Ložnici většinou nevěnujeme tolik pozornosti, přitom by měla stát naopak v popředí našeho zájmu. To, jak se v ní cítíme, totiž výrazně ovlivňuje náš spánek, jehož kvalita je důležitá pro naši celkovou kondici. Dejte si proto záležet i na detailech, které můžou hrát zásadní roli.

VIDEO: Vyladěný dům Romany Goščíkové a Karla Janáka: Nová luxusní relaxační zóna.

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

 Kisa Císařová

Barevnost bez křiklavých odstínů

Barevné ladění by mělo být v ložnici příjemné a nenásilné. Vyhnout bychom se tu měli příliš křiklavým tónům. Velmi oblíbená je proto paleta hnědých a zemitých odstínů. Letos však do tohoto neutrálního ladění začínají vstupovat také svěží pastelové barvy. Královnou je zejména jemná broskvová, kterou pod názvem Peach Fuzz vyhlásil prestižní Pantone Color Institute barvou roku 2024. Nemusíte se bát ale ani zelené či žluté, nebo dokonce veselých kombinací, které vám zvednou náladu.

Rostlinné a přírodní motivy

Zejména v ložnici jsou vzory inspirované přírodou víceméně stálicí. Zatímco v minulých letech hodně dominovaly tropické listy, tak nyní přebírají vládu spíš něžná luční kvítka či abstraktně laděné květinové dekory. Výjimkou nejsou ani jednoduché tvary lístků, nebo dokonce kamenů a oblázků. K vidění jsou i divoké variace připomínající exotické zvířecí motivy. Záleží tedy jen na tom, zda dáváte přednost spíš romantickému ladění nebo si v ložnici potrpíte na extravaganci a luxusní look.

Organické tvary a bohaté textilie

Oblé tvary nábytku a vzorů jsou nejžhavějším trendem číslo jedna. Populární jsou dále měkké a strukturované textilie a čalounění, které doslova zahřejí na duši. Jeden z triků, jak docílit útulnosti, pak představuje vrstvení. Řeč je o kombinování jak jednobarevných látek s těmi vzorovanými, tak hladkých tkanin se strukturovanými. Stejně tak jsou možností kombinace lehkého bavlněného povlečení s hřejivějšími vlněnými nebo fleecovými plédy.

Umělecké dílo za postelí

Velkou popularitu si získaly různě ztvárněné stěny za čelem postele – od dřevěných obkladů po umělecká pojetí. Tento rok budou v módě také nástěnné malby, abstraktní obrazy, 3D malby a tapety.