V dnešní době, kdy se stále zdůrazňuje, jak velký vliv má strava na naše zdraví a jak bychom měli hledět na kvalitu potravin, leckdo touží po tom, aby si mohl vypěstovat vlastní zeleninu. Ovšem ne každý má to štěstí, aby byl majitelem zahrádky, kde by svůj sen mohl realizovat. Vlastní zeleninu ale můžete pěstovat i v truhlíku umístěném třeba na parapetu. Umístit jej ale můžete třeba i stěnu balkónu.

„Už je to alespoň osmnáct nebo dvacet let, co jsem byla na výstavě s názvem Květy pijí z knotů a tam mi učarovala idea pěstování zeleniny v truhlíku,“ vzpomíná úspěšná a dlouholetá pěstitelka Libuše Janků ze Včelar. „A tak jsem si koupila své první truhlíky a knot a pájkou jsme do nich zespodu udělali dírky, kterými jsme knot provlékli.“ Takto připravený truhlík se naplní zeminou a osadí a poté se vloží do vyšší podmisky. Do ní se pak lije voda a přidává hnojivo. Funguje tedy podobně jako samozavlažovací truhlík, jen voda je stále volně přístupná.

„Což je v horkém létě opravdu velkou výhodou,“ poznamenává k tomu paní Janků, která tímto způsobem už celá léta pěstuje zeleninu, zejména dobře se prý daří celerům, ale také například jarní cibulce, paprikám, rajčatům, ředkvičkám či kedlubnám. Substrát používá vlastní, z kompostu, a přihnojuje krystalickými hnojivy. „Ve vedrech, která v létě panovala, vypije zelenina v truhlíku o šířce 60 cm za den tak 6 litrů vody,“ dodává. Další výhody spatřuje odbornice v tom, že se nemusí k truhlíkům ohýbat, takže ji nebolí záda, a nezanedbatelný není ani fakt, že v truhlících nemůže značkovat její pejsek.

Truhlík naplněný bohatou úrodou je velice těžký, a proto je má paní Libuše na speciálně vyrobených zpevněných závěsech. „Po sklizni se substrát vysype zpět na kompost a truhlíky se musí před zimou důkladně vyčistit, vydezinfikovat, nechat usušit stejně jako knoty,“ uzavírá pěstitelka. „Ale jeden truhlík s celery si schovávám vždy dovnitř domů na parapet, takže mám po celou zimu k dispozici na vaření zelenou nať i čerstvou bulvu.“

Další vychytávky všeho druhu, pro kutily, zahrádkáře a všechny, kteří si rádi usnadní život originálními nápady, najdete v dalším díle oblíbeného pořadu VYCHYTÁVKY LÁDI HRUŠKY, který běží v neděli ve 12:50 hodin na Primě.