk platí- Rusko, které má milióny bezdomovců a to i dětských a jemuž se naše ČR podobá ve všem- nejen cenzurou.

lepabrena ( 22. března 2016 15:22 )

Naši bezdomovci žádné notebooky ani tablety či chytré mobily nemají, mobil se základními funkcemi má jen bývalý katolický farář.

1pepan ( 22. března 2016 13:29 )

No a co, že mají mobil, to je tak všechno co mají. Zakažte jim to, debilové!!

Zobrazit celou diskusi