Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Porušujete moje lidská práva, žaluje vězněný terorista Breivik Norsko

Autor: ČTK - 
5. ledna 2016
08:09

Norský pravicový extremista, který si odpykává 21letý trest vězení za teroristické útoky z roku 2011, žaluje norský stát kvůli podmínkám svého věznění. Tvrdí, že pravidelné prohlídky cely či izolace od ostatních trestanců porušují jeho lidská práva.

Soud začne 15. března prověřovat stížnost Breivika, který připravil o život 77 lidí. Slyšení se z bezpečnostních důvodů bude konat ve vězeňské tělocvičně v jihonorském městě Skien, kde si odpykává trest.

Breivik si na podmínky svého věznění stěžuje opakovaně. Loni v září například pohrozil hladovkou, tu ale nakonec odložil.

Breivik na konci července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. Krátce poté postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya.

O rok později ho soud za terorismus poslal na 21 let do vězení, což je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit. Breivikův pobyt ve vězení ale může být prodlužován až na doživotí.

ruprecht286 ( 5. ledna 2016 13:16 )

 Tenhle koudek rodu homo sapiens už lidská práva dávno pozbyl tím, co udělal. Snad Norům zbyde trocha selského rozumu a nebudou se s ním u soudu dlouho párat.

moiaza ( 5. ledna 2016 08:58 )

 Jediný kdo porušil lidské právo byl právě Breivik. Porušil právo na život. Zavraždil lidí, kteří se ničím neprovinili a kteří chtěli žít. Breivik jim to právo vzal. A teď se chce dovolávat nějakých práv? Měl být dávno popraven!

dr.x.crement ( 5. ledna 2016 08:48 )

Tady je vidět velikou chybu EU a humanismu : za terorismus,přípravu terorismu,napomáhání terorismu musí být jedině trest smrti...........................

byvalyvoliccssd4 ( 5. ledna 2016 08:36 )

Hitler byl vůdce sociální demokracie v Německu. Stali byl vůdce sociální demokracie v Rusku, později její komunistické frakce. Během času se tyto zločinecké organizace různě přejmenovávaly, aby se odpoutaly od svých předchozích zločinů. U nás již není KSČ, ale KSČm.

Zobrazit celou diskusi