Lékaři si stěžují na to, že se s nimi radnice nebaví a že nevědí, co se bude s poliklinikou dále dít. „Těšili jsme se, že se situace po převzetí městem zlepší, ale zatím se nic nezměnilo,“ uvedla Martina Smitková, lékařka ze Spolku Poliklinika Pod Marjánkou.

Doplnila, že objekt je v nevyhovujícím stavu a radnice by měla začít co nejdříve s plánovanou celkovou rekonstrukcí. Na ni dostala magistrátní dotaci 60 milionů korun, kterou může čerpat do konce příštího roku.

Rekonstrukce však podle radního pro zdravotnictví Prahy 6 Mariána Hoška (KDU-ČSL) naráží na fakt, že ministerstvo kultury nedávno prohlásilo budovu kulturní památkou. „Vzhledem k památkové péči čeká celý projekt zdržení, které může trvat dlouhou dobu. Do půl roku se rekonstruovat nezačne,“ uvedl pro Blesk.cz Hošek. Radnice Prahy 6 proti rozhodnutí ministerstva podala rozklad.

I když existuje platné stavební povolení z dřívějška, radnice má v plánu projekt rozšířit právě o LDN, což je trnem v oku některým lékařům. Ti se bojí, že by se tak dostali do situace, kdy by si s nimi radnice mohla dělat, co potřebuje.

To však Hošek zcela rozporuje. Podle něj chce naopak radnice lékařům vyjít vstříc do doby, než bude přestavba kompletní.

Zcela rozdílný projekt

„Problémy tu byly dlouhodobě, avšak současný plán nepočítá s tím, že bychom lékaře přesunuli z horních pater. Naopak bychom pouze přistavěli další budovu. LDN by tak měla na dosah lékaře, kteří by jí vypomáhali, ale nikdo by je do toho nenutil,“ popisuje dále radní.

Doktoři si však přejí, aby městská část postavila léčebnu jinde. To ale radnice rozporuje z důvodu, že propojení obou zařízení je výhodné, protože nynější středisko může fungovat jako zázemí pro nový lůžkový provoz a lékaře z polikliniky. Navíc podle Hoška toto rozhodnutí podporují i odborníci, jelikož by poliklinika tvořila jeden velký komplex rozdílných služeb.

Městská část vlastní Polikliniku Pod Marjánkou od roku 2008. Loni převzala i její správu od soukromé firmy, které vyplatila téměř 40 milionů korun, za což sklidila kritiku od opozičních zastupitelů. Někteří z nich však stáli za původní nevýhodnou smlouvou.

Případná dostavba budovy LDN bude stát kolem 100 milionů korun. Nový objekt by měl být napojen na současnou budovu, ale tak, aby do ní nezasahoval.

Podívejte se na fotky polikliniky:

Fotogalerie
5 fotografií
 

Když přijedete do Prahy, onemocníte. I takhle informují o Praze v Bruselu. Podívejte se na video: