Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Co chtějí Češi v kinech? Slyšet svůj rodný jazyk, pořádně se zasmát a prožít akci!

Co chtějí Češi v kinech? Slyšet svůj rodný jazyk, pořádně se zasmát a prožít akci!
Co chtějí Češi v kinech? Slyšet svůj rodný jazyk, pořádně se zasmát a prožít akci!  (Autor: Blesk)
Autor: Ivan D. Hladík - 
13. srpna 2018
08:30

Originál s titulky, nebo hezky česky? V dávném sporu návštěvníků kin je jasno! Na otitulkované verze v původním znění chodí do kina jen každý desátý Čech. Dabing pak žádá celých 74 % diváků.

Že má český dabing stále dobrý zvuk, byť se za poslední roky musel hodně uskromnit a neprožíval právě snadné období, ví každý, kdo kdy vkročil do kina. Že mu ale pořád drtivá většina diváků dává přednost, to už může být překvapení. Letošní červencový průzkum mezi 520 dotazovanými ve věku 18 až 64 let ukázal překvapivé výsledky. Data průzkumu sbírala on-line v Českém národním panelu společnost Client Service Manager agentury NMS Market Research. Po jejich sečtení vyšlo najevo, že mateřský jazyk před snímky v originálním znění upřednostní 74 % diváků. Naopak zásadním odpůrcem předabování hereckých výkonů je každý desátý Čech.

Patříte mezi ty, kdo by si komedii Dámský klub užili v originále, nebo s dabingem? Pusťte si ukázku ve videu:

Video  Komedie Dámský klub měla českou premiéru 24. 5. 2018.  - Bioscop
Video se připravuje ...

Výzkum se věnoval i tomu, co Čechy zaručeně přitáhne do kina. Tam se překvapení nekoná – humor byl vždy tím, co u nás zabíralo. Komedii si tak nenechá nikdy ujít 75 % Čechů. Akční řežby pak zajímají 52 % diváků. Nejraději si filmy vychutnáváme v tradičních kinosálech (55 %), třeba takovému 4DX formátu dá šanci jen 6 % Čechů. Kinu se prostě pořád daří, i když mu na paty šlapou internetové a kabelové televize. Loni kina dokonce překonala vlastní rekord se 39,92 miliardami dolarů v tržbách. Vysvětlení je prý také jasné: divák chce vidět film brzy, kvalitně a dá na reklamu, je-li dobře a draze udělaná.

Většina Čechů by si film podle komiksu vydavatelství Marvel s názvem Thor: Ragnarok daleko raději vychutnala s dabingem:

Video  Film podle komiksu vydavatelství Marvel s názvem Thor: Ragnarok měl českou premiéru 26. 10. 2017  - Falcon
Video se připravuje ...

Nejčastějšími českými diváky jsou lidé ve věku 18 až 34 let, pak návštěvnost razantně klesá. Doporučení na film nejvíce hledají u známých (51 %), z recenzí (47 %), či trailerů (46 %), na místě se rozhoduje jen 16 % z nich. Paradoxně před velká plátna míří v hojném počtu i filmoví piráti. „Z průzkumu vyplývá, že neplatí obecná představa – stahuju filmy, a proto nepotřebuji chodit do kina. Naopak, právě piráti chodí do kina častěji,“ vysvětluje Kamil Kunc ze společnosti Client Service Manager agentury NMS Market Research. Zásadně proti stahování filmů se vymezuje 9 % Čechů, k pirátství se pak v Česku přiznává 55 % dotázaných.

nikki ( 13. srpna 2018 08:45 )

 Dávam prednost filmu s titulky. Ale ne v pripade 3D, to nezvladam 😸

Zobrazit celou diskusi