Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prodáváte telefon nebo vracíte služební? Smažte dobře svá data, víme jak

Autor: ula - 
25. června 2016
07:40

Prodáváte svůj starší mobil a nabízíte ho na aukčním serveru nebo v bazaru? Tak nejprve smažte všechna svoje data. Ne pro všechny je to totiž samozřejmostí a tři čtvrtiny použitých mobilů obsahují fotografie, kontakty nebo SMS zprávy původních majitelů. Víte, jak správně promazat svůj telefon?

Téměř každý Čech vlastní mobil, vždyť jen za loňský rok se v České republice prodalo přes 3,4 milionu nových mobilních telefonů. A protože se jejich nabídka neustále proměňuje a rozšiřuje, přibývá lidí, kteří svůj starší přístroj mění za čerstvější model. Zánovní mobily poté často putují na nejrůznější aukční servery či do bazarů.

Neopatrnost Čechů při prodeji použitých mobilů odhalil průzkum služby Aukrobot. Zástupci služby zjistili, že z pěti set mobilů obsahují téměř čtyři stovky nesmazaný obsah původních majitelů.

Fotky i výpisy

 Co může nový majitel najít v telefonu z druhé ruky?  Jsou to fotky a videa. Tento typ obsahu může v telefonu zůstat i po resetu do továrního nastavení, neboť bývá často uložen na microSD kartě, na jejíž vymazání mohou původní majitelé snadno zapomenout.

„V některých použitých telefonech však zůstávají i důležitější a velmi citlivé dokumenty – například výpisy z účtů, certifikáty pro internetové bankovnictví, důležité kontakty či přístupy k e-mailovým účtům,“ říkají experti z portálu Ušetřeno.cz a dodávají: „Pokud by se telefon dostal do rukou nějakého nepoctivce, mohlo by původního majitele čekat nepříjemné překvapení.“

Tovární nastavení nestačí

V mobilu nemáte uložená data, do mobilu se ukládají další informace, jako jsou přihlašovací hesla nebo údaje z mobilních aplikací.  Klasické smazání dat a vrácení telefonu do továrního nastavení mnohdy nestačí.

Jak smazat data z mobilu?

Každý mobilní operační systém pracuje s daty trochu odlišným způsobem, a proto vždy hledejte postup právě pro ten váš. Na internetu snadno vypátráte řadu účinných návodů. Vymazání dat ale rozhodně nepodceňujte.

Následující postup je vhodný pro chytré telefony se systémem Android od verze 3.0

  • Nejdřív zálohujte! Ujistěte se, že jste veškerá data a informace, které v budoucnu budete potřebovat a neradi byste o ně přišli, zálohovali či „přetáhli“ na jiné bezpečné místo.Následně přistupte k promazání dat.
  • V menu klikněte na ikonu Nastavení (Settings), kde v položce Zabezpečení (Security) vyberte možnost Šifrovat telefon/zařízení (Encrypt phone). Krok potvrďte. Dojde k restartu telefonu, při němž bude telefon zašifrován. Tento proces může trvat i hodiny, takže mobil nechte běžet, dokud činnost nedokončí. Zajistěte, aby celou operaci nepřerušila vybitá baterie. Šifrování zajistí, že data, která by v telefonu případně zůstala, nikdo nedokáže přečíst.
  • Po zašifrování telefonu proveďte obnovení továrního nastavení. To opět najdete v Nastavení (Settings) v položce Záloha a obnova dat (Backup & reset), kliknutím na Obnovení továrních dat (Factory data reset). Ujistěte se, že mažete opravdu všechna data, a potvrďte.
  • Chcete-li mít absolutní jistotu, že z vašeho starého telefonu nic „nevydoluje“ ani osoba znalá problematiky šifrování, můžete přidat ještě trik, který použijete mezi 1. a 3. krokem. Ten spočívá v tom, že po zálohování zaplníte telefon naprosto bezcennými daty (např. fotkami z internetu) a přepíšete jimi celou paměť i všechny soubory v ní. Stejným způsobem můžete naložit i s informacemi na externí paměťové kartě – přehrajte je bezcennými daty a pak kartu zformátujte.

Jak na zařízení Apple?

Než zařízení prodáte nebo darujete, měli byste z něj odstranit všechny osobní údaje. Kontakty, kalendáře, připomínky, dokumenty, fotostreamy a jiná data iCloudu nikdy nemažte ručně, dokud jste svým Apple ID přihlášení k iCloudu. Obsah byste tím smazali i ze serverů iCloudu a všech vašich dalších zařízení přihlášených k iCloudu.

Jak postupovat?

  1. Máte-li s iPhonem spárované hodinky Apple Watch, zrušte jejich párování.
  2. Klepněte na Nastavení – iCloud. Sjeďte dolů a klepněte na Odhlásit se. V iOS 7 nebo starším klepněte na Smazat účet.
  3. Znovu klepněte na Odhlásit se, klepněte na Smazat z iPhonu a zadejte své heslo. 
  4. Vraťte se do Nastavení a klepněte na Obecné – Obnovit  – Smazat data a nastavení. Máte-li zapnutou funkci Najít iPhone, možná budete muset zadat své Apple ID a heslo.
  5. Pokud vás zařízení požádá i o přístupový kód nebo kód omezení, zadejte ho. Potom klepněte na Smazat zařízení.
  6. Informace o tom, jak na nového majitele převést mobilní služby, získáte u svého operátora. Pokud v zařízení nepoužíváte SIM kartu, můžete operátora požádat o přenesení služby na nového majitele.
  7. Pokud jste data nesmazali a zařízení už nemáte, používáte iCloud a funkci najít iPhone, přihlaste se k webu icloud.com/find, vyberte zařízení a klikněte na Smazat. Až bude zařízení vymazáno, klikněte na Odebrat z účtu.
  8. Pokud vám nic z výše uvedeného nejde provést, změňte si heslo ke svému Apple ID. Tím se sice neodstraní vaše osobní údaje, ale aspoň vám nový majitel nesmaže obsah z iCloudu.
  9. Pokud přecházíte na jiného výrobce, odregistrujte si iMessage.
  10. Používáte Apple Pay? Odeberte svoje karty na iCloud.com. Výběrem Nastavení zobrazte zařízení, která se službou Apple Pay používáte, a potom klikněte na požadované zařízení. Vedle Apple Pay klikněte na Odstranit.

Nejlépe uděláte, když si zcela smažete své Apple ID!

Zdroj: Apple Support

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi