Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministerská „kuchařka pro chudé“ děsí experty: Nezdravá a drahá jídla z konzerv

Autor: AKu - 
20. června 2018
10:45

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo Úspornou kuchařku, která by měla údajně pomoci nemajetným lidem uvařit z dostupných surovin kvalitní jídla. Podle expertů je však výsledné dílo podpořené z evropských peněz amatérismus, který nabízí předražené a nezdravé recepty plné přesolených a konzervovaných potravin. Zprávu přinesly středeční Lidové noviny.

Publikace, kterou ministerstvo vydalo v nákladu 3300 kusů, je zdarma distribuována v azylových domech, zájemci si ji mohou stáhnout také na internetu. Podle mluvčího resortu Vladimíra Řepky je určena pro příjemce potravinové pomoci, autoři však v knize uvádějí, že se pokoušeli pamatovat na všechny, včetně rodin s dětmi.

Pokud by však čtenář brožury očekával, že z kuchařky připraví pro děti cenově úsporný a zdravý pokrm, čeká ho zklamání. Většina receptů má ke zdravé výživě opravdu daleko a nabízená jídla navíc nejsou ani cenově úsporná, tvrdí kritici. Roman Vaňek z Pražského kulinářského institutu kuchařku označil pro list za „knižní šílenost“, podle něj lze vařit levněji a zdravěji z čerstvých surovin.

Podobný názor má i profesor Štěpán Svačina, přednosta klinika endokrinologie a metabolismu VFN v Praze: „V této kuchařce nejsou úplně zdravá jídla, chybí tam zelenina, recepty obsahují příliš mnoho soli“, uvedl pro Lidové noviny, aby dodal: „Největší chybou je časté používání konzervovaných potravin. Určitě to nejsou optimálně investované peníze EU.“

Tvorba kritizované kuchařky vyšla celkem na 75 tisíc korun a podle mluvčího Řepky se na ní podílely Slezské Diakonie, Institut cirkulární ekonomiky, iniciativa Zachraň jídlo a Sekce výživy a nutriční péče.

Jak je možné, že i při takto rozsáhlé spolupráci vzniklo dílo, které se zdravým a dostupným vařením nemá mnoho společného? Vysvětlení tu zkoušela najít Lenka Waszutová ze Slezské diakonie: „Podklady připravoval náš tým lidí, vše zaštiťoval kolega, který je ale momentálně v zahraničí a s nímž se nám nepodařilo spojit. Pokud vím, on je řadu let v blízkém kontaktu s lidmi bez domova, nejspíš receptury sbíral od nich. Ne všechno v knize je ale od nás.

Diakonie: Měla to být kuchařka z potravinové pomoci

„My jsme dodávali recepty pro využití potravinové pomoci. Jestli to ministerstvo prezentuje jako kuchařku pro chudší rodiny s dětmi, je to chyba. Ty si mohou nakoupit čerstvé potraviny mnohem levněji v akcích v supermarketech,“ řekla Waszutová.

Spíše než úsporná kuchařka by se tak pro knihu zjevně hodil například název „Vaříme z potravinové pomoci“. „Věřím, že lidé ze Slezské Diakonie nehodlali na tomto ‚díle‘ zbohatnout. Stejně tak chápu, že mají právo vědět o kvalitě jídla, alergenech, nutričních hodnotách, relevantních kuchařských postupech atd. podstatně méně, nežli profesionální kuchař,“ zmínil Roman Vaněk. „Podstatné je potvrzení arogance, lenosti, neschopnosti a pokrytectví ministerských úředníků. Jejich totální odtržení od reálného světa s nízkým příjmem,“ dodal.

 

flora ( 20. června 2018 19:07 )

Bohužel i přes tvoje vzdělání jsi nepochopila o čem píši. Nicméně vystudovat dnes VŠ je velmi jednoduché a má ji snad skoro každý. Natož dálkově a bakalářem počínaje . Zbytečně si honíš tričko, ty bys za minulého režimu tu VŠ nedala A pokud se opět i přes své VŠ vzdělání domníváš, že dnes na sebe lidé nedonášejí a nechovají se jako hajzlové, vrať prosím tě ten tebou tolik vychvalovaný diplom. Jen žvaníš, ty sebestředná hlupňo.

petrpupkin ( 20. června 2018 16:41 )

Ať s té kuchařky vaří v poslanecké sněmovně pro poslance a bude to i cenové relaci kterou platí za jídla ve sněmovně.

13352 ( 20. června 2018 14:31 )

ale tady přece nešlo o VŠ, také si nemusím stěžovat na studium a zaměstnání, ale tady šlo především o to, že se vymýšlí nějaká kuchařka pro chudé lidi...navíc někteří lidé opravdu nemohou za svoje malé nebo přímo nízké příjmy, jsou profese, kde to tak prostě je....a naší úředníci vymýšlí takové paskvily...to přece nikomu nepomůže...takže se mi nelíbil příspěvek alumno, který mi připadal trochu sebestředný....ona se má dobře, ona má VŠ, ona má krásné zaměstnání.....ale tady to není přece o ní.....jde o to, vcítit se trochu do jiných, jak píšete, nemá každý odvahu se do něčeho pouštět, ale to přece neznamená, že je horší než třeba Vy nebo já, nebo kdokoliv jiný.....

panamira ( 20. června 2018 14:30 )

Propagátor kuchařky by měla být kulička Němcová. Jako politik by všem vysvětlila výhody a zdravotní nezávadnost propagované kuchařky.

anna1234 ( 20. června 2018 13:51 )

.. ale nejde jenom o studium na VŠ. Každý! např. zedník, švadlena, ekonom zkrátka kdokoli, mohl od devadesátých let uplatnit to co uměl, mohl si řídit práci podle svého, ale taky být sám za sebe zodpovědný! Chápu, že ne každý na to měl odvahu, jednoduché to nebylo, bohužel právě tihle neodvážní dneska nadávají těm, co vzali osud do svých rukou, do zlodějů. Nikdo nemohl čekat, že ty pečené holuby za něj někdo zařídí, každý se mohl chopit příležitosti a prodat to o uměl. A žádnou VŠ k tomu ani nepotřeboval. Jenom šikovnost a odvahu.

Zobrazit celou diskusi