Jaké překvapení připraví rodičům děti společně s Ivou a designéry? Manželé bydlí v rodinném domě, který je 50 let starý. Kuchyň, která je královstvím paní Jiřiny, je stará přes třicet let, ale protože o ni paní pečuje, vypadá celkem zachovale. Obývák a jeho zařízení jsou už také letité. Většinu nábytku si pořídili hned po svatbě. Jen gauč je novější, ten dostali od dcery. Kdysi byla kuchyň tam, kde je obývák, a obývák tam, kde je kuchyň. A to se zase také stane. 

Designéři budou během přestavby dělat novou kuchyň a obývák. Prohodí právě umístění kuchyně a obýváku. Manželé budou rádi za novou, moderní, a hlavně funkční kuchyň. Paní Jiřina by jen nechtěla, aby byla červená, má radši světlejší barvy. Ale jsou skromní a budou rádi za cokoli. Jen trvají na tom, aby v obývacím pokoji Jiřina měla „skleník” na staré hrnečky.

V kuchyni a obýváku se designéři nechali inspirovat mozaikou ve stylu patchwork. Dekor bude jak na obkladech v kuchyni, tak na kamenném koberci Piedra na podlaze. V kuchyni se kromě bílé a dekoru dřeva objeví i tmavě modrá safírová barva. Stejná barva se pak objeví i v obýváku. Povede se jim toto velké prohození ke spokojenosti stabilního páru? 

Ve videu se můžete podívat na rozhovor s panem Janem, který chce proměnu bytu darovat své manželce jako poděkování za společně prožitých 45 let manželství:

Video
Video se připravuje ...

Jak se staví sen: Proměna jako poděkování manželce za společně prožitých 45 let Prima TV/BPŽ

A jak se na proměnu dívají designéři Kamila Douděrová a František Kobližka?Hodnocení designérů: Mottem této proměny byl dar. Po stránce designu bychom se rádi zmínili o kuchyni, kde se povedlo sladit praktičnost, estetiku a modernost. První, co nás napadlo, bylo nechat obě místnosti propojené, aby se neporušila základní
a zažitá pohybová linie. Prohození obývacího pokoje a kuchyně přišlo až ve druhé vlně jako největší výzva této proměny. Problémů bylo několik, ale všechny byly řešitelné. Nesourodé podlahy a nutnost jejich vyrovnání, dále napojení nové kuchyně v místě původního obývacího pokoje na rozvody vody, kanalizace a elektro, které byly ve sklepě pod podlahou.

Jak probíhala proměna kuchyně? Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Jak se staví sen: Jak probíhala proměna kuchyně? Prima TV/BPŽ

Poměrně zásadní komplikace se ukázala až ve finiši kvůli naší chybě při vytyčování elektroinstalace, kdy jsme opomněli zavedení třífázového kabelu pro varnou desku. To bylo třeba udělat do již hotové kuchyně, což se běžně nestává. Největší výzvou bylo fyzické prohození obývacího pokoje a kuchyně, i když už jsme se vlastně „vraceli” k původně existujícímu rozdělení místností v minulosti (jak nám bylo na začátku řečeno). To nám také dávalo naději, že je změna možná, jelikož už to muselo kdysi fungovat.

Jak v bytě srovnat křivé podlahy? Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Jak se staví sen: Jak srovnat podlahu? Prima TV/BPŽ

A nelze nezmínit také věčné napětí a touhu designérů: vystihnout potřebu, přání
a vkus manželů a dát jim něco, nad čím by žasli, ale co by jim i hezky a jednoduše sedlo. Styl proměny je hlavně harmonický, jednoduchý a čistý. Zvolili jsme jemné, světlejší barvy v tónech teplejší šedé, béžové s kontrastní modrou, dekorem tmavšího dřeva a černým sklem kuchyňských spotřebičů. Ozdobou jsou látková svítidla na míru a perličkou je jídelní stůl s diskem na stropě, který je základnou pro trojici závěsných svítidel. Materiály v kuchyni jsou poctivé, látky záclon a závěsů tenké a vzdušné, doplňky barevně ladí k základním barvám a povrchům s letmým kontrastem. Jednotícím a propojujícím tvarem byl kruh, který odkazuje na symboliku vztahu muže a ženy a i na kruh rodinný. Snažili jsme se ho držet, promítnout ho do interiéru
v různých podobách, velikostech a materiálech.Těšte se na další proměnu nové série – bude zábavná, dojemná a plná praktických rad. V dalším dílu uděláme proměnu pro osamělou malířku.

Proměnu bytu si prohlédněte ve fotogalerii:

Fotogalerie
21 fotografií

Premiéru dalšího dílu nové série Jak se staví sen uvidíte v pondělí 22. května ve 21.30 na Primě.