Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tajné fotky z „pokoje smrti“: Takhle si vrah z Las Vegas prostřelil hlavu

Autor: Darina Jíchová - 
4. října 2017
16:57

Na internetu se objevily fotky z místa činu v hotelu Las Vegas. Je na nich vidět nejen široký arzenál, který si Stephen Paddok (†64) na útok, při němž zemřelo 59 lidí, připravil, ale i jeho tělo. Zástupce šerifa Kevin McMahill oznámil, že pátrají po tom, kdo snímky zveřejnil. Nicméně vyšetřování masakru a identifikace obětí má přednost. Policie doufá v to, že vrahova milenka Marilou Danleyová (62), která se ve středu vrátila z Filipín domů, objasní, co vedlo k lasvegaskému masakru. 

Na internetu byly zveřejněny policejní snímky z hotelového pokoje číslo 32135, odkud Paddock střílel. Vyšetřovatelé neuvedli, jak k úniku dokumentace došlo, nepopřeli však pravost fotografií.

Na záběrech je vidět interiér pokoje, který se nachází na 32. patře hotelu Mandalay Bay a který si Paddock pronajal na jméno svojí přítelkyně Danleyové. Tam se vrahovi podařilo dostat 23 pušek, některé z nich měly speciálně upravenou pažbu, zbraně tak byly schopné vystřelit až 400 nábojů za minutu. Paddock pálil po dobu 9–11 minut a během svého řádění zabil 59 lidí a více než 500 zranil.

Policie se do jeho pokoje dostala až za neuvěřitelných 72 minut po útoku. Vyrazili dveře a uvnitř našli Paddocka mrtvého. U pokoje a před něj umístil kamery, aby věděl, kdy bude policie přicházet. 

Na snímcích je vidět i jeho tělo. Oblečen byl nenápadně a velmi jednoduše, o jeho úmyslech svědčily jen černé rukavice, které měl na sobě. Vedle těla je na stolečku vzkaz na růžovém papíře, policie zatím nezveřejnila, co na vzkazu stojí.

Apartmán měl skvělý výhled na bulvár Strip i na festival, pro ostřelovače byl tak ideální. O soukromí se Paddockovi starala kartička „nerušit“, kterou si pověsil na dveře.

Věděla o něčem přítelkyně?

Vrahova přítelkyně Danleyová se ve středu vrátila do USA. Na letišti ji čekala FBI a okamžitě ji převezli k výslechu. Její sestry, které si přejí zůstat v anonymitě, uvedly, že Paddock Danleyové koupil před útokem letenku a na její účet převedl přes 2 miliony korun.

„Jsem si jistá, že o střelbě nic nevěděla. Poslal ji pryč, aby mu nepřekazila plány. Nevěděla ani, že letí na Filipíny. Na jednu stranu jsem ráda, že moji sestru ušetřil, ale jeden život nemůže vyvážit těch 59, které byly ztraceny,“ vypověděly pro australskou stanici 7 News.

„Nikdo neví, co se přesně stalo, snad Marilou řekne, co ho k tomu mohlo vést,“ dodaly příbuzné s tím, že si ony i Marilou si budou navždy vyčítat, že nepoznaly, co Paddock chystá. 

Danleyová s vyšetřovateli několik hodin po střelbě telefonovala, policie zajistila její kartu do kasina, kterou měl Paddock u sebe. Z karty zjistili její jméno a okamžitě po ní bylo vyhlášeno pátrání. Nakonec se jí dovolali na Filipíny.

Po telefonátu policie uvedla, že není podezřelá, ale stejně s ní chtějí mluvit. FBI doufá, že by mohla poskytnout vhled do Paddockovy mysli a vysvětlit jeho motiv. Podle policie okamžitě souhlasila s výzvou, aby se vrátila domů. Danleyová chce očistit svoje jméno, nechce být spojována s krvavým incidentem.

Stále zůstává nejasné, proč došlo k nejhoršímu masakru střelnou zbraní v USA. Stephen Paddock nemá žádným záznam v trestním rejstříku, neměl ani sklony k duševním chorobám a není známo, že by měl nějaké vazby na teroristické skupiny. Šerif Joseph Lombardo spoléhá na to, že jim Danleyová řekne něco o jeho názorech a postojích. 

Milující přítel, nebo tyran?

Danleyová se setkala s Paddockem, když dělala hostesku v jednom kasinu v Renu. V té době ještě byla vdaná za Gearyho Danleyho.

„Paddocka jsme neznali a nevíme, jaký měl s Marilou vztah. Je to naše nevlastní matka a máme ji moc rádi. Je hodná a ochotná a myslím, že musí být zničená z toho, co se stalo,“ uvedl jeden syn Danleyho. „Podle všeho byla mimo zemi, když k tomu došlo. Jsme rádi, že je v pořádku,“ dodal.

Střelcův bratr Eric vypověděl, že Paddock Danleyovou skutečně miloval a staral se o ni. „Moc jim to spolu slušelo. Ty peníze, co poslal, myslím, že chtěl zajistit, aby se měla dobře. Steve se vždycky staral o lidi, které miloval. Jen díky němu je naše rodina bohatá,“ řekl.

O vztahu Danleyové a Paddocka vědí své zaměstnanci řetězce Starbucks v Mesquite, kde pár žil. Podle vedoucí kavárny Esperanzy Mendozové Paddock často Danleyové na veřejnosti nadával. „Stávalo se to často. Zle se na ní podíval a řekl: Platím za tebe i tvoje pití,“ řekla Mendozová. „Ona s ním vždy tiše souhlasila. Byl k ní i před námi velmi hrubý,“ dodala. 

santikxauz ( 4. října 2017 23:24 )

giorgino ( 4. října 2017 22:26 )

kdyby byl šikovnější, těch mrtvých mohlo být víc, škoda...

giorgino ( 4. října 2017 22:15 )

stejně nejlepší je atomová bomba.

giorgino ( 4. října 2017 22:04 )

Nic moc. Já jsem zabil už 271 lidí, on jen 59. Můj cíl je 300, zrovna 9.10. mám naplánovanou další vraždu/y.

Desterz ( 4. října 2017 18:40 )

Obzvlášť ta cestička z krvavých kapek od hlavy k pohozené pistoli je nesmírně melodramatická...

Zobrazit celou diskusi