Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi si „ochočili“ internet v mobilu: Lépe se seznamují, méně chodí ven

Autor: tmp - 
30. srpna 2016
20:03

Češi průměrně spotřebují 600 MB mobilních dat, což je pod evropským průměrem. Většinu dat jim „sežere“ komunikace na sociálních sítích a přehrávání videí. Mobilní internet také přinesl dramatickou změnu v osobním životě uživatelů. Kvůli němu se sice Češi lépe seznamují, ale zároveň také omezují setkání s přáteli. Ukázal to nejnovější průzkum „Češi a mobilní data 2016“.

Za zvýšeným užíváním mobilních dat stojí podle odborníků bezpochyby snížení cen chytrých telefonů i rychlé budování datové sítě LTE. „Zatímco v roce 2014 pokrývalo LTE 15 % populace Česka, v současnosti je to již 92 % a ČR je tak v tomto ohledu na evropské špici,“ řekl Ondřej Holek z oddělení telekomunikace společnosti KPMG. Podle něj za rychlým rozvojem mobilního internetu stojí také změna životního stylu uživatelů.

Co se týče spotřeby dat, jsou Češi s průměrnými 600 MB naopak stále pod evropským průměrem. „Pokud se podíváme na spotřebu mobilních dat v ostatních zemích, tak jednoznačně vedou Švédsko, Finsko, Japonsko a Jižní Korea, kde se spotřeba dat pohybuje v násobcích tohoto průměru,“ dodává Holek.

Lepši seznamování

Podle studie se hlavně mladí lidé více seznamují právě díky mobilnímu internetu. Pomáhají tomu oblíbené seznamovací aplikace a samozřejmě sociální sítě. Na druhou stranu právě kvůli internetu v mobilu každý šestý respondent uvedl, že omezil setkávání s přáteli.

„Mladší generace mobilní internet vnímá jako zcela přirozenou součást života. Stejně pevně se zabydluje i v návycích starších uživatelů. Usnadňuje jim navigaci, umožňuje okamžitě získávat informace a návody a zpřístupňuje zábavu,“ říká Ondřej Holek.

Méně plánujeme, ale vzděláváme se

Třetina respondentů uvedla, že díky mobilnímu internetu věnuje více času sebevzdělávání, a pro celých 61 % je díky mobilním datům příjemnější cestování.
Dvě třetiny respondentů ve věku 18–24 let se spoléhají na okamžitou dostupnost dat a méně plánují. Třicet procent respondentů také uvedlo, že z mobilu řídí své finance. Češi průměrně spotřebují 70 % svých dat na komunikaci na sociálních sítích a přehrávání videa.

Od zbytku Evropy se výrazně liší v tom, jak často využívají aplikace. Zatímco například ve Velké Británii využívá aplikace více než 80 % uživatelů, v ČR je to výrazně méně. „Ukazuje to, že Češi jsou konzervativní a i do světa mobilů si nesou zvyky zažité používáním stolních počítačů,“ uzavírá Holek.

Do studie „Češi a mobilní data 2016“ se zapojilo celkem 1850 uživatelů mobilního internetu. Ten dnes využívá 55 % lidí ve věku 18 až 64 let. Od roku 2012 se počet uživatelů zvýšil o 10 %.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi