Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Masovému vrahovi Breivikovi samotka nevoní. Pohrozil hladovkou „až do smrti“

Autor: kle - 
1. října 2015
16:12

Norský masový vrah Anders Behring Breivik pohrozil protestní hladovkou „až do smrti“. Vadí mu údajné dramatické zhoršení podmínek, v jakých je vězněn. Informoval o tom norský server The Local.no.

V otevřeném dopise norským a švédským médiím si Breivik stěžuje, že byl přeložen na samotku, kterou může opouštět pouze na hodinu denně.

Dále poukazuje na to, že se veškerá jeho komunikace s vězeňským personálem omezila na malý otvor ve dveřích. „Pokud se nevrátí podmínky jako před eskalací 2. září 2015, budu hladovět klidně až do smrti,“ napsal.

Na univerzitu může zapomenout

Breivik podle svých slov nyní nemůže studovat politologii na univerzitě v Oslu, kam se přihlásil. „Studium a korespondence nejsou za takovýchto okolností lidsky možné. A to platí pro každého, kdo je vězněn za podobných podmínek,“ doplnil.

„Drastické zhoršení podmínek věznění znamená opustit studia a ztratit místo na univerzitě. To je to jediné, co mám,“ dodal.

Breivikův právník Øystein Storrvik, který masového vraha zastupuje v případu žaloby Norska za porušování lidských práv, potvrdil, že se podmínky jeho klienta ve vězení zhoršily. Potvrdil rovněž Breivikova slova o hladovce. „Píše, že chystá hladovět až do smrti. Že už to nemůže snést,“ řekl.

Breivik je pachatelem teroristických útoků v Norsku 22. července 2011. Nejprve odpálil bombu v autě před budovou vlády, kde zahynulo osm lidí. Poté postřílel 69 převážně mladých lidí na ostrově Utöya, kde se konal letní tábor mladých sociálních demokratů.

Svůj jedenadvacetiletý trest si odpykává ve věznici Skien na jihu Norska.

Připomeňte si, jaké emoce dal najevo Breivik při procesu:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

glindel ( 2. října 2015 05:53 )

Breivik není vrah, ale bojovník za svobodu své země.. Nezastávám se ho, ale chápu jeho činy.. Je jen otázkou času, kdy bude mít každá země několik svých Breiviků, a cílem budou alláhovci

mafiozo ( 1. října 2015 17:49 )

Breivik na hrad

rodrigues ( 1. října 2015 16:56 )

Myslím si, že si vychovali kus Breivika v každém z nás. Byl jsem zapřísáhlý antimilitarista a kdysi i antirasista...leč okolnosti mi otevřeli oči a jsem ochoten sáhnout po zbrani a hájit svrchovanost naší země silou.

Zobrazit celou diskusi