Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kritizovaný Poche věří v křeslo a slibuje: Zeman se do Bílého domu dostane

Autor: ČTK, simao - 
7. září 2018
09:45

Stále věří, že se může stát ministrem zahraničí. Miroslav Poche (ČSSD) nevzdává svůj boj o křeslo v Černínském paláci. V rozhovoru pro Info.cz promluvil i o tom, že dle něj je Miloš Zeman, který s jeho nominací nesouhlasí, blíže k návštěvě Bílého domu než před rokem. 

„Já nejsem člověk, který by tahal trumfy z rukávu, to je spíš otázka na Jana Hamáčka a vedení sociální demokracie,“ řekl ke svému dalšímu osudu europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), kolem kterého se vedou ostré spory. Stane se nakonec ministrem zahraničí, či nikoli? On sám věří, že ano. Ačkoli je proti jak prezident Miloš Zeman, tak i premiér Andrej Babiš.

Zeman u Trumpa? Poche věří, že to vyjde

Poche nyní v rozhovoru pro Info.cz probral nejen své šance, že se ministrem skutečně stane. Probral však i šance prezidenta Miloše Zemana, svého odpůrce, který jej označuje za „sluníčkáře“, na to, aby se český prezident konečně dostal na návštěvu do Bílého domu za Donaldem Trumpem. 

Vyjde to Zemanovi ve druhém funkčním období? „Já bych se domníval, že ano. To záleží právě na nastavení té agendy,“ uvedl Poche, podle kterého však nyní chybí společné česko-americké téma.

„To je vždy úkol diplomacie a myslím si, že ta situace ve vztazích se Spojenými státy se výrazně zlepšila za poslední dobu. Jestli kdo umí a nebo neumí dostat pana prezidenta do Bílého domu, je otázkou. Ale myslím, že jsme tomu blíž, než jsme tomu byli před rokem jako česká diplomacie,“ dodal.

Babiš stále proti Pochemu

Proti nominaci Pocheho se však zvedla vlna nevole nejen na Hradě, ale i ve vládní koalici. Premiér Andrej Babiš (ANO) si však nemyslí, že by svým nedělním výrokem o tom, že europoslanec Poche nebude ministrem zahraničí, ohrožoval právě vládní koalici se sociální demokracií.

„Myslím, že si to pan Hamáček vyřeší. Já jsem řekl nějaký názor i na základě různých vystoupení pana Pocheho, která hodnotím velice nešťastně,“ řekl Babiš. Hamáček v pátek po zasedání širšího vedení ČSSD oznámil, že chce spor o nominaci Pocheho řešit až po říjnových komunálních a senátních volbách. „A v čem, koalice funguje velice dobře,“ uvedl premiér na dotaz, zda svým výrokem neohrožuje funkčnost vládní koalice.

Předseda vlády podotkl, že rozdíl mezi hnutím ANO a ČSSD je v tom, že v sociální demokracii o ministrech rozhoduje předsednictvo. „Pan Hamáček nemá jednoduchou situaci,“ dodal. Poche nyní působí v Černínském paláci jako politický tajemník. Ministerstvo proto prozatímně řídí vicepremiér Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra. „Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem,“ řekl v neděli Babiš s tím, že je nepřijatelné, aby se Poche někdy na ministerstvu choval, jako by ministrem byl. Hamáček výrok odmítl komentovat, chce s premiérem ještě jednat.

Poche naopak uvedl, že uvnitř ČSSD cítí velkou podporu a že Babiš by měl respektovat koaliční smlouvu, a tím i nominace na ministry. Poche řekl, že nechce měnit dosavadní zahraničněpolitickou orientaci Česka a nechce, aby na zahraniční politiku měla vliv komunistická strana. Rovněž odmítl, aby politika zasahovala do výběru velvyslanců, jak se to podle Pocheho stávalo v předchozí Babišově vládě.

hejhej ( 9. září 2018 10:17 )

Sociální demokraté stále dokazují, že jim nejde vůbec o lidi tohoto státu, ale o koryta. Hamáček a jeho nejbližší ve vedení ČSSD jsou sprostí vyděrači a podrazáci . Je třeba si tuto sitaci uvědomit v komunálních volbách a ti, kdo volí i do zbytečného senátu. Socany, ODS, TOP09, STAN a KDUČSL včetně vítačů Pirátů NEVOLIT !!!!

marmat ( 8. září 2018 13:12 )

ablbis:Nahoře to máte Černé na Bílem !!!7.9.18.53 Nečtete a napadáte !!!OPISUJETE !

marmat ( 8. září 2018 13:08 )

ablbis: Potřebujete k tomu slovo nejmenovaného, ale fungujícího...??? Hloupému napověz... Jediné, co mu k TOMU schází je ten papír...pořád čeká na TO lepší.......Ale tam.

marmat ( 7. září 2018 18:56 )

OK - JAKO BY HO ŘÍDILI SOBOTKA s Chovancem a Zaorálkem , aby nebyli sami !!!

marmat ( 7. září 2018 18:53 )

Bohužel už teď tam (MZ) chodí jako domů ....jako poradce Hamáčka....!!! Vidí do všeho .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa