Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Snoubenci, nedržte se za ruce a neflirtujte, nabádá turecký náboženský úřad

Může dojít k nevítaným incidentům, například k setkávání o samotě, varuje úřad.
Může dojít k nevítaným incidentům, například k setkávání o samotě, varuje úřad.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: bru/ČTK - 
4. ledna 2016
13:26

Snoubenci by se neměli držet za ruce a trávit spolu čas o samotě, aby nedocházelo k "nevítaným incidentům", nabádá Turky úřad pro dohled nad náboženskými záležitostmi (Diyanet). Úřad ve veřejném vyjádření formuloval názor, jak by se měl zasnoubený pár chovat, aby to bylo v souladu s normami islámu, informoval dnes turecký deník Hürriyet.

"Není nevhodné, aby se v tomto období páry setkávaly a hovořily, aby se lépe poznaly, pokud se bere ohled na jejich soukromí. Může však docházet k nevítaným incidentům, ať už s vědomím rodiny či bez něj... jako je například flirtování, partnerské soužití anebo setkávání o samotě," odpověděl Diyanet veřejně na otázku, která mu byla adresována.

Turecko je stát sice převážně muslimský, ale sekulární. V poslední době však zaznívá kritika, že prezident Recep Tayyip Erdogan chce v zemi vliv islámu posílit.

Může muslim použít toaletní papír? Úřad zná odpověď na vše

Diyanet je úřad financovaný z veřejných peněz, který je hlavní autoritou v náboženských otázkách. V minulosti vzbudil velkou pozornost některými kontroverzními rozhodnutími. Loni například vyzval muže, aby nenosili náušnice, protože podle islámského učení by muži neměli nosit ženské ozdoby. Úřad se však vyjadřoval i k tomu, zda je pro pravověrného muslima přípustné používat toaletní papír či zda je vhodné používat hygienické produkty obsahující alkohol.

ruprecht286 ( 4. ledna 2016 17:08 )

 Turecko se připravuje na vstup do EU..

hejhej ( 4. ledna 2016 14:34 )

A zase ten zas.raný islám. Předpotopní, primitivní nározy a jejich zvrhlé chování do Evropy nepatří. Na jedné straně se nemají snoubenci držet za ruce, na druhé straně podle islámu může chlap ponižovat a bít ženu, znásilňovat kdy se mu zamane. Zrůdná ideologie ve jménu Alláha

jura1 ( 4. ledna 2016 14:27 )

Turci zkrátka do Evropy nepatří. Je li někdo jiného názoru, mohu mu než vzkázat, že od zabedněnce nelze čekat změnu postoje.

Zobrazit celou diskusi