Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš proti plánu ČSSD: Pocheho by Zemanovi na ministra zahraničí nenavrhl

16. června 2018
13:23

Premiér Babiš (ANO) by nemohl prezidentovi navrhnout kandidáta ČSSD Pocheho na ministra zahraničí. Věří, že problém vyřeší Hamáček se Zemanem, řekl deníku Právo. V rozhovoru svůj postoj zdůvodnil rozpornými představami o migraci i nesouhlasem prezidenta a komunistů.

Babiš má dnes na programu setkání s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a v neděli předá prezidentovi Miloši Zemanovi na zámku v Lánech seznam navrhovaných ministrů. Sněmovní hlasování o důvěře vládě by se mohlo podle Babiše uskutečnit ve středu 11. července. Komunisté by o své toleranci kabinetu měli definitivně hlasovat za dva týdny.

Sociální demokracie by měla podle dohody s ANO obsadit ve vládě pět ministerských křesel. Hamáček by měl řídit ministerstvo vnitra. Šéfem diplomacie by měl být podle ČSSD europoslanec Miroslav Poche, k němuž má vážné výhrady především Zeman. „Já to určitě projednám s panem Hamáčkem a panu prezidentovi ten návrh předložím,“ uvedl v pátek Babiš.

Video  Jan Hamáček představil, koho bude chtít mít ČSSD ve vládě. Kromě něj to budou Poche, Krčál, Staněk a Toman.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Hamáček po zveřejnění Babišova postoje k Pochemu podotkl, že den předtím Babiš vyzýval, aby se problémy neřešily přes média. A dodal, že slíbil i to, že si strany nebudou navzájem kádrovat ministry. 

Hamáček by měl řídit ministerstvo vnitra. ČSSD zároveň navrhne na ministerstvo práce a sociálních věcí bývalého náměstka Petra Krčála, na zemědělství šéfa Potravinářské komory Miroslava Tomana a na kulturu olomouckého primátora Antonína Staňka. 

Prezident Zeman dříve uvedl, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku, což jsou dvě základní orientace zahraniční politiky. Podle Babiše by vládu s Pochem nepodpořili ani komunisté, kteří by měli koalici pomoci v hlasování o důvěře.

„Takže ji nemá smysl navrhovat. Prezident by ji ostatně odmítl i jmenovat. Pokud bychom takovou vládu přesto navrhli, vznikne ústavní krize, ve které se opravdu nechci angažovat,“ uvedl Babiš.

Babiš připustil, že jeho krok bude interpretovaný jako podraz, ale podle něj zasáhnout musel. „Jinak by celý projekt menšinové vlády s ČSSD skončil nezdarem, a to jsem fakt nechtěl,“ uvedl. Ocenil by, kdyby se Poche zachoval „státotvorně“ a na funkci nelpěl. „Uvidíme, jestli jsou hlasy členů ČSSD víc, než zájem jednoho politika,“ konstatoval Babiš.


Babiš zatím nesdělil jména kandidátů do nové vlády za ANO, když někteří pokračovat nebudou. Půjde minimálně o ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána. Jména nominantů na ministry chce Babiš zveřejnit v neděli po schůzce se Zemanem. Někde se ještě rozhoduje mezi dvěma kandidáty. 

osinek ( 18. června 2018 14:30 )

Není krajně podivné, že prezident jmenuje trestně stíhaného politika Andyho čerpače premiérem a vadí mu Poche? Ty nevíš troubelo, že šéf komoušů Filip lhal, když tvrdil že Poche hlasoval v Evropském parlamentu pro rezoluci, aby ty členské země EU, které nechtějí brát běžence tj. i Česko, byly potrestány? Včera v pořadu ČT "Otázky václ Moravce" na tuto Filipovu lež o Pochem poukázal člen evropského parlamentu P.Ježek zvolený za Hnutí ANO! I další čeští poslanci v Evrop parlamentu kritizují Filipa za šíření nepravd Dokonce poslanci za KSČM v evropském parlamentu se nezastali svého předsedy Filipa a netvrdí, že Poche vystupoval proti zájmům Česka Příště trochu přemýšlej santixkauzi než začneš psát ty bláboly

osinek ( 18. června 2018 14:10 )

Čobolák nemá koule!! Navíc kličkuje a šíří polopravdy! Blábolům bývalého (slovenskými soudy potvrzeného) donašeče komunistické tajné policie STB Bureše mohou věřit pouze naivové nebo členové Hnutí ANO Dle ústavy ČR prezident musí jmenovat vládu navrženou premiérem. Česko je totiž parlamentní republika! A prezident musí srazit poslušně podpatky a vládu jmenovat. Havel a Klaus vždy jmenovali vlády ve složení navrženým dezignovaným premiérem

monhtik ( 17. června 2018 11:09 )

Pan Poche je pěkný výžirka, jako europoslanec nemá ve vládě co pohledávat. Jak se chce vykonávat ministerskou funkci když bude sedět v Bruselu. Nehledě na jeho názory na migraci a kvóty.

zawaro ( 16. června 2018 16:43 )

Předem se zná závěr, Babiš Pocheho nenavrhne, na twitteru řekl proč a hamajda je podělanej.

dingus ( 16. června 2018 16:25 )

podělanej Hamáček couvne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa