Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Inspiruje vraždící ostřelovač útočníky v Evropě? Expert: Zbraně mají v USA i pošahanci

Autor: všm, Jakub Kopřiva - 
3. října 2017
06:20

Podle aktualizované policejní bilance zahynulo při střelbě na účastníky koncertu country hudby v Las Vegas 59 osob a do nemocnic jich bylo převezeno 527. Masakr má na svědomí Stephen Paddock (†64), který střílel z 32. patra hotelu do nedalekého davu. V Evropě byla jako vražedný prostředek doposud s oblibou využívána auta. Hrozí, že by teroristy a vyšinuté jedince inspiroval incident v USA ke změně stylu útoků?

Neukázal Paddock teroristům novou cestu, jak zabíjet ve velkém – zpovzdálí spustit palbu do davu, s několika minutami času do dopadení či zabití?

Zde je názor experta Andora Šándora (60): „Z jednoho případu bych si to netroufl odvozovat. Zjevný je ale nárůst útoků v Americe, což je důsledek příliš liberálního přístupu k držení zbraní s tím, že to často dělají »pošahaní« lidé. Zbraň si tam může pořídit téměř kdokoliv. V Evropě to není tak snadné jako ve Spojených státech pořídit si legálně zbraň. Ten černý trh sice existuje, ale není to tak jednoduché pořídit si zbraň, aniž byste vzbudili pozornost policie.“ 

Terorista, nebo vyšinutý psychopat?

O motivu masakru v Las Vegas, při němž zemřelo nejméně 58 osob, se zatím jen spekuluje, což znemožňuje zařadit střelbu čtyřiašedesátiletého Stephena Paddocka mezi teroristické činy. Útok se tradičním definicím terorismu vymyká, upozornila agentura AP s odvoláním na mínění vyšetřovatelů a psychologů. K útoku se sice přihlásil Islámský stát, ale jeho prohlášení policie příliš nevěří.

Odborníci vidí analogii s akcí Timothyho McVeigha, který v roce 1995 s nákladním autem naloženým výbušninou zaútočil na federální úřady v Oklahoma City a zabil 168 lidí. McVeigh tehdy nebyl souzen za terorismus, ale za použití zbraně hromadného ničení a vraždu.

Podle experta Randalla Lawa lidé v USA váhají s označováním domácích útoků za teroristické. Zákonů stíhajících vnitrostátní terorismus ani soudy příliš nevyužívají. Může v tom být podle expertů i rasový předsudek. Mnoho Američanů totiž soudí, že teroristé jsou jen lidé s cizími jmény a s tmavou pletí, kteří vyznávají cizí ideologie.

Jasnou definici terorismu nemá podle AP ani americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost, FBI nebo ministerstvo zahraničí. „Na definici se nikdo nedokáže shodnout,“ tvrdí Law. Stát Nevada ovšem definici terorismu ve svých zákonech má – podle ní jde „o využití nebo o pokus využít sabotáže, nátlaku nebo násilí k vyvolání velké újmy na zdraví nebo smrti mezi obyvatelstvem“.

Starostka Las Vegas ale při popisu Paddockova masakru tuto definici nepoužila a útočníka neoznačila za teroristu, ale za „šíleného blázna plného nenávisti“.

Podle poslance Kongresu ze státu Connecticut Jima Himese má úřední označení „terorismus“ velký praktický význam. „Teď se zvažuje, zda nevadská jatka byla terorismem. Pokud je tak označíme, znamená to mobilizaci nebývalých zdrojů. Pokud ne, nebude nic,“ napsal na Twitteru.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi