Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

12 tisíc za 1+1. Nehorázné peníze ubytovnám štvou Chvojku i expertku od Kalouska

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. února 2017
05:45

Řada lidí v sociálně tíživé situaci platí až příliš velké peníze za to, že vůbec mohou bydlet například na ubytovně. Český obchod s chudobou kritizují zástupci vládních stran i opozice. Zatímco ministr Jan Chvojka (ČSSD) varuje před tím, že 12 tisíc korun za  „podivné 1+1“ je zkrátka moc, expertka TOP 09 na sociální oblast Markéta Adamová sice souhlasí. Hned ale dodává, že stát nemůže ubytovat každého.

Na podobě zákona o sociálním bydlení panuje dlouhodobá neshoda. Podle ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jana Chvojky (ČSSD) je zákon nutností. Sociálního bydlení se lidem v nouzi nedostává.

„Co obec, to úplně jiný systém. Někde máme obce, které mají takovéto byty, které mohou poskytnout těmto sociálně slabým osobám. Pak máme obce, které zprivatizovaly úplně všechno a nemají vůbec žádný bytový fond. Tito lidé tam bydlí na různých ubytovnách, kde platí nehorázný poplatek za to, aby tam vůbec mohli být,“ uvedl ve studiu Blesku Chvojka. 

Chvojka: 12 tisíc za podivné 1+1? Stát musí zasáhnout

V současném zákonu, který předkládá ministerstvo práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), vidí Chvojka řešení byznysu s chudobou. Podle Markéty Adamové (TOP 09) je stávající návrh do jisté míry „zmetek“.

„Stát by neměl dopustit, aby tito lidé platili v nějakém 1+1 podivném pokoji nájem 12 tisíc a měl by jim poskytnout důstojnou možnost důstojného bydlení za důstojný nájem,“ apeluje Chvojka.

Na čem se však neshodne nejen ČSSD s opoziční TOP 09, ale ani se svým vládním partnerem ANO (zejména ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou), je množství lidí, pro které má být sociální bydlení určeno.

„Je důležité pomáhat osobám, které se dostanou do bytové nouze, které zároveň za to bydlení platí minimálně 40 procent svého příjmu,“ řekl Blesk.cz Chvojka. Zmínil i matky samoživitelky, seniorky, kterým zemře manžel, lidi, kteří vyjdou z dětského domova a nemají kde bydlet či oběti domácího násilí.

„Paní ministryně Šlechtová má představu, že by ten systém měl dopadat jen na ty nejvíc sociálně slabé. Bezdomovce, i na lidi, kteří jsou úplně na dně. Já s tím souhlasím. Měl by dopadat i na tyto osoby, ale je důležité, aby mohl pomoci i skupinám, když je žena obětí domácího násilí a potřebuje si rychle najít nějaké důstojné bydlení nebo seniorka, která přijde o manžela a už nemá prostředky na to platit nájemné v bytě, ve kterém bydleli s manželem,“ podotýká Chvojka.

Adamová: Pozor na černé pasažéry

Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová má na starost sociální kapitolu v dokumentu Kalouskovy strany, který byl pojmenovaný Vize 2030. Ani jí se však nezamlouvá, že v bytech čtvrté či páté kategorie platí člověk nájemné, které je „opravdu enormně vysoké“. Zároveň však varuje před skupinou „černých pasažérů“, kteří se v sociálním systému jen vezou. A přitom by si mohli pomoci sami.

Adamová má tak mnohem blíže ke Šlechtové, než k názorům sociálních demokratů. Že se dohoda nad zákonem vleče, z toho viní resort Marksové a „všeobjímající“ návrhy sociálních demokratů včetně Chvojky, aby na sociální bydlení dosáhlo větší množství lidí.

„Hlavní kámen úrazu a to, proč to od začátku drhne, je představa ministryně Marksové, že na sociální bydlení dosáhne téměř každý, kdo dnes pobírá sociální dávky na bydlení. A to je ten špatný přístup. Na to nejsou peníze, jsou to desítky miliard,“ řekla Blesk.cz Adamová.

Také Kalouskova poslankyně apeluje na to, aby se cílová skupina zúžila na ty skutečně nejpotřebnější. Na ty, kteří se ocitnou v tíživé sociální situaci, ale budou mít snahu s ní něco udělat. A i proto je bude možné vytáhnout ze dna. Dostanou tak novou šanci a budou moci následně systém sociálního bydlení opustit. „Neměli by v něm skončit na doživotí,“ míní. Podle Adamové je stále příliš široce nastavena skupina lidí, kteří by podle ČSSD měli na sociální bydlení dosáhnout.

Mají mít obce povinnost?

Ministr Chvojka ve studiu Blesku reagoval i na dotaz, zda nebude chystaný zákon, který je kompromisem po vyjednávání ČSSD s koaličními partnery, nakonec bezzubým. Zakotvuje totiž dobrovolnost pro obce se do systému sociálního bydlení zapojit.

Chvojka tento kompromis hájí. Podle něj zazněly relevantní námitky od Svazu měst a obcí. „Oni říkali, že je to něco, o co se má postarat stát a my chceme mít možnost si vybrat, jestli do toho půjdeme a nebo ne. Námitky byly relevantní,“ řekl Blesk.cz Chvojka. I proto míní, že případná ústavní stížnost obcí by byla úspěšná.

Že obce nebudou mít povinnost sociální bydlení zajistit, Adamová nechápe. A varuje před tím se slovy: „V tu chvíli je to bezzubé. Jakmile tam ta povinnost není, tak se tady může rozvinout poměrně snadno i ‚turistika‘ do oblastí, které obce budou odpovědnější a budou ty byty poskytovat.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 28. února 2017 09:01 )

ojka, jojka!!! cicmal se divi? a cemu? zrejme preslechteny bojovnik za lidska prava zije v jinych dimenzich a vesele vyuziva mamahotel. sovani, jeste vice vrtejte do zakonu na kterych jste se 27.let podileli a o to rychleji pujdete od valu. nevim, zda vase udivy nazvat hlouposti, lzi, manipulaci ci vyc-h-can-osti. bohuzel, vase uvaha o vysi najmu je jaksi licha. pokud najem snizite, vase neprizpusobive volice dostanete do horsi financni situace, nebot mene penez ze statu vydoji, protoze mnoho z nich na podporu nedosahne. radeji svym volicum priznejte, ze bobujete za snizeni vyplaty socialnich davek, to ma hlavu i patu. nepochopim, jak teto socani skvadre rozumy muze rozdavat exportovany amik, ktery zije v jinem zrizeni, s jinymi socialnimi, zdravotnimi, zamestnaneckymi podminkami a kde je nejvice anafalbetu z vyspelych statu sveta a elitu naroda svazeji z cele planety.

parma49_CZ ( 27. února 2017 08:37 )

Máme přeci tržní hospodářství tak není divu, když je na trhu s byty nějaká díra tak se toho okamžitě chopí různí podnikatelé a podnikavci. s Stát a zákony jim ještě nahrávají do ruky. Města a obce se z velkou slávou zbavovali bytového fondu a teď se nám to vrací jako bumerang. Zkušenost z Holandska, tam si mohu vzít hypotéku na bydlení se splatností až padesát let a výše splátky je nižší než nájemné. Může se stát, že se dostanu do potíží se splácením. Mohu si s bankou domluvit splácení jen úroků a splácení úvěru odložit a to bez sankcí, pokut atp. Kdyby nabídka převyšovala poptávku tak tyto potíže nemáme

salto ( 27. února 2017 08:13 )

VH tomu říkal králíkárny. Co by někteří za takovou králíkárnu dali... Pravda a láááska

moiaza ( 27. února 2017 07:46 )

No tak ať vezme Chvojka klíče a jde cinkat. Jak jednoduché. On asi ještě neví, jak to chodí u kapitalistů.

lunatic ( 27. února 2017 06:51 )

Ale ryze fakticky;ten,komu je dnes 60 let,tomu bylo v roce 1989 pouhých 32 let ,čili - kdyby se včas probudil do kapitalismu,no tak byl čas bydlení vyřešit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa