Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Norové v reakci na Zemana: Vláda před naší sociálkou strká hlavu do písku

Autor: shp - 
10. února 2015
16:18

Ostrá slova Miloše Zemana, jež pronesl v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech na adresu norské sociální služby, kterou přirovnal k nacistické organizaci, vyvolala v severské zemi velký poprask. Informovala o nich všechna velká tamní média. Reakce norských čtenářů však potvrzují, že jsou s jejich sociálkou problémy a že zdaleka není vše v pořádku, jak se úřady snaží veřejnosti namluvit.

Kluci jsou v pěstounském zařízení, které se podobá Lebensbornu. Jejich matka se s nimi vidí dvakrát ročně 15 minut, nesmí na ně mluvit česky. Děti jsou jiným slovem odnárodňovány. Vychovávají je v mladé Nory,“ uvedl Zeman v nedělním premiérovém živém přenosu pořadu S premiérem v Lánech s moderátorem Davidem Vaníčkem. Hovořil o dětech Evy Michalákové, které jí norská sociálka odebrala v roce 2011.

Záznam živého přenosu premiérového dílu S prezidentem v Lánech naleznete zde!

Blesk.cz začal na kauze spolupracovat s norským deníkem Verdens Gang (VG), který na svém webu informoval o Zemanově projevu v Norsku jako první a citoval přitom Blesk.cz. Získal také reakci generálního ředitele Barnevernetu Kjetiala Moena. Ten se rozhodl Zemanova slova nekomentovat.

Video Zeman pro Blesk: České děti jsou v Norsku jako v nacistickém táboře! - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Prohlášení se hroutí pod svou vlastní vahou. Norská sociální péče si drží vysoké standardy kvality,“ prohlásil. Moen dále dodal, že zahraniční média uvádějí o norské sociálce nepravdy. V této záležitosti hodlá dále jednat. Netrvalo dlouho a další norská média zprávu o Zemanově drsném přirovnání převzala.

Byly mezi nimi všechny důležité norské weby, jako Aftenposten, Adressa, Dagbladet, Klartale, Stavangeravisen nebo Abcnyheter. Stejně jako VG se o případu rozhodly informovat zpravodajskou formou. Následně se v diskuzích a na sociálních sítích strhla smršť v podobě desítek reakcí na Zemanova slova a komentářů k nim.

Norská sociální péče si drží standardy vysoké kvality, řekl Kjetil Moen. Ne, říkám já,“ napsal jeden ze čtenářů VG. „Ta nejstupidnější věc, kterou může norská vláda udělat, je reagovat jako pštros a tvrdit, že sociální péče dosahuje vysokých standardů,“ dodal další. Je vidět, že i samotní Norové své sociálce příliš nevěří.

Norská sociální služba dosáhla nových mezinárodních výšek. Co takhle je přestat používat proti zájmům dítěte?“ ptal se na Twitteru další čtenář. Ne všichni však souhlasili, a někteří se dokonce pustili do Miloše Zemana.

Český prezident přirovnal norskou sociální službu k nacistickému programu. On sám připomíná Borise Jelcina,“ narážel na alkoholické eskapády obou prezidentů uživatel sociální sítě.

Evě Michalákové sebrala syny norská sociálka kvůli údajnému zneužívání ze strany otce. To nepotvrdilo ani policejní vyšetřování, ani zdravotní prohlídka. Děti přesto biologické matce nebyly dosud navráceny. Chlapci byli rozděleni každý do jiné pěstounské rodiny a Eva je smí vídat pouze dvakrát ročně po dobu 15 minut.

kurnika ( 10. února 2015 19:35 )

Chtela bych pochvalit Blesk. Casto zaslouzi kritiku ale v tomto pripade obrovskou pochvalu za kontaktovani norskych novinaru. 

drza.drbna ( 10. února 2015 19:18 )

Norové jsou zloději dětí a mafiáni. Na blaho dětí nemyslí. Není možné, aby celý svět to viděl a Norové ne. Kurńa Noráci, nezalízejte do nory, vylezte a napráskejte té vaší fašistické dětské mafii. Nebo seberou i vám vaše děti, jde přeci jen o prachy.

1pravda1 ( 10. února 2015 18:56 )

Miloš má pravdu, rozdělit bratry! protože pěstounská rodina dvě děti nezvládne a zakázat jim mluvit česky i matce, zákaz obejmutí, zákaz vidět prarodiče a jiné příbuzné, tak co to je? To je v zájmu dětí? Ne - chtějí z českých dětí vychovat Nory, asi jich je málo a světlovlasí chlapci se hodí.

maruch ( 10. února 2015 17:00 )

Jen do nich Miloši, žádný mazlení.

4858 ( 10. února 2015 16:53 )

To už tady bylo!Synáčka který po Praze rozbíjel cihlama výklady při zasedání světa v pražském kongresovém paláci si přijeli rodičové z norska že jejich vychovaný chlapeček něco takového nemohl udělat,naše policie jim ho dala a odletěli,kdyby u nich v norsku měli 40 let komouše a ruského medvěda tak jsou s ropou vyramovaní jak naše ostrava a severní čechy i celá ČR

Zobrazit celou diskusi