Dům Venduly Pizingerové je zvenku nenápadný. Uvnitř jste ale obklopeni pohodlím. Svůj dům koupila prezidentka Kapky naděje Vendula Pizingerová před 11 lety. Zvenku tato stavba vypadá nenápadně, uvnitř je v však plná originality, pohodlí a luxusu. 

Dvoupatrový dům však pro svou rodinu musela Vendula na počátku upravit. Trvalo necelé tři roky, než se kompletní rekonstrukce podařila. Do té doby bydlela u své kamarádky v Jablonci nad Nisou.

Všechno zbourat

Ve spodním patře domu byly původně hned čtyři relativně malé místnosti, což Venduliným potřebám příliš nevyhovovalo, takže se je rozhodla nechat všechny vybourat a propojit do jednoho velkého obytného prostoru. Ten teď člení jen masivní nosný sloup s kamenným obkladem, do kterého je umístěn krb a opticky od sebe odděluje obývací pokoj a kuchyni.

Dům si Vendula pravidelně zdobí čerstvými květinami, které trhá na své zahradě.
Autor: Jan Hrubý

Itálie v kuchyni

Velkou část interiéru si Vendula navrhla sama. „Měla jsem k ruce paní Kateřinu, se kterou jsme vybíraly barvy stěn, a u hrubé stavby řešily, jak se budou otvírat okna a kde budou zásuvky. S celým designem jsme se mazlily.“ Kuchyni se Vendula rozhodla pojmout ve velkém stylu a nechala ji zařídit všemi důležitými spotřebiči a velkokapacitními skříňkami.

Pohodlný prostor navíc doplňuje praktický kuchyňský ostrůvek, kde jsou namísto zásuvek umístěny proutěné koše. Ty dolaďují atmosféru italského venkova, která tu vládne. Masivní dřevo v bílém nátěru je kombinováno s přírodním, v nástěnných skříňkách je díky proskleným dvířkům vidět na uložený porcelán. Bylinky na pracovní desce pod oknem jsou detailem, který vše dokresluje. „Kuchyně je pro každou ženu důležitá místnost, potřebuji se tady cítit dobře,“ říká Vendula, která si tu dala na všem záležet.

Na klavír dnes haje Vendulin syn Jakub. „Směju se, že se mu to bude hodit při balení holek,“ říkává Vendula.
Autor: Jan Hrubý

Luxusní doplňky

V obývacím pokoji, který na kuchyni navazuje přes jídelní stůl, se pak její cit pro detail projevil naplno. Jemné tóny šedé krásně ladí s barvou přírodního dřeva na masivním konferenčním stolku a zlatým rámem starožitného zrcadla. Velké akvárium nechala vsadit do zdi, takže tvoří ozdobnou dominantu obýváku. Vše dokreslují starožitné vázy a podstavce stolních lamp spolu s perským kobercem. Pohovky do tvaru písmene L dobře slouží pro popovídání všech hostů a pro výhled do zahrady.

Terasa se hodí

Zdobí ji vzrostlé keře a stromy. Pod nimi jsou zasázené květiny, což tvoří pěknou kompozici, jejímž výsledkem je travnatá plocha, kterou objímá květena. Součástí zahrady je i krytá oddechová část. Tady se může připravovat jídlo, grilovat nebo jen tak lenošit se skleničkou vína.

Manžel pomáhá

Mnoho vybavení domu pak vytvořil Vendulin muž Josef. Ze dřeva, které pořídil na pile, kupříkladu za dva víkendy zbudoval nové garážové stání a zahradní domek na grilování. „Jsem na něho pyšná, zvládne v domě zařídit spoustu věcí,“ říká Vendula. Ve svém domě je dnes se svým synem a mužem spokojená, protože se jí povedlo dovést jeho zařízení a atmosféru k obrazu svému. „Byla to radost, dekorovat, vybírat barvy a doplňky mě totiž opravdu bavilo,“ usmívá se.

Fotogalerie
47 fotografií

TIP NA VIDEO: Podívejte se, jak bydlí spisovatelka Bára Nesvadbová?

Video
Video se připravuje ...

 Videohub