Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policie zveřejnila záběry z místa, odkud muž v Las Vegas loni zastřelil 58 lidí

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
3. května 2018
14:49

Lasvegaská policie zveřejnila video svého zásahu proti Stephenovi Paddockovi (†64), který 1. října loňského roku zastřelil 58 lidí a dalších 500 zranil. Muž střílel z okna pokoje hotelu Mandalay Bay. Na záběrech je vidět, jak se zásahový tým blíží ke dveřím Paddockova apartmá. Střelec se před vnikem policie do pokoje zastřelil, informovala stanice CNN.

Paddock střílel na návštěvníky country festivalu, který se konal naproti hotelu Mandalay Bay. Střelec si pronajal pokoj ve 32. patře hotelu a do apartmá se mu podařilo propašovat několik desítek střelných zbraní.

Na záběrech je vidět, že policisté nejprve obklíčili útočníkův pokoj, těsně než do něj vnikli, zazněla hlasitá rána. V apartmá objevili střelcovo mrtvé tělo a jeho arzenál. „Na zemi leží 413,“ oznámil jeden ze zasahujících policistů, kód 413 používá policie pro označení člověka se zbraní. Na místě zajistili také propojený kamerový systém, kterým Paddock sledoval chodbu.

Zveřejnění na soudní příkaz

Video bylo zveřejněno na žádost soudu, šerif lasvegaské policie Joe Lombardo během tiskové konference uvedl, že se jedná o jeho sestříhanou verzi. Dodal také, že se chystají publikovat i audio záznamy hovorů z linky tísňového volání a další materiály týkající se říjnového masakru.

„Nevím přesně, co s důkazním materiálem a záběry udělají média. Chtěl bych však upozornit všechny přeživší a rodiny obětí. Video, nahrávky, fotografie a další dokumenty obsahují autentické scény z místa činu a detailní popisy zločinu,“ oznámil Lombardo.

Šerif myslí na pozůstalé

Šerif popřel, že by policie odmítla spolupracovat se soudem a médii. Dodal, že nejprve museli připravit veškeré důkazy, které mají. „Několik ze strážníků jsme museli převelit, bylo jim nepříjemné znovu se probírat materiály. Zároveň jsme nechtěli ubližovat pozůstalým a přeživším,“ vysvětlil jejich postup při vyšetřování. „Zveřejnění důkazů všechny, koho se masakr nějak dotýká, velmi zasáhne. Za to se omlouváme.“

Lombardo prohlásil, že policisté nebudou podávat žádné rozhovory o případu střelby v Las Vegas. Oznámil však, že brzy vydají závěrečnou zprávu, která vyšetřování prozatím uzavře. Policie čelila značné kritice za dlouhý reakční čas. Podle časové linky masakru měla šestiminutovou prodlevu mezi dobou, kdy Paddock postřelil člena hotelové ochranky a chvílí, kdy začal střílet do davu na country festivalu.

Kritika policie za neschopnost

„V tisku se objevilo slovo „neschopnost“ v souvislosti s naším zásahem. Je to urážející. Co se odehrálo během těch šesti minut? Hotelová ochranka dorazila na chodbu před střelcův pokoj. Muž zaklepal a vyzval ho, aby otevřel dveře,“ uvedl šerif.

„To zopakoval ještě dvakrát, následně se pokusil do apartmá vniknout. To se mu nepodařilo, pachatel ho postřelil a poté začal pálit do davu. Hotelový strážník zavolal policii. My jsme dorazili, jak nejrychleji to šlo. To je přesný popis toho, co se stalo,“ vysvětlil. „Nemáme co skrývat,“ dodal Lombardo na závěr.

Zobrazit celou diskusi