Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Duely Blesku: Síly změří Okamurův bratr, herec z Ulice nebo Syřan, co nechce cizince

Autor: Bohuslav Štěpánek, dv - 
10. září 2018
06:01

V předvolebních Duelech na Blesk.cz bude od 10. do 13. září obhajovat své postoje a názory dalších osm kandidátů do Senátu. Do říjnových voleb jdou buď za své politické strany, nebo jako nezávislí s případnou podporou. Bude mezi nimi například primátor Mladé Boleslavi syrského původu Raduan Nwelati (ODS) nebo starší bratr Tomia Okamury Hayato (KDU-ČSL), který se s ním už dlouhodobě názorově rozchází.

 

Nulová tolerance vůci cizincům ze Škodovky?

Ostrá kampaň Raduana Nwelatiho (ODS), primátora Mladé Boleslavi, popudila Škodu Auto Ostrá kampaň Raduana Nwelatiho (ODS), primátora Mladé Boleslavi, popudila Škodu Auto | Blesk - Jarmila Hluchá, Profimedia a reprofoto Facebook

Už v pondělí změří své síly v našem Duelu Raduan Nwelati s Danielou Weissovou. Mladoboleslavský primátor kandiduje za ODS, jejímž je také členem. Lékař a politik Nwelati je po matce Čech, po otci Syřan. Známý je svou nulovou tolerancí vůči cizincům, kteří porušují zákony. To je mimo jiné také jedno z jeho předvolebných hesel.

Proti němu usedne ve studiu herečka a pedagožka Daniela Weissová, která je členkou Pirátů a kandiduje do Senátu také v Mladé Boleslavi. Dříve podnikala, teď působí jako dramaturg, Zdravotní klaun a aktivní herečka alternativního divadla. Jejími tématy jsou svoboda, morálka, lidství, vzdělání a kultura.

Babišův ostrý kritik proti jeho nástupci na financích

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny, která diskutovala 5. prosince v Praze o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny, která diskutovala 5. prosince v Praze o návrhu státního rozpočtu na příští rok. | ČTK

Pozvání do úterního Duelu přijal podnikatel v informačních technologiích Ivan Pilný, který byl ministrem financí v Sobotkově vládě a také poslancem. Pilný, který je členem hnutí ANO, například založil a vedl českou pobočku Microsoftu, také řídil Český Telecom. Kandiduje v Praze 12. Střetne se s ekonomem a státním úředníkem Lukášem Wagenknechtem, který je nestranným kandidátem Pirátské strany.

Wagenknecht, který pochází z Chrudimi, ale kandiduje v Praze 8, působil na ministerstvu vnitra a poté střídavě v soukromé a státní sféře. Odborník na interní audit, řízení kvality a evropské fondy je známý svou ostrou kritikou Andreje Babiše.

Konzervativní lidovec proti liberálovi, co chtěl na Hrad

Marek Hilšer a Hayato Okamura budou hosty Duelu ve středu. Dvaačtyřicetiletý lékař Hilšer neuspěl v posledních prezidentských volbách, ve kterých byl nejmladším kandidátem. Jako vědec se zaměřuje na boj s rakovinou, v minulosti protestoval proti záměru tehdejšího ministra zdravotnictví Julínka privatizovat fakultní nemocnice a také proti reformám školství ministra Dobeše. Do Senátu se chce dostat jako nezávislý.

Hayato Okamura ve Studiu Blesk Hayato Okamura ve Studiu Blesk | Alexandr Malachovský / Blesk

Lidovec Hayato Okamura je starší bratr Tomia, se kterým se už dlouho názorově rozchází. Hayato je silně věřící a proevropsky orientovaný katolík, který se živí jako tlumočník do japonštiny a průvodce japonských turistů. Kritizuje prezidenta Miloše Zemana za jeho proruské a pročeské tendence.

Sociolog poměří síly s hercem z Ordinace

Vladimír Kratina v seriálu Ulice Vladimír Kratina v seriálu Ulice | TV Nova

Sociolog a bývalý poslanec Ivan Gabal je jeden ze spoluzakladatelů Občanského fóra a pracoval v týmu tehdejšího prezidenta Václava Havla. Jeho oborem je regionální a sociální rozvoj, sociologické, komunikační, mediální a politické analýzy nebo čerpání dotací. Do Senátu kandiduje jako nestraník za Zelené v Praze 2 a 3. V předvolebním Duelu změří síly s hercem, zpěvákem, písničkářem a producentem Vladimírem Kratinou.

Herec známý například z Ulice nebo Ordinace v růžové zahradě na Nove usiluje o křeslo v Senátu jako nezávislý na kandidátce ODS v Praze 2. Kratina se po revoluci krátce angažoval v Občanském fóru. Do politiky vstupuje, protože chce přispět k udržení naší naděje a práva na spravedlnost, svobodu a šťastný, kvalitní život, a také bojovat proti mocižroutům. Diskutovat spolu budou ve čtvrtek.

Programové schéma duelů na příští týden: 

  • Pondělí 10.9. od 15:00 živě  - Raduan Nwelati (ODS, Mladá Boleslav) vs. Daniela Weissová (Piráti, Mladá Boleslav)
  • Úterý 11.9. od 15:00 živě - Ivan Pilný (ANO 2011, Praha 12) vs. Lukáš Wagenknecht (Piráti, Praha 8) 
  • Středa 12.9. od 15:00 živě - Marek Hilšer (nez., Praha 2) vs. Hayato Okamura (KDU-ČSL, Praha 8)
  • Čtvrtek 13.9. od 15:00 živě - Ivan Gabal (Zelení, Praha 2 a 3) vs. Vladimír Kratina (ODS, Praha 2) 

Podívejte se na záznamy duelů z prvního týdne:

Video  Senátorský duel: Drahoš a Fischer nakládali Zemanovi  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Senátorský duel: Kubera o zlodějinách vlády, Holovská máchala vařečkou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Duel Paroubka a Sykové: O vypařených milionech a Babišovi  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Senátorský Duel: Komunista Mňuk by KSČM přejmenoval, ústavní právník Gerloch ji má za demokratickou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa