Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Turecký „terorista“ zůstává ve vazbě. I když mu prý Itálie nabízí azyl

Autor: ČTK, tmp - 
5. ledna 2016
18:20

Turek Nazmi Sahin (30), po kterém pátral Interpol, zůstane v české vazbě i nadále. Královéhradecký soud mezitím zadal překlad dokumentů z Turecka potřebných k jeho vydání. Interpol po muži pátral, protože byl v Turecku odsouzený na šest let a tři měsíce za "napojení na organizaci s politickými zájmy neslučitelnými se státním zřízením Turecka" a vyhýbal se nástupu do vězení.

"Materiály jsou v anglickém a tureckém jazyce, je toho zhruba 60 či 70 stran textu. Poté, co to bude přeloženo, posoudíme obsah a následně by měl rozhodovat soud o přípustnosti vydání," řekl Soukup. Podle něj se obtížně odhaduje, kdy by soud mohl v případu rozhodnout. "Samozřejmě bude záležet na tom, jaké informace jsou v materiálech obsaženy, velmi hrubý nástin je měsíc, ale bez záruky, záležet bude na mnoha faktorech," řekl Soukup. Případem by se měl také zabývat vrchní soud, ke kterému podal zadržený muž stížnost proti vzetí do vazby.

Podle Sahinovy advokátky Zuzany Dostálkové nejde o žádného teroristu. Prý byl Turek odsouzen za činnost podobnou disidentům komunistického režimu. Česká televize uvedla, že Turek doma na vysoké škole agitoval za nepovolenou maoistickou komunistickou stranu. Status politického uprchlíka mu prý přiznala Itálie, to by znamenalo, že se může volně pohybovat po Evropě. To ovšem státní zástupce nepotvrdil.

O zadržení Nazmiho Sahina informoval na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který oznámil, že česká policie zadržela mezinárodně hledanou osobu podezřelou z vazeb na teroristy. Státní zástupce později vyloučil, že by touto organizací byl Islámský stát či Kurdská strana pracujících, která usiluje o vytvoření vlastního státu a o níž se v souvislosti se Sahinem zmiňovaly původní neoficiální informace.

Hradecký soud rozhodl o umístění muže do předběžné vydávací vazby 26. listopadu, protože shledal nebezpečí útěku. Takzvaná předběžná vazba jako jediná v českém právním řádu nemá pevně stanovenou maximální dobu trvání. Muž by v ní měl být do ukončení vydávacího řízení do jiné země.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi