Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Masový vrah Breivik se má ve vězení dobře. Norsko smetlo údajné porušování práv

Autor: jer, ČTK - 
1. března 2017
15:03

Norsko neporušuje při věznění teroristy Anderse Behringa Breivika lidská práva. Uvedl to ve středu norský odvolací soud, který tak zvrátil loňský verdikt soudu první instance, jenž uznal některé Breivikovy stížnosti a označil jeho držení v izolaci za nelidské a ponižující zacházení. Breivikův obhájce Öystein Storrvik řekl, že se proti středečnímu rozhodnutí odvolá k norskému nejvyššímu soudu.

„Držení Breivika v izolaci je oprávněné, jelikož hrozí velké nebezpečí, že by mohl použít násilí i v budoucnosti, a také proto, že by ho mohli ostatní vězni napadnout,“ uvedl odvolací soud v písemném prohlášení.

Breivik si trest odpykává ve věznici Skien, kde je jediným vězněm křídla s nejvyšší ostrahou. Norský soud dal loni Breivikovi za pravdu, když uvedl, že Norsko při zadržování 38letého atentátníka porušilo některá práva zakotvená v evropské Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod. Podle verdiktu soudu z loňského dubna byl Breivik bez náležitého opodstatnění vystaven dlouhodobé izolaci a jeho duševnímu zdraví nebyla věnována dostatečná pozornost. Soud tehdy rovněž konstatoval, že časté osobní prohlídky, používání pout a všemožné jiné kontroly představují ponižující zacházení.

Stát se proti tomuto verdiktu odvolal. Při odvolacím procesu v lednu ve věznici Skien právní zástupci norské vlády upozorňovali na to, že odsouzený hlásící se otevřeně k nacismu znamená hrozbu a měl by být nadále držen v izolaci. Současně poukázali na to, že věznice kompenzuje Breivikovi pobyt v izolaci lepšími vězeňskými podmínkami, než mají jiní vězňové v Norsku.

Prokuratura rovněž předložila lékařské posudky, podle nichž je vězeň v dobrém psychickém i fyzickém stavu. Breivik naopak tvrdí, že mu izolace způsobuje bolesti hlavy, nespavost, neschopnost se soustředit a činí ho apatickým. Podle něj ho chce norský stát dohnat k sebevraždě.

„Breivik není obětí mučení ani nelidského nebo ponižujícího zacházení,“ uvedl ve středu odvolací soud v Oslu v prohlášení. Odvolací soud také řešil Breivikův požadavek, aby byla zmírněna kontrola jeho korespondence. Nižší soud v dubnu odmítl, že by omezováním Breivikovy korespondence bylo porušeno jeho právo na soukromý život, a odvolací soud toto rozhodnutí ve středu potvrdil.

Breivikův obhájce Storrvik prohlásil, že se jeho klient odvolá k norskému nejvyššímu soudu. Pokud ani tam neuspěje, může se ještě obrátit na Evropský soud pro lidská práva, napsala agentura Reuters.

Breivik zabil 77 lidí, v cele má i herní konzoli

Pravicový extremista Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. V roce 2012 byl za terorismus odsouzen k 21 rokům vězení. To je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit, lze ho ale opakovaně prodlužovat de facto až na doživotí.

Norský vězeňský systém je zaměřený více na nápravu zadržovaných než trest a většina veřejnosti považuje podmínky Breivikova věznění za velmi lidské. Ve věznici Skien má Breivik k dispozici tři cely – obytnou, pracovní a tréninkovou o celkové ploše 30 metrů čtverečních. Po celý den se může mezi nimi svobodně pohybovat. Má také dostatečný přístup k dennímu světlu. V celách má mimo jiné psací stůl, televizi s DVD přehrávačem, X-box, elektronický psací stroj či běhací pás.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

..krakonos500 ( 1. března 2017 19:24 )

Národní socialista (nacista) vraždil v táboře socdem. Prostě to tak mezi levičáky chodí.

pepen ( 1. března 2017 18:06 )

Toho zmetka měli dát rodičům těch zavražděných dětí-ať si s ním naloží ,jak budou chtít!!!!Já bych ho hodil hladovím psům-zrůdu !!!!

vlasta1 ( 1. března 2017 16:06 )

Já se těm Norům divím. Proč mu za odměnu nezařídí vězení třeba v Thajsku nebo v Sudánu, vždyť by si to již zasloužil.

Zobrazit celou diskusi