Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Norští novináři přiznávají: Není lehké psát o naší sociálce! Zeman ji přirovnal k nacistickému Lebensbornu

Autor: shp - 
10. února 2015
05:02

Kauza Evy Michalákové, které byli v Norsku odebráni v roce 2011 synové, byla žhavým tématem i premiérového dílu pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Miloš Zeman tamní sociální službu v živém přenosu přirovnal k nacistickému Lebensbornu. Blesk.cz se spojil s norským deníkem Verdens Gang, který měl zájem o jeho ostrém prohlášení informovat. Jak ale jeho redaktoři přiznali, není o tamní sociálce vůbec lehké psát.

Kluci jsou v pěstounském zařízení, které se podobá Lebensbornu. Jejich matka se s nimi vidí dvakrát ročně 15 minut, nesmí na ně mluvit česky. Děti jsou jiným slovem odnárodňovány,“ uvedl Zeman v nedělním živém přenosu pořadu S premiérem v Lánech.

Záznam živého přenosu premiérového dílu S prezidentem v Lánech naleznete zde!

Blesk.cz začal spolupracovat s deníkem Verdens Gang, kterého Zemanova slova zaujala. „Je to velmi zajímavé. A to i když vím, že máme velmi přísnou politiku, když dojde na případy o ochraně dětí,“ řekla novinářka Mona Norman.

Deníku jsme zaslali Zemanovo prohlášení i fotky. Zpracovat takový článek ale v Norsku, kde platí tamní sociální služba Barnevernet za stát ve státě, není jen tak. „Musíme nejdřív zavolat příslušnému úřadu a vyjádření a článku se pořádně věnovat,“ řekl Blesk.cz Thomas Ege z Verdens Gang.

Video Zeman pro Blesk: České děti jsou v Norsku jako v nacistickém táboře! - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Barnevernet má ve světě šílenou pověst. V Norsku se dokonce nezodpovídá ani policii. Není se čemu divit, že si s článkem o Zemanově prohlášení musejí dát tamní žurnalisté pozor. Přesto jsou rozhodnuti o něm napsat. „Nebojíme se napsat o Barnevernetu,“ dodal Ege.

O Zemanově přirovnání norské sociálky k Lebensbornu informoval deník VG na svých internetových stránkách.

V článku od VG stojí, že Kjetil Moen, generální ředitel Barnevernetu, nebude komentovat vyjádření českého prezidenta. „Prohlášení se hroutí pod svou vlastní vahou,“ řekl Moen webu VG.no.

„Norská sociální péče si drží standardy vysoké kvality," pokračoval. Moen řekl VG, že bere vážně to, co si myslí o zahraničních médiích, které podle něj šíří nepravdy o norské sociální péči.

V této záležitosti byla zahájena spolupráce mezi nejrůznějšími norskými orgány. Norsko se snažilo vyvrátit tato neopodstatněná obvinění,“ dodal Moen. Článu VG si následně všimla další norská média včetně uznávaného Aftenposten. I ten zmínil Blesk.

Lebensborn byl program Třetí říše, z něhož měli vzejít čistí árijci. Děti, které se narodily ve speciálních domovech, měly dostat německé rodiny k adopci. Rasově čistí lidé pak měli podle plánů zalidnit vybraná území, z nichž nacisté odsunuli původní obyvatele.

Případ Evy Michalákové se táhne již čtvrtým rokem. Děti jí byly odebrány kvůli údajnému zneužití ze strany otce, které policie ani zdravotní vyšetření nepotvrdily. Chlapci přesto matce navráceni nebyli.

Denis (9) a David (6) Michalákovi nyní žijí v odlišných pěstounských rodinách. Eva je smí vídat pouze dvakrát ročně po dobu 15 minut. Kvůli své kauze nyní přiletěla do Česka. V úterý má jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

ikolop ( 12. února 2015 05:05 )

Vydržte do konce, je to síla. http://www.kdejemojedite.cz/ https://www.youtube.com/watch?v=2UXoRhyTCXo#t=109 http://www.noviny.sk/c/slovensko/pripad-boorova-adopciu-slovenskych-deti-riesila-bbc-pozrite-sa http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/252564-deti-ivany-boorovej-su-uz-na-slovensku/

ikolop ( 12. února 2015 05:03 )

Nakopat všem pedo-psychologům zadnici je málo ! Když jsou děti moje, nezajímá mě, že žijí u cizích lidí, kteří je ukradli. Ať je koukají fofrem vrátit ! To bychom chtěli vidět ty hloupé psychouše, kdyby jim ukradli jejich děti, co by dělali. Jistě by si neřekli, že je zpět nechtějí.

ivoadler ( 10. února 2015 16:57 )

Blog je adler.blog.cz. A jen tak na okraj. Je znám případ, že pěstounská rodina dávala svěřeným dětem jíst jen dvakrát za den. Oni ty děti mají proto, aby je živily. Jako naši Cikáni.

erisielka ( 10. února 2015 16:17 )

Žádám naše úřady, aby opilé norské děti v Praze a ve Špindlerově mlýně dali rovnou do pěstounských rodin Jejich rodiče evidentně nezvládli jejich výchovu

erisielka ( 10. února 2015 16:11 )

Zobrazit celou diskusi