Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Ostuda a ponížení.“ Schwarzenberg kvůli výběru Petříčka vybuchl, není sám

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
18. září 2018
13:50

Předseda ČSSD Jan Hamáček opět otočil. Nejdřív plánoval přijít s řešením na ministerstvu zahraničí do konce prázdnin, pak si kvůli volbám dal čas do poloviny října. Teď pro jistotu oznámil, že na post, který dočasně zastává on sám, navrhuje prezidentu Miloši Zemanovi Tomáše Petříčka. Jinak úředníka a někdejšího asistenta Miroslava Pocheho. Ostatní politici už mají z vývoje okolo šéfa české diplomacie legraci nebo se přímo zlobí.

Nominaci Tomáše Petříčka, který kandiduje v Praze 7 na starostu, oznámil Hamáček v úterý na jednání poslaneckého klubu. Návrh na jeho jmenování už měl Hamáček dokonce odeslat premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi.

„Očekávám, že jej postoupí společně se svým dopisem na Pražský hrad,“ řekl Hamáček, který si za svým kandidátem podle svých slov stojí. „Je to člověk, který má odpovídající vzdělání a je jazykově vybaven. A bude se podílet na realizaci zahraniční politiky vlády,“ představil svého kandidáta na ministra zahraničí.

Petříčka si přivedl na resort právě Miroslav Poche, kterého odmítl prezident Miloš Zeman v červnu jmenovat ministrem. A tak se stal politickým tajemníkem úřadu a de facto ho řídí. Vedením ministerstva Zeman „dočasně“ pověřil Jana Hamáčka, který od té doby hledá kandidáta, který by Hradu vyhovoval.

Poche je rád, že se situace vyřeší. V komentáři si nezapomněl rýpnout do Andreje Babiše„Je dobře, že bude mít Česká republika plnohodnotného ministra, který bude schopen vystupovat konzistentněji a jasněji, než jak činí premiér,“ řekl dosavadní politický náměstek Poche Blesk Zprávám.

Ještě na konci srpna si přitom Hamáček vzal další čas na vyřešení situace. „Úkolem politiků je pokusit se dohodnout – stále více slýchám, že by nebylo vhodné případnými spory zatěžovat horkou fázi kampaně,“ řekl novinářům poté, co grémiu ČSSD navrhl, že jméno nového kandidáta na post ministra zahraničí navrhne až v polovině října.

Hamáčkův nový obrat překvapil i v ČSSD

Co stojí za tím, že s řešením přišel právě v úterý, netuší ani v sociální demokracii. „Podle mě udělal dohodou a chtěl to mít vyřešené,“ řekl Blesk Zprávám jeden z členů poslaneckého klubu sociální demokracie.

„Situace si pravděpodobně takové urychlení vyžádala s ohledem na kolotočářské vystupování Babiše křížem krážem po Evropě,“ pustil se do premiéra znovu zprudka Poche.

Premiér Andrej Babiš přitom nedávno avizoval, že Poche určitě ministrem nikdy nebude. A že očekává od Jana Hamáčka jiný návrh. Mluvčí prezidenta nechtěl nového adepta na ministra zatím komentovat. „Nebudu nyní komentovat jméno, které zaznělo. Mohu pouze uvést, že předpokládám, že téma bude pan prezident řešit s panem premiérem na večerním setkání v Lánech 2. října,“ řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Fiala je zneklidněn, kníže mluví o ponížení

Reakce na novou nominaci na sebe nenechaly dlouho čekat. Především opoziční strany nevidí za Petříčkem dostatečné zkušenosti, aby takový rezort vedl.

„Na jednu stranu jsem rád, že premiér Babiš a Jan Hamáček snad konečně nalezli nového ministra zahraničí. Na druhou stranu jsem trochu zneklidněn, že tuto funkci má v této rozbouřené době vykonávat člověk bez větších politických zkušeností, jehož názory navíc nejsou veřejnosti známy,“ napsal na svůj twitterový účet předseda nejsilnější opoziční strany v Poslanecké sněmovně Petr Fiala (ODS)

„Je to člověk, který má vazby i na evropskou politiku, nějak zásadně v tuto chvíli s jeho jménem problémy nemáme,“ řekl naopak k nominaci místopředseda nejmenšího sněmovní strany Vít Rakušan.

To bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg mluví dokonce o ostudě a ponížení. „Případné jmenování bývalého asistenta pana Pocheho ministrem zahraniční je ostuda a znehodnocení tohoto klíčového ministerstva. Všude na světě jsou ministry zahraničních věcí buď důležití politici, nebo vynikající osobnosti. My tu uspokojujeme pouze ctižádost pražské sociální demokracie. Je to ponížení pro českou zahraniční politiku," reagoval bývalý šéf české diplomacie.  

„V tomto případě personální složení vlády pro mě osobně není tak důležité, důležité je, že tu vznikla vláda, která je závislá na hlasech radikální strany, stejně tak, že je ve vládě člověk, který je obviněný ze závažného trestného činu,“ pustil se do vlády ANO a ČSSD, která získala důvěru díky hlasům komunistické strany, předseda KDU- ČSL Pavel Bělobrádek.  

Petříček kandiduje na starostu Prahy 7

Šestatřicetiletý Petříček byl Pocheho asistentem, od roku 2014 s několikaměsíční přestávkou pracoval v Evropském parlamentu. V roce 2017 své působení v EP přerušil a sedm měsíců byl náměstkem na ministerstvu práce a sociálních věcí. Pracoval také na pražském magistrátu nebo byl členem představenstva společnosti Želivská provozní.

Ministerský nominant vede kandidátku ČSSD v Praze 7 v letošních říjnových volbách. Na ministerstvu působí od začátku srpna jako první náměstek ministra zahraničí. Jestli Miroslav Poche zůstane na ministerstvu zahraničí i dál jako politický tajemník, prý v tuto chvíli neví. „Netuším, o tom jsme se nebavili, to není důležité,“ odpověděl Poche na dotaz Blesk Zpráv.

Více o náhradníkovi Miroslava Pocheho čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sharp ( 25. září 2018 11:19 )

Přesně tak. Schwarzenberg nenávidí Čechy, proto se jako ministr zahraničí snažil Česko znemožnit a všude nás pomlouval. Kazil našim podnikatelům kšefty v zahraničí. Naopak sem tahal kdejakou zahraniční verbež, kterou tady léčil, hostil a to vše za peníze českých občanů. Schwarzenberg je vlastizrádce a v jeho zájmu by se měl ukliditit, než na něj dojde a nějaká radikální skupinka ho odstraní, ať již legálně nebo nelegálně.

sharp ( 25. září 2018 11:14 )

Jsi se zbláznil, ne?

modryptak ( 19. září 2018 20:02 )

Křivák Kradlousek nabádá k solidaritě s migranty.Až vystřízliví může si několik migrantů vzít do kvartýru.

marmat ( 19. září 2018 18:15 )

REDAKCE si přeje "virtuální sirotky ! - tak jo- Sýrie je NEDÁ !!!

marmat ( 19. září 2018 17:59 )

Opak je PRAVDOU...něco si oněm laskavě přečtěte !!! Navlíklo se to fajn! Díky Košickému setkání vše ruplo....tam už nemohl hrát Hamáček "dvojroli" a vzal Petříčka Jinak je nemusím, ale TOTO je fakt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa