Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve Frýdku-Místku obhajuje současný primátor. Po krku mu jdou přeběhlíci i předchůdci

Ve Frýdku-Místku se chystá bitva současného a bývalých primátorů. Do voleb se chystají i dva přeběhlíci
Ve Frýdku-Místku se chystá bitva současného a bývalých primátorů. Do voleb se chystají i dva přeběhlíci  (Autor: Profimedia)
Autor: mah, ČTK - 
21. září 2018
10:00

Ve Frýdku-Místku se svou pozici pokusí obhájit primátor Michal Pobucký z ČSSD. Na souboj ho vyzývá bývalá stranická kolegyně, bývalá senátorka a exprimátorka Eva Richtrová i další přeběhlík. V čele nového uskupení Vaše město stojí Petr Gaj, který se v minulých volbách do zastupitelstva probojoval v dresu ANO. O návrat do komunální politiky se navíc už podruhé pokouší exstarosta města z přelomu tisíciletí Zdeněk Stolař.

Michal Pobucký – ČSSD

Svou funkci chce obhajovat primátor Michal Pobucký z ČSSD. Do zastupitelstva se poprvé dostal v roce 2006. Primátorem se poprvé stal v roce 2012, kdy vystřídal Petra Cvika, který se postu vzdal kvůli zdravotním komplikacím.

Během své politické kariéry musel zároveň čelit obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby. V roce 2016 ho soud obžaloby zprostil. Společně s dalšími současnými i bývalými radními ale stále čelí obžalobě kvůli podezřelé zakázce na čištění městských příkopů, kromě něj jsou obviněni i dva bývalí primátoři.

Z čela města Pobucký na čas odešel v roce 2014, když v komunálních volbách vyhrálo hnutí ANO. ČSSD a ANO ovšem uzavřely koalici a Pobucký byl v listopadu zvolen prvním náměstkem primátora. Koalice ale nepřežila ani půl roku a v únoru 2015 se z Pobuckého opět stal primátor.

Jakub Tichý – Piráti

Piráty do voleb vede nestraník Jakub Tichý. Ten ve městě působil jako ředitel Národního domu Frýdek-Místek. Jak ale informoval regionální Deník, v polovině června Tichý vyhrál výběrové řízení na ředitele ostravské Komorní scény Arény.

Pavel Mlýnek – ODS

ODS si za svého lídra vybrala Pavla Mlýnka. Program občanských demokratů slibuje například podporu alternativního vzdělávání a volnočasových aktivit dětí nebo stavbu startovacích bytů pro mladé.

Marcel Sikora – KDU-ČSL

V čele lidovců stojí radní Marcel Sikora. Podnikatel, který ve Frýdku-Místku rozjel například sběrné místo pro projekt Kola pro Afriku. V případě úspěchu by chtěl přestavět bývalý hotel Centrum na startovací byty pro mladé lidi, zavést ve městě senior taxi, nebo pro cyklisty vybudovat síť cyklostezek a cyklověž u vlakového nádraží.

Petr Korč – Naše Město Frýdek-Místek

Naše Město Frýdek-Místek si za lídra vybralo Petra Korče, bývalého předsedu Asociace českých filmových klubů a ředitele benefičního festivalu Sweetsen fest. Hnutí by se v příštím volebním období chtělo zasadit o moderní infrastrukturu, rovnocenné postavení řidičů, cyklistů i chodců nebo o zvelebování veřejného prostoru.

Radovan Hořínek – ANO

Do čela kandidátky hnutí ANO se postavil předseda oblastního sdružení Radovan Hořínek, který v současnosti na frýdecko-místeckém magistrátu působí jako vedoucí právního odboru.

Petr Gaj – Vaše město

Petr Gaj v minulých volbách kandidoval za hnutí ANO. Letos ovšem do voleb povede kandidátku Vaše město, která je složená z nezávislých kandidátů a členů TOP 09. Ten na facebookových stránkách subjektu zdůraznil, že nechce lidem nabízet pouze stavění „novodobých pomníků“ nebo soutěžit v nesystémových megalomanských nákupech předražených nemovitostí.

Zdeněk Stolař – Frýdečané a Místečané

Psycholog Zdeněk Stolař, který vede kandidátku Frýdečanů a Místečanů má za sebou dlouhou politickou kariéru. V roce 1992 se nakrátko jako náhradník stal poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění.

Do zastupitelstva Frýdku-Místku se poprvé dostal jako člen ODA už před 24 lety. Následně se stal zástupcem starosty (Frýdek-Místek je statutárním městem od roku 2006). Po volbách v roce 1998 byl dokonce starostou města.

V dalších volbách slavil střídavé úspěchy. V roce 2002 zastupitelem zvolen nebyl, o čtyři roky později kandidoval za hnutí NEZÁVISLÍ a uspěl. V roce 2010 za stejné hnutí už úspěch zopakovat nezvládl. Za subjekt Frýdečané a Místečané kandidoval poprvé v roce 2014, tehdy ještě nebyl úspěšný. O tom, zda se po osmi letech do zastupitelstva vrátí, rozhodnou voliči 5. a 6. října.

Karel Volný – SPD

O lídrovi kandidátky SPD nejsou dostupné bližší informace.

Dalibor Kališ – KSČM

KSČM sází ve Frýdku-Místku na zastupitele Dalibora Kališe. Ten je předsedou městské organizace Senioři ČR, a zároveň se věnuje výuce jógy a je cvičitelem Sokola. Jeho prioritou je zlepšování aktivního života seniorů.

Eva Richtrová – Občané spolu – Nezávislí

Eva Richtrová byla dlouholetou členkou ČSSD. Město dokonce mezi lety 2002 a 2010 osm let vedla nejdříve jako starostka, od roku 2006 jako primátorka. V roce 2008 úspěšně kandidovala do Senátu a o dva roky později ji na postu primátora vystřídal spolustraník Petr Cvik.

Svůj mandát zastupitelky obhájila i po volbách v roce 2014. Nelíbila se jí ovšem spolupráce ČSSD a sdružení Naše město a rozhodla se proto z klubu zastupitelů sociální demokracie vystoupit. Na konci roku 2015 pak záměrně nezaplatila členský příspěvek a její členství v ČSSD tak bylo automaticky ukončeno.

Stejně jako současný primátor Pobucký čelí obžalobě v případu podezřelé zakázky na čištění městských příkopů.

Výsledky komunálních voleb ve Frýdku-Místku najdete ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa