Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poche se pustil do Babiše: S komunisty a lidmi od Zemana chce kádrovat ČSSD

Autor: Jakub Veinlich - 
2. září 2018
14:40

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš vnímá europoslance Miroslava Pocheho v pozici politického tajemníka na ministerstvu zahraničí negativně. A prý není sám. V televizi Prima Babiš v neděli řekl, že s Pochem jako šéfem české diplomacie nepočítá. Pro Blesk Zprávy uvedl, že očekává od předsedy ČSSD Jana Hamáčka na post ministra zahraničí novou nominaci. Poche se v reakci na to do předsedy vlády pustil s tím, že chce ovládnout zahraniční služby a že hledá spojence v maďarském premiéru Orbánovi.

Co říkáte na slova Andreje Babiše, že vaše působení na ministerstvu zahraničí je negativní a že vy určitě ministrem nebudete?

Podle mého žádný sociální demokrat není nadšený z vlády s Andrejem Babišem, který je trestně stíhaný. Na druhou stranu, pokud jsme chtěli, aby tato země měla vládu s důvěrou, tak jsme museli udělat kompromisy a já velmi nerad slyším, že pan Babiš chce kádrovat sociální demokracii spolu s Vojtěchem Filipem a lidmi z okolí pana prezidenta. Já si ani nemyslím, že je to o migrační politice, ale o tom, že Andrej Babiš a Vojtěch Filip chtějí zasahovat do personálního složení zahraniční služby a já jsem jasně deklaroval, že to nehodlám připustit.

Vy dál trváte na své nominaci na ministra zahraničí, nebo přijdete s nějakým vlastním řešením?

Páteční rozhodnutí předsednictva ČSSD, kterého já nejsem členem, jen jsem se ho účastnil, jasně řeklo, že se tím budeme zabývat po volbách a já znovu říkám, že pokud má být jediným naším zahraničně politickým partnerem maďarský premiér Viktor Orbán, tak to prostě sociální demokracie nepřipustí. My chceme, aby Česká republika byla součástí Evropy. Velmi stabilním a silným partnerem. Rozhodně naším vzorem není Viktor Orbán.

Čili vy ani nesouhlasíte s nedávnou rychlou návštěvou Andreje Babiše v Maďarsku?

Ta návštěva vyplynula z toho, že Andrej Babiš byl velmi neúspěšný na cestě do Itálie, a tak si hledá partnery, kterým my říkáme like-minded (stejně smýšlející, pozn. redakce) a jediným takovým partnerem zůstává Viktor Orbán. To znamená, že Andrej Babiš se chce posunout do tohoto extrému a v tom je mezi námi velký rozdíl.

Mluvil jste o té vzniklé situaci, třeba i mezi čtyřma očima s předsedou Janem Hamáčkem, který je pověřený řízením ministerstva zahraničí? Ptám se na to, zda máte nějaký příslib, že bude trvat na vaší nominaci na ministra zahraničí i dál, nebo je náznak toho, že by se jím mohl stát někdo jiný?

My se s Janem Hamáčkam bavíme pravidelně, velmi intenzivně a zatím jsem nic takového nezaznamenal. Jan Hamáček by mohl přinést, kdyby chtěl nějaké jiné řešení už v pátek, kdy to někteří očekávali, já ale zatím cítím jeho silnou podporu.

A sám očekáváte, že to jiné řešení může nakonec nastat? Že vy byste na ministerstvu zůstal ve stávající pozici a hlavou úřadu by byl někdo jiný?

Nechci to nijak ani komentovat. Teď je ta situace jasná. My se k tomu jako ČSSD vrátíme po volbách a žádná jiná varianta v tuto chvíli na stole není.

marmat ( 4. září 2018 00:27 )

Není taky z Děčína, nebo tam jen plul na parníku s panem Horáčkem (maskot chráněné dílen)....byl by to zajímavý happyend!!!

Omur ( 2. září 2018 22:43 )

Čistě zbohatlý miliardář kritizuje zloděje. Smích si za svými plky dává sám, půl pořadu propípá, dobytek sprostý .. s.r.áč.? to se nepíše snad ani zde.

Omur ( 2. září 2018 22:40 )

Jo tak, je Soukup. Proto to ticho.

Omur ( 2. září 2018 22:28 )

Dodávám, kázeň a zdraví.

Omur ( 2. září 2018 22:25 )

Z druhé strany se mi vzdor líbí, nepodlehnout vrtochům za nezvolení Z. To je prvotní truc, zbytek už se najde-našel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa