Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamáček s Babišem se nedohodli. Poche je dál ve hře a do vlády chce

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
16. června 2018
20:03

Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) se odpoledne sešli na společné schůzce, na které řešili ministry budoucí vlády. Sociální demokraté dál trvají na pětici známých jmen, tedy i na Miroslavu Pochem jako na kandidátovi na šéfa české diplomacie. Babiš jeho jméno „donese“ v neděli prezidentu Zemanovi. Nebude se ale jednat o formální návrh nové vlády. Zemanova prohlášení směrem k Pochemu jsou navíc podle experta nevhodná, ale nikoliv protiústavní. Česko nemá vládu s důvěrou už přes půl roku.

Koaliční smlouva mezi ANO a ČSSD ještě není ani podepsaná a první, nutno říct, že očekávaný, střet je na světě. Bude, nebo nebude Miroslav Poche kandidátem na ministra zahraničí?

„Výstupem dnešní schůzky je, že pan premiér bude informovat pana prezidenta o situaci, jací jsou kandidáti, jak za ANO, tak sociální demokracii. Kandidáti sociální demokracie jsou ti, kteří byli schváleni předsednictvem. Toto může vytvořit prostor na schůzky pana prezidenta s kandidáty, jak avizoval pan prezident,“ řekl Hamáček novinářům po hodinovém setkání. Další vývoj zatím nechtěl předjímat.

„Naši členové hlasovali v referendu o dvou dokumentech - o programu a principech koaliční spolupráce. Pokud by se ukázalo, že se nepostupuje podle těchto principů, tak by to mohl být problém,“ pohrozil přesto předseda ČSSD.

Babiš poté na krátké tiskové konferenci zopakoval, že nejjednodušší by bylo, kdyby se Poche své nominace sám vzdal. Europoslanec to ale odmítá. Premiér do Lán v neděli skutečně doveze prezidentu Zemanovi kompletní seznam adeptů na novou vládu, o akt „navržení“ se ale prý jednat nebude. S Pochem se prý osobně setkávat nebude, podle něj by taková schůzka nic nepřinesla.

„Nebudu formálně předkládat členy nové vlády, ale budu pana prezidenta informovat o stávající situaci v nominacích jednotlivých členů,“ poznamenal Babiš k aktuální situaci. Na dotaz Blesk Zpráv také přiznal, že už má jasno o všech ministrech za hnutí ANO. Jména ale neprozradil.

Podle rozhovoru, který Babiš poskytl, nemá smysl europoslance navrhovat, když proti němu má výhrady nejen prezident, ale také KSČM, jejíž hlasy případná koalice potřebuje pro získání důvěry. Hamáček se tomu brání s tím, že si s Babišem slíbili, že si nebudou ministry vzájemně „kádrovat“. „Taková dohoda nikdy nebyla,“ poznamenal k tomu Babiš před novináři.

Poté, co vyšlo najevo, že jméno Pocheho v neděli doputuje k Zemanovi, jeho mluvčí na Twitteru uvedl, že Zeman ho šéfem diplomacie nikdy nenavrhne. 

Poche ministrem být chce

Propíraný europoslanec ale neuvažuje o tom, že by přestal usilovat o funkci ministra zahraničí, jak ho vybídl premiér. „Myslím, že bychom teď všichni ocenili, kdyby se pan Poche zachoval státotvorně a na té funkci nelpěl,“ řekl na adresu Pocheho Babiš.

Poche pro ČTK poté Babišovi vzkázal, že jeho nominace byla schválena už před vnitrostranickým referendem ČSSD, které rozhodovalo o vstupu do vlády s ANO. „Zradil bych tím program a postoje, které jsem mnohokrát za těch šest týdnů (doba konání referenda) sdělil, rozhodně o tom neuvažuji,“ řekl. 

Zeman dříve uvedl, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku, což jsou dvě základní orientace zahraniční politiky. Podle Babiše by vládu s Pochem nepodpořili ani komunisté, kteří by měli koalici pomoci v hlasování o důvěře. „Takže ji nemá smysl navrhovat. Prezident by ji ostatně odmítl i jmenovat. Pokud bychom takovou vládu přesto navrhli, vznikne ústavní krize, ve které se opravdu nechci angažovat,“ uvedl k tomu Babiš. 

Sociální demokraté v pátek odtajnili výsledky vnitrostranického referenda. Přes 58 % členů ČSSD podpořilo vstup do vlády a strana, která získala ve volbách jen 7,27 % hlasů, by tak měla vstoupit do koalice s vítězným hnutím ANO. Česko nemá vládu s důvěrou od 13. prosince, kdy oficiálně rezignoval kabinet Bohuslava Sobotky, tedy už půl roku.

Expert: Protiústavní Zeman není

Prohlášení prezidenta Miloše Zemana o nejmenování Pocheho ministrem není podle ústavního experta Jana Kysely protiústavní, právník ho však pokládá za nevhodné. Jde podle něj o věc vkusu a chápání rolí v ústavním systému.

Další odborník na ústavní právo Aleš Gerloch vnímá nynější situaci tak, že prezident nemůže Pocheho zatím ani jmenovat, ani odmítnout. Premiér Babiš bude v neděli prezidenta informovat o personálních návrzích ANO a ČSSD, které se pokouší vytvořit koaliční vládu.

hejhej ( 19. června 2018 14:44 )

Nedivím se p.Babišovi, p. prezidentovi i KSČM, že Pocheho za ministra nechtějí. Jednak je vítač, zpronevěřil peníze na magistrátě. To, že je vystudovaný ještě neznamená, že má patent na inteligenci. Když mluví, bohužel i vypadá jako retardovaný. To byl měl být zahraniční ministr ????? Hamáček a Poche stojí za ho.....

pinia ( 19. června 2018 00:26 )

Havel versus Zeman : Zdeněk Urban, Milovice : Pražští kavárníci a české problémy . . Když Václav Havel běhal opilý v uniformě vojáka Hradní stráže po Hradě, bylo to roztomilé.Když se Miloš Zeman občas někde napije, hned je ochlasta(v tom lepším případě).Když Václav Havel chodil o***vat komediantku v době, kdy mu umírala žena,tak to byl bohém.Když Miloš Zeman nazve pi.u pi.ou, tak je sprosťák bez morálky. Když měl Václav Havel zdravotní potíže, byl to chudinka a držely se div ne noční vigílie.Když je nemocný Miloš Zeman, může si za to sám, protože má nemožnou životosprávu a zaslouží si to a měl by hlavně odstoupit. Když Havel vyzýval k bombardování států a lidí, do kterých mu nic nebylo,tleskali mu vestoje.Když navrhne Zeman cestu na mírové urovnání sporu, tak po něm plivou.

pako45000 ( 18. června 2018 15:32 )

Hamáček je křivák!!

marmat ( 18. června 2018 10:41 )

pane riha ideálně žádná záplata...ignorovat je pro ně trest.

marmat ( 18. června 2018 10:18 )

nemokar: Víte, co je to placený troll.....to jsou VŠICHNI ti zde níže o kterých píšete!!! Zdenekk je zaštiťuje-supluje mnoho niků a říká si také klidně admin !!!Úkol těchto "IQ" je rozdmychávat za výplatu diskuzi...Nečekejte od nich NIKDY diskuzi-jen ANONYMNÍ vulgaritu !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa