Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Indonéský teenager přežil 49 dní na moři. Jedl ryby, pil slanou vodu a myslel na sebevraždu

Autor: Darina Jíchová - 
24. září 2018
12:06

Devatenáctiletý Aldi Novel Adilang z indonéského ostrova Sulawesi strávil 49 dní na moři poté, co se s ním utrhl rybářský rompong, vítr zpřetrhal uvazovací lana a proud ho odnesl 125 kilometrů od pobřeží. Našla ho panamská loď, která mladíka zachránila, informoval deník Guardian.

Rompongy jsou speciální plovoucí konstrukce sloužící jako lákadlo pro ryby. Bývají lany nebo řetězy upevněny k molům nebo bójím. Adilang měl za úkol v rybářské chýši na rompongu udržovat světlo v lampách, která lákají k místu ryby. Nicméně prudký vítr utrhl kotvící lana a Adilanga i s konstrukcí odnesl na moře.

Tento způsob rybolovu je pro Indonésii typický a často je hlavním způsobem obživy obyvatel tamních ostrovů. Adilang na rompongu pracoval od 16 let. K incidentu došlo v polovině července, od té doby byl mladík na moři. V chýši byly jen zásoby na několik dní. Chlapec chytal ryby a pekl si je na ohni ze dřeva svého rompongu.

Přežíval na rybách a slané vodě

Pil mořskou vodu, aby snížil obsah soli, usrkával ji přes svoje oblečení. Podle Fajara Firdause, indonéského konzula v Osace, chlapce minulo deset lodí, až panamská MV Arpeggio u něj zastavila a vylovila ho. Adilang se v tu dobu plavil v guamských vodách.

„Řekl nám, že pokaždé, když viděl velkou loď, vzbudilo to v něm naději, že ho zachrání. Ale nikdo mu nepomohl, proplouvaly dál. Uvedl, že jich napočítal více než deset,“ sdělil Firdaus deníku Jakarta Post. „Myslel si, že tam umře. Na projíždějící lodě mával oblečením, zkoušel i vysílat rádiový SOS signál, ale musel šetřit baterky,“ dodal Firdaus.

Sebevražedné myšlenky

Panamská loď jeho signál zachytila a vrátila se pro něj, posádka uvedla, že plující rompong v dáli viděla. Mávajícího chlapce si námořníci ale nevšimli. Adilang při prvním rozhovoru s domácím tiskem uvedl, že pomýšlel i na sebevraždu. „Zvažoval jsem, že skočím do moře, pak jsem si ale vzpomněl na svoje rodiče a modlil jsem se,“ prohlásil chlapec, na rompongu měl totiž Bibli.

Fyzicky je na tom dobře

Kapitán lodi MV Arpeggio se zkontaktoval s guamskou pobřežní stráží a společně rozhodli, že chlapce vezmou s sebou do Japonska, kam loď mířila. V přístavu na ně čekali zaměstnanci indonéského konzulátu a lékaři. „Aldi byl vyděšený, často plakal,“ popsal Firdaus. V Osace strávil dva dny a 8. září odletěl domů. Podle lékařů je fyzicky zcela v pořádku. Se svým zážitkem se ale musí vyrovnat psychicky.

Zobrazit celou diskusi