Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Extremista Breivik žaluje Norsko: Týráte mě na samotce! Zeman: Na rozdíl od Michalákové má návštěvy!

Autor: shp - 
13. února 2015
21:25

Ultrapravicový extremista Anders Behring Breivik (35), který při teroristických útocích zabil 77 lidí, se chystá žalovat Norsko! Vadí mu totiž, že ho umístili na samotku, což považuje za týrání. Jak ale český prezident Miloš Zeman poznamenal při návštěvě Emirátů, Breivika smí vídat jeho rodina, zatímco české matce Evě Michalákové norské úřady styk s dětmi prakticky zamezily.

Lidská práva se vztahují i na něj. Nejde nám o lehčí trest, on zřejmě bude vždycky zvláštním vězněm se zvláštními omezeními. Nemůže ale věčně sedět v izolaci, chce kontakt s ostatními vězni. Čím déle sedí na samotce, tím větší je šance, že mu to ublíží,“ řekl norskému deníku Dagbladet Breivikův právník Geir Lippestad. Dodal, že chce mít žalobu hotovou do Velikonoc.

Breivik si odpykává trest v délce 21 let. Ten však může být a zřejmě skutečně bude prodloužen na doživotí. Izolace Breivika je přitom pravidelně prodlužována po půl roce. Vězeňská služba mu navíc zakázala korespondenci. Návštěvy rodiny má však podle všeho povolené.

A to je vzhledem k tomu, co musí snášet česká maminka Eva Michaláková, které v Norsku v roce 2011 sebrali děti, neuvěřitelné. Upozornil na to při své návštěvě Emirátů prezident Miloš Zeman. „Já jsem paní norské velvyslankyni řekl, že mě udivuje, jestli například rodina pana Breivika ho může pravidelně navštěvovat, zatímco české matce českých dětí toto de facto není umožněno,“ řekl.

Breivik při teroristických útocích v Norsku v červenci 2011 zabil nejdříve po odpálení nálože v Oslu 8 lidí, poté odjel na ostrov Utøya, kde v převleku policisty povraždil 69 mladých lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bandour ( 14. února 2015 08:40 )

Breivik myslel dopředu

japos22 ( 13. února 2015 21:32 )

Zobrazit celou diskusi