Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš přišel o známou tvář. Stropnický skončil ve Sněmovně i ve vedení ANO

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
1. října 2018
14:00

Bývalý ministr zahraničí a obrany Martin Stropnický (ANO) se stáhl z nejvyšších pater tuzemské politiky. Podle informací Blesk Zpráv skončil nejen jako poslanec, ale také jako místopředseda hnutí ANO. Už za měsíc by měl totiž odletět do Izraele, kde bude českým velvyslancem. Na konci listopadu má do země přiletět na oficiální návštěvu prezident Miloš Zeman. Stropnický už řídí přípravu jeho cesty po telefonu.

„Prvního října bych měl to poslancování ukončit, udělám to asi notářským zápisem, který odevzdám předsedovi Sněmovny,“ řekl v polovině září v rozhovoru pro Blesk Zprávy tehdy ještě poslanec Martin Stropnický.

A Stropnický udělal, co slíbil. I když jeho fotografie stále visí na webových stránkách Poslanecké sněmovny, poslancem užnení.

„Martin Stropnický už mandát složil, předpokládám, že ke konci září,“ potvrdil Blesk Zprávám šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Později se s potrvrzením svého kroku připojil pro Blesk Zprávy také samotný Stropnický. 

„Ano, dnes odpoledne jsem složil poslanecký mandát,“ potvrdil s tím, že notářský zápis doručil do sekretariátu předsesy Sněmovny Radka Vondráčka

„Má to tu logistickou výhodu, že to není vázané na to, jestli probíhá zrovna schůze Poslanecké sněmovny. Chtěl jsem to udělat s koncem měsíce a jen to, že 30. září padlo na víkend, tak jsem to udělal k prvnímu říjnu,“ popsal Stropnický zvolený způsob rezignace. 

Kancelář jak v Poslanecké sněmovně, tak i tu poslaneckou v Praze 6 už má Stropnický vyklizené „ještě pár věcí jsem si vzal. Podal jsem si ruku s asistentkou,“ řekl ke svému loučení s vysokou politikou. Nostalgii prý ale rád nemá. 

Stropnický přišel nejen o plat poslance, ale také o poslaneckou imunitu. S nástupem do Izraele ale bude mít imunitu diplomatickou.

Náhradník je připravený

Židle po Stropnickém ale nebude dlouho prázdná. Na jeho místo totiž ve Sněmovně nastoupí dvaatřicetiletý náhradník, projektový manažer ve stavebnictví Petr Venhoda. Ve volbách sice skončil až druhý pod čarou, ale podívá se do Sněmovny i on. První náhradnice z kandidátky Monika Červíčková nahradila v červnu ve Sněmovně exministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

„V úterý by měl být pan Venhoda na mandátovém a imunitním výboru a odpoledne by měl složit před poslanci slib a tím by měl přijmout mandát,“ potvrdil výměnu poslanců Faltýnek.

Venhoda je začínajícím komunálním politikem. Je šéfem hnutí ANO v Praze 3, kde kandiduje také na starostu. Do Sněmovny tedy přijde v samém závěru předvolební kampaně. Hnutí poslal v minulosti skoro čtvrt milionu korun v několika částkách jako sponzorský dar.

Izrael na Stropnického čeká

Martin Stropnický se tak bude moct naplno věnovat už své nové práci. „Druhého října bych pak nastoupil na ministerstvo zahraničí, kde už teď trávím polovinu svého pracovního času,“ řekl před časem Blesk Zprávám ke své další práci Stropnický.

Na ministerstvu zahraničí, kde v první vládě Andreje Babiše působil jako ministr, se bude celý říjen Stropnický připravovat na svou v pořadí čtvrtou diplomatickou misi. Po Itálii, Portugalsku a Vatikánu tentokrát zamíří jako velvyslanec České republiky do Izraele.

„S největší pravděpodobností bych měl prvního listopadu odletět,“ dodal Stropnický s tím, že má rád symboly a datum 1. 11. se mu zdá pro nový pracovní start dost symbolické.

Konec i ve vedení ANO

Stropnický ale neodchází jen z Poslanecké sněmovny. Minulostí už je také jeho působení ve vedení hnutí ANO. „Členům výboru poslal Martin Stropnický také rezignaci na místopředsedu hnutí ANO,“ potvrdil Blesk Zprávám Faltýnek, který je statutárním místopředsedou Babišova hnutí.

„Velvyslanec sice smí být v nějaké straně, ale nesmí tam mít nějakou funkci, natož takto vysokou,“ pospal svůj důvod rezignovat i na post místopředsedy ANO Stropnický. Řadovým člen hnutí ale podle svých slov i dál zůstává. 

Rozhodnutí Stropnického Jaroslav Faltýnek respektuje, i když to vnímá jako ztrátu pro hnutí. Protože Martin byl osobnost, která byla v hnutí od samého začátku. Mně třeba se s ním výborně spolupracovalo. V minulosti v diplomacii pracoval, takže to bude určitě kvalitní ambasador,“ je přesvědčený Faltýnek.

Od pondělka je tak ANO bez jednoho místopředsedy, křeslo po Stropnickém bude zřejmě prázdné až do jara příštího roku, kdy zasedá sněm hnutí. Ten bude volit kompletně nové vedení hnutí.

Praha jako problém

Stropnický svého času vedl jako krizový manažer rozhádanou pražskou buňku hnutí ANO. Ta během posledních let měnila své vedení hned několikrát. Nejdříve ji řídila Radmila Kleslová, někdejší Babišova pravá ruka a bývalá starostka Prahy 10, která na své veřejné funkce rezignovala, aby v nadcházejících volbách nyní opět kandidovala v Praze 10 z druhého místa.

Po sporech si v ANO zvolili v Praze do svého čela právě Martina Stropnického, kterého ale loni v listopadu nakonec vystřídal radní Prahy 11 Jan Říčař.

Právě časté výměny i špatnou práci vyčítá pražskému ANO šéf hnutí a premiér Andrej Babiš.¨„Historicky se vedení naší organizace měnilo xkrát, nejsem úplně spokojený, že jsme to nevybudovali,“ střílí šéf hnutí do vlastních řad.

A kritizoval také přímo Stropnického, který podle něj nebyl příliš dobrý manažer. „Z hlediska toho manažerského mu to zas až tak nešlo, protože toho měl moc (ve své době byl nejen místopředsedou hnutí, ale také šéfem pražské buňky, poslancem a také ministrem – pozn. red.). Stal se pražským předsedou, protože jsme byli v nějaké krizi a bojovaly tady dvě party, ale myslím si, že se to zklidnilo,“ zhodnotil Stropnického působení v čele pražského ANO Babiš.

Premiérovi je líto, že Stropnický, který si před odjezdem ještě doléčuje problémy s krční páteří, odchází z české politiky. „Určitě bude chybět, jeho vystoupení ve Sněmovně vždycky byla skvělá a je mi to líto. Na druhé straně ho chápu a trochu mu závidím ten jeho klidnější život,“ dodal Babiš na adresu odcházejícího Stropnického.

Známé tváře Babiš neudržel

Hnutí ANO už ztratilo několik výrazných tváří. V červnu skončil v politice exministr spravedlnosti a pražský poslanec Robert Pelikán, s hnutím se rozešla také jedna z prvních tváří hnutí europoslanec Pavel Telička. A také europoslanec Tomáš Ježek.

Jen měsíc vydržel jako člen hnutí ANO podnikatel s betonem Tomáš Březina, z hnutí odešla také někdejší poslankyně ANO Kristýna Zelienková, která se nakonec přidala k TOP 09. Naopak z ODS do hnutí ANO vstoupila v Praze 11 jedna ze zakládajících členek ODS a starostka této městské části Marta Šorfová, která ještě před dvěma lety kandidovala za občanské demokraty do Senátu.

marmat ( 1. října 2018 22:18 )

jak málo stačí dětem k radosti....nediskutovat a "jakovtipkovat"....

jemtakjen ( 1. října 2018 19:39 )

Líp by se četlo-Babiš skončil ve vězení. Každopádně si to za všechny zvěrstva zaslouží že ?

jentakjenstb ( 1. října 2018 19:35 )

Však má Bureško Čapí zobák.

gralik ( 1. října 2018 19:30 )

Ztrať se hned, zloději.

marmat ( 1. října 2018 19:23 )

zdenekklempl stb Chybí Vám zřetelná a důležitá KONCOVKA...DERNIÉRA tohoto defacto "premiéra"!Zašpinil si karmu jako málokdo v politice za 40 let...Na jeho "navýšení důchodů 35,-Kč/měsíc! NIKDO/nikdy NEZAPOMENE....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa